MLADUNČE PRIMATA OD FORMATA

Ivo Anić
Autor/ica 11.1.2019. u 08:56

Izdvajamo

  • Godinama naime, a poći ću prvo od sebe, primati i njihova mladunčad na moj Facebook profil, ili na profil portala za koji pišem, lijepe iste takve fotografije, uz dodatnu i popratnu tekstualnu poruku tipa, prvo ćemo tebe zaklat četniče, a onda i tvoju djecu. Pa još nateftere mesarski nož u zube i sjekiru onako da je bolje vidim. Godinama kažem, nisam primjetio da je bilo koga bolio kurac za takve božićne čestitke upućene meni osobno, mojoj familiji, i mojim kolegama. Mojim kolegama koji primaju kudikamo strašnije stvari od primata sa stabala i njihove mladunčadi. Godinama. I u pravu je mladunče koje se bahato razgoropadilo pred novinarima. Potpuno u pravu. Jer da to mladunče nije mladunče od primata takvog formata, bolio bi istina kurac bilo koga za bilo što slično. Najmanje okupljene novinare. Jer nismo svi u prašumi Hrvatskoj isti. Niti imamo isti status za medijsku prašinu.

Povezani članci

MLADUNČE PRIMATA OD FORMATA

Foto: Hina

„Da nisam to ja objavio, da je netko drugi to objavio, ne bi vi digli prašinu“, objasnilo je mladunče čelnika HVIDR-e i saborskog zstupnika HDZ-a Josipa Đakića, okupljenim novinarima pred Županijskim sudom u Bjelovaru kako stoje stvari u Hrvatskoj. Tu divnu istinu što je izreklo revoltirano mladunče, rečenog zastupnika i čelnika nije praktički nitko shvatio neozbiljno, štoviše, poprilično se virtualne tinte ovih dana prolilo oko te izjave, potrošilo se gigabajta i koječega po redakcijama, no nitko je zapravo nije shvatio ozbiljno. Jer je mladunče uvaženog zastupnika i čelnika HVIDR-e zapravo reklo istinu. Onako bahato, junački i puno sebe, mladunče se obratilo novinarima sa popriličnim prezirom i ovi su, naravno, ostali šokirani kako im jedno mladunče ima obraza sasuti u lice jednu takvu užasnu tvrdnju. Naime, za neupućene, mladunče Josipa Đakića, koje se inače odaziva kada ga pozoveš na Ivan Đakić, provelo je noć u pritvoru u koji ga je sprovela policija zbog toga što je na svoj profil na Facebooku, mladunče postavilo fotografiju osobe s ustaškim znakovljem koja u ruci drži odrubljenu glavu osobe s četničkim oznakama, i tom fotografijom čestitalo pravoslavni Božić svim „prijateljima“ srbićima.

Nakon te izjave oko koje su se unezvjerili elektronski i papirnati mediji, a novinarske vedete ostale u svojevrsnom šoku, mladunče je još izjavilo kako se ispričava i kako je pogriješiti ljudski, a u zraku, među glavama novinarskim, mikrofonima i kranovima kamera ostala je visjeti iduća misao koja se nominalno nadovezuje na mladunčetovo filozofsko propitkivanje svoje savjesti: „jer tko je od vas bez grijeha, neka baci kamen prvi!“ Ako ste mislili kako su okupljeni novinari, urednici, šira i uža javnost ostali posramljeni iza istupa mladunčeta, pa bacili kamenje na zemlju, okrenuli se i otišli, tada ste valjda još pod dojmom Božića i prigodnih filmova, ili ne živite u zemlji koja se zove Hrvatska, dakle u zemlji u kojoj obitavaju čelnici HVIDR-e i HDZ-a i njihova mladunčad. Ne samo da se okupljeni novinari, šira i uža internetska javnost što obitava na društvenim mrežama posramila, već se i razgoropadila, nabacujući se internetskim kamenjem sve u šesnaest na nesretno mladunče. Digla se kuka i motika, zapalile se internetske baklje i naoštrile vile, ogorčeni psiholozi i dežurni psihijatri snebivali se danima kakva nam to mladunčad obitavaju u ovoj našoj pustopoljini, i tko ih takve odgaja oca mu jebem. Na jednom Facebook profilu naišao sam čak i na majku mu jebem, te ispod komentar – i njega isto!

Da nije to mladunče objavilo, nego netko drugi, ne bi vi digli prašinu, tako je postalo uvreda struci, uvreda osobnosti i profesionalizmu, uvreda policiji i sudstvu, uvreda uredu ovom ili onom, institucijama, državnom odvjetništvu, i otišlo se toliko daleko da je na koncu postalo i uvreda općenarodnom pokretu iz čije je prašume izašlo mladunče, stranci iz koje mu potiče stablo sa kojeg je sašao u javnost  HDZ-u, te se uvreda pretvorila u ozbiljan problem koji je potresao javnost, možda čak i više od same fotografije koja je potresna sama po sebi. Da nije to mladunče objavilo, objavio bi netko drugi, što je sasvim sigurno, i u cijeloj toj nesretnoj priči jedina i nepobitna istina, jedina i čvrsta činjenica jest da je mladunče zapravo, na svoj bahati način kako je naučilo na stablu, samo reklo ono što je poznato svima, osim novinarima i onima koji se danas krste i zgražaju, a to je zapravo i najstrašnije u cijeloj ovoj nesretnoj priči.

Desetljećima naime, od kada nam je mlade države i stabla na kojem obitavaju primati i njihova mladunčad, otvoreno se i javno veliča ustaštvo. Otvoreno i javno. Postavljaju se spomen ploče i drže se svete mise. Otvoreno i javno. Ako mi ne vjerujete, ako vjerujete svima koji se danas zgražaju, dovoljno vam je pogledati najnoviji uradak Jakova Sedlara o Jasenovcu. Igra vam u vašoj župi, bez brige. I uz to možete prisustvovati tribini na kojoj će govoriti eminentni intelektualci, o Jasenovcu kao radnom kampu u kojem su se pjevale pjesme i vezli gobleni. I na toj tribini, ako mi ne vjerujete, biti će upravo ti koji se danas zgražaju, sa istim mikrofonima i sa istim kamerama, kamenjem u ruci da se nabace na bilo koga tko im se usudi reći bilo što. Ako mi i dalje ne vjerujete, možete proći internetske portale i novinske stupce istih tih novinara kako veličaju veličanstvenu figuru predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović, dijetu od ružmarina i avokada koja je stesala, dok se iza nje vijori prava pravcata – ustaška zastava. Takve sitnice promaknu novinarima od formata, koji obavljaju svoj posao, ali im ne promakne kada ih bahati primat prozove zbog pristranosti, tj. zbog činjenice da svoj posao rade samo kada su u pitanju nisko na stablu rangirani primati i mladunčad, a ne recimo, oni malo više, zbog kojih bi u prašumi u kojoj žive mogli i da najebu.

Godinama naime, a poći ću prvo od sebe, primati i njihova mladunčad na moj Facebook profil, ili na profil portala za koji pišem, lijepe iste takve fotografije, uz dodatnu i popratnu tekstualnu poruku tipa, prvo ćemo tebe zaklat četniče, a onda i tvoju djecu. Pa još nateftere mesarski nož u zube i sjekiru onako da je bolje vidim. Godinama kažem, nisam primjetio da je bilo koga bolio kurac za takve božićne čestitke upućene meni osobno, mojoj familiji, i mojim kolegama. Mojim kolegama koji primaju kudikamo strašnije stvari od primata sa stabala i njihove mladunčadi. Godinama. I u pravu je mladunče koje se bahato razgoropadilo pred novinarima. Potpuno u pravu. Jer da to mladunče nije mladunče od primata takvog formata, bolio bi istina kurac bilo koga za bilo što slično. Najmanje okupljene novinare. Jer nismo svi u prašumi Hrvatskoj isti. Niti imamo isti status za medijsku prašinu.

I zbog toga se ona diže samo po potrebi. Ako je mladunče primata, naravno, od formata.

Ivo Anić
Autor/ica 11.1.2019. u 08:56