Na penzionerima svijet ostaje

tačno.net
Autor/ica 28.3.2013. u 09:33

Ženite se i udavajte, penzići, za sebi slične ili one kojima je još gore.

Piše: Jagoda Kljaić

 

Kad penzioner ode u vječna lovišta, država potajno slavi. Organizira mali pir, nakon što izračuna koliko je u plusu, uzimajući u obzir prosjek. Iako bi trebala poslati najveći i glavni vijenac, takav običaj još nije uveden, iako je već 21. stoljeće. Mora ostati prostora za neke nove civilizacijske korake, ne možemo baš mi i u ovom vremenu sve uzeti sebi za zasluge.

Država je jedini dobitnik toga gubitka. Njoj ostaje trajno, u punom iznosu, bez poreza i odbitaka, cijela penzija blago počivajućega ako je bio samac. Čak i u slučaju da upokojeni ima bračnoga druga, država opet profitira. Onaj drugi postaje jedini i prvi, ali samo u vrijednosti 70 posto. I u jednoj i u drugoj varijanti penzioner je siguran bingo za državu. Zato ga njeni službujući često spominju, prosto bi čovjek pomislio kako im je stalo. I jest, stalo im je, daju, znajući da će im jednoga dana, i to zauvijek, penzija ostati. Uvijek je država bila najpametniji fiškal. Šuti i čeka. Plijen je siguran.

U drugom desetljeću 21. stoljeća raspored planeta nagovještava bitnu promjenu u strukturi društva i organiziranosti njegovih najstarijih članova, te tektonske poremećaje u državnom aparatu. Penzioneri pokreću svoj lanac sreće. U njega se ne može uključiti svatko tko poželi. Nije sistem ponude i potražnje. Onaj tko nudi mora imati više od drugoga koji potražuje. I, što je najvažnije u lancu, dvije karike obavezno moraju biti muška i ženska. U ovaj lanac gay orijentacija još nije uvrštena. Lanac funkcionira malo starinski, priznaju to karike, a njegova pravila su kratka, jednostavna i jasna:

– Iskreno izjaviti koliku penziju karika ima;

– Još iskrenije priznati ima li bračnu ili vanbračnu kariku – partnera;

– Ako je jedna i sama, obavezno se, što je moguće prije, spojiti formalnim bračnim zavjetom sa drugom karikom koja ima nižu ili nikakvu penziju;

– Prihvatiti uvjete za moguću situaciju u kojoj bi jedna od gore navedenih karika pukla u toku povezivanja lanca;

– Nemati nikakva potraživanja od nove karike u smislu zbrinjavanja; život organizirati kao da te karike nema. Ona se sa vjenčanim listom pojavljuje tek kad drugoj kariki više nikakav list nije potreban;

– Ništa u ovome životu ne tražite od druge karike, budući da ni vi njoj ne morate ništa dati sve dok vama treba. Tek nakon što vi postanete biti vi, druga karika dobiva;

– Djeca mogu biti upoznata, ali nisu direktni akteri lanca jer ne mogu naslijediti penziju;

– Lanac se ne smije prekidati.

Obrazloženje: ljudi bi trebali biti pametniji i sposobniji od države. Da li je u redu da penzioner s  pristojnom penzijom do zadnjega dana života bude sebičan i škrt? I onda penziju ostavi državi, umjesto nekome poznatom, bližnjem i dragom ili potpunom neznancu.

Zato, ženite se i udavajte, penzići, za sebi slične ili one kojima je još gore. Miješajte se nacionalno, međudržavno, bez obzira na godine. Budite kozmopoliti. Pomozite si uzajamno. Nitko vam drugi neće pomoći. Ni reći hvala. Ne slušajte one koji će lamentirati kako nije moralno. To su, budite sigurni, državni špijuni. Mislite li da je moralno raditi četrdeset godina i onda od države dobiti toliko da, kad njoj sve platite, vama ostane jedan euro dnevno za život.

Lažu vam kad kažu da na mladima svijet ostaje. On ostaje samo na vama, jer će ti mladi jednoga skoroga dana postati vi. Preveslajte državu i njene propise. Osvetite se tako da svoju penziju ne poklonite državi, nego jednom ljudskom biću koje ima i uvijek će imati manje od vas sada. Uključite se u penzionerski lanac sreće!

tačno.net
Autor/ica 28.3.2013. u 09:33