Moda iz Breze u Oslu

Autor/ica 24.2.2011. u 07:12

Moda iz Breze u Oslu

Revijom haljina sa unikatnim i ručnim radovima sa motivima BiH koje je nosilo 20 bh. i talijanskih modela, otvoren je ovogodišnji Fashion week u norveškoj prijestolnici Oslu
Riječ je o 41 kreaciji modne kreatorke Larije Tatar. Naziv ove modne sesije je bio ”Women from Breza” (Žene iz Breze). Modele su proizvele vrijedne Brezanke, okupljene u nevladinoj organizaciji Centar za žene Breza. . Iako nisu profesionalne manekenke, njih dvadeset je izmamilo veliki aplauz prisutnih i oduševilo elegancijom i šarmom.

Modeli su bile naše i italijanske djevojke – dobrovoljci Foto:

Modne kreacije, pokazane na ovogodišnjoj norveškoj reviji mode, rezultat su suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Italije, dok je učešće na sedmici mode u Oslu rezultat suradnje ambasada dviju država.
– Želimo pokazati svijetu, a naročito ovdje na sjeveru kako BiH i Italija mogu raditi zajedno i napraviti zaista lijepe i sjajne stvari, kaže Conselo Badini, supruga italijanskog ambasadora u Oslu i partner u projektu, koja je prije nekoliko mjeseci prvi put vidjela ove modele sa ručnim radom iz BiH.
Larija Tatar, kreatorica modne kolekcije i idejni tvorac cjelokupnog projekta, nije krila svoje zadovoljstvo:
– Iako djevojke koje su nosile moje modele nisu profesionalke sve je ispalo gotovo savršeno. Nismo čak imali mnogo vremena ni za uobičajne probe, a ipak se sve završilo veoma dobro.
Na pitanje da li će biti moguće plasirati ove modne kreacije na norveško tržište, Larija odgovara:
– Ugodno sam iznenađena činjenicom da su u Norveškoj traženi upravo ovakvi modeli kakve ja radim. Ja svoju inaspiraciju tražim u narodnim rukotvorinama i tradiciji, a već sam vidjela da je to ovdje veoma traženo. Istovremeno, svi moji modeli su unikati, što je razlog više za eventualni dobar plasman.

Larija je tokom rata iz Breze izbjegla u Italiju. Nakon rata povezala se sa nevladinom organizacijom ”Centar za žene iz Breze”, pri kome je formirana etnoradionica, u kojoj su proizvedeni svi modeli prikazani u Oslu.

Posebno zadovoljstvo realizacijom ove modne revije izrazile su Jasmina Dizdarević, voditeljica Etno sekcije iz Centra za žene u Brezi i Dina Seizović, izvršna direktorica Centra.
– Modeli prikazani na ovoj reviji, kažu one, su rezultat trogodišnjeg truda oko petnaestak žena iz Breze, koje su sašile sve ove modele. Nadamo se da će ovo biti početak našeg izlaska na evropsko tržište.
– Naša zemlja ima veliko kulturno i tradicionalno bogatsvo, i prva je šteta da se dijelovi te bogate tradicije ne iskoriste i na ovaj način, kaže modna kreatorica Larija Tatar. Tokom mog karatkog boravka u Oslu i Norveškoj uvidjela sam da ovakve kreacije mogu imati dobar plasman na evropskom tržištu.

Larija je rođena u Osijeku, a odrasla u Brezi pored Sarajeva. Studirala je modni dizajn u Zagrebu, a radila u Rimu,Sarajevu i Zagrebu.
Kontakt sa Etnoradionicom iz Breze može se ostvariti putem internet adrese: http://www.centzenebreza.org.ba
I u rezidenciji ambasade Republike Italije u Oslu, pokazani su modeli koje su uradile žene iz Breze, a koje je kreiarala Larija Tartar. I ovoga puta modele nastale u Brezi su nosile naše djevojke koje žive u Norveškoj. Ovoga puta modeli su pokazani odbaranoj publici koju su sačinjavali predstavnici diplomatskog kora u Norveškoj, ministarstva vanjskih poslova Norveške, te ugledni kulturni i javni radnici. Kao mali kuriozitet, servirana su vina iz Italije i BiH, te BiH jela sa roštilja i talijanska pica. Domaćice ove diplomatske sesije su bile supruga italijanskog ambasadora Consuela (Konsuela) Bandini i ambasadorica BiH u Norveškoj Elma Kovačević.

Bosanska Posta

Autor/ica 24.2.2011. u 07:12