Monstruozne prijetnje novinaru Nerminu Bisi: Udruženje novinara traži hitnu istragu

tačno.net
Autor/ica 19.9.2013. u 14:12

Monstruozne prijetnje novinaru Nerminu Bisi: Udruženje novinara traži hitnu istragu

Na stadionu pod Bijelim Brijegom u Mostaru osvanuo je grafit: “Zabranjen ulaz Nerminu Bisi”. Novinaru BHRT i našem suradniku Nerminu Bisi  se otvoreno prijeti.

Uz ovu poruku koja se nalazi na malim stepenicama ispred Gradskog stadiona, ugraviran je i kukasti krst.

„Nisam uplašen od ovakvih i sličnih pojava čovjek može biti samo rezigniran i upravo se tako osjećam. Osjećam se kao Židov 1941. godine“, kaže Bise.

O razlozima za ovakav grafit, Nermin Bise kaže da razloge znaju vjerovatno autori grafita.

„Vjerovatno je razlog u tome što sam u svojim tekstovima na desetine puta ukazivao na činjenicu da je taj stadion, koji je Gradski i koji je otet mostarskom Veležu, prije tačno 20 godina bio poprište vrhunca fašističke tvorevine Herceg-Bosne. Na tom je stadionu bilo zatočeno oko 10.000 ljudi, koji su bili prinuđeni da pasu travu s igrališta i odatle su deportovani po koncentracionim logorima širom Hercegovine. Prije tačno 20 godina, na istom je mjestu komotno moglo pisati: Nerminu Bisi zabranjen izlaz sa stadiona, i opet s kukastim krstom pored… Baš prije 20 godina, tu je desetak hiljada Nermina paslo travu, na tom Otetom stadionu…”, kaže u izjavi za Fenu Nermin Bise, koji dodaje da je potpisom Tihić, neki dan Čoviću dopustio da i javno na scenu nastupi apartheid i stigma….

Komentarišući pojavu grafita popraćenog simbolom fašizma na mostarskom stadionu, Borka Rudić iz Udruženja BH novinari je, u izjavi za Fenu, rekla da taj slučaj pokazuje kakva je situacija u Mostaru, tj. kako je biti novinar i kako je osim toga biti pripadnik nehrvatskog naroda.

„Ta poruka je uznemirujuća i opomena kolegi da bi mu se nešto moglo desiti ako dođe na taj stadion. Mi ćemo reagovati i poslati pismo policiji da to istraži“, rekla je Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja BH novinari.

tačno.net
Autor/ica 19.9.2013. u 14:12