MMF strikes again

Autor/ica 18.2.2012. u 17:14

MMF strikes again

 

Međunarodni monetarni fond doći će u Srbiju tek kada bude formirana nova vlada, ali za nastavak aranžmana zahteva postizanje dogovora o tri tačke – rebalansu budžeta za 2012. godinu, usvajanju srednjoročnog programa koji bi smanjio zaduženost zemlje, kao i o ubrzanju strukturnih reformi. Međutim, ono što MMF predlaže da taj program sadrži, između ostalog, jeste povećanje PDV-a, smanjenje mase plata koje se isplaćuju iz budžeta, povećanje broja poreskih obveznika, kao i smanjenje subvencija.

U pismu koje jasno otkriva u koliko se teškom ekonomskom trenutku i ranjivom položaju nalazi naša zemlja zbog krize u svetu konstatuje se da je završetak prve revizije odložen jer budžet za 2012. nije u skladu sa dogovorenim fiskalnim programom.

  “Dogovoreno je da deficit budžeta bude 4,25 odsto BDP i da garancije Vlade za nove kredite ne budu veće od jedan odsto BDP. Međutim, usvojeni budžet uključuje garancije koje iznose skoro dva odsto BDP”, stoji u pismu, iz čega se jasno vidi za koliko je Cvetkovićev kabinet prekršio dogovor.

  Fond upozorava da će se privredni rast u 2012. značajno usporiti i da će biti oko 0,5 odsto, ali postoji rizik da bude i manji. (Blic, 18.02.2012. – MMF nam predlaže veći PDV i duži radni vek )

 

  U laži su kratke noge… To nam je poručio MMF i predložio realan scenario za buduće «poslovanje». Nadam se da će vlastodršci u Srbiji, sadašnji i budući, shvatiti da svoje «trange-frange» pijačne fazone mogu prodavati samo sluđenim građankama/građanima Srbije, ali ne i MMF-u. Još jednom se pokazalo da , bez kordinacije i kontrole, Srbija ne ume, nažalost, da vodi svoju ekonomiju. No, ovde nije problem samo ne znanje – ko ne zna pola mu se prašta – već očigledan bezobrazluk i alavost srpske političke «elite». Bez obzira na svoje nemušte izjave i glupave argumente koje je davala vlada Srbije preko svog predsednika, ipak, na koncu, je jasno da je vlada izgubila kredibilitet kod MMF-a. No, možda je i nešto drugo u pitanju… Možda je vlada Srbije napravila «aranžman» sa MMF-om da nas oslobodi od svojih stega dok ne prođu izbori. Znate kako je, sada će malo zakulisni finansijeri i fondovi da rade za izbornu trku svih naših vodećih stranaka, pa nije zgodno da se MMF trpa tamo gde mu nije mesto. A zgodno će biti i da buduće mere, koje je kao uslov za novu «tranšu» finansijske pomoći vrlo verovatno MMF već postavio vladi Srbije, sprovodi neka druga vlada, a ne ova aktuelna. Neka nam je bog u pomoći…

 

 

Autor/ica 18.2.2012. u 17:14