Ministarstvo svega za Miju Crnoju

Predrag Lucić
Autor/ica 27.1.2016. u 10:58

Ministarstvo svega za Miju Crnoju

Upinju se novinski komentatori da premijera zavade s njegovim ministrom Mijom Crnojom, kojega optužuju da Registrom izdajnika podriva sve Timove programske prioritete, pa ga još i sumnjiče da je »na linku s oporbom« i da »po njihovu nalogu ruši Tihomira Oreškovića«…

Piše: Predrag Lucić, novilist.hr

Ne, neće im uspjeti, ma koliko se upinjali! A novinski komentatori se baš svim silama trude da Tihomira Oreškovića zavade s Mijom Crnojom, čovjekom kojemu je upravo premijer Tim povjerio osjetljivu dužnost ministra branitelja.

Na sva usta po novinama hvale trezvenog premijera čiji su prioriteti izrada proračuna, smanjenje javnog duga i nezaposlenosti, povećanje izvoza, jačanje poduzetništva… i koji je, kako vjeruju, u Hrvatsku došao da bi je spasio od dužničkog ropstva i od sudbine protektorata kojim se upravlja s neke strane adrese. Samo što još ne napišu da nam je ovamo i poslan sa strane adrese ni zbog čega drugog nego zato što se pošiljatelji pošto-poto žele osloboditi i od same pomisli na upravljanje Hrvatskom.

S druge strane, o Crnoji pišu sve najcrnje. Riječi »registar« i »izdajnici« tretiraju kao da ih je on patentirao i uveo u javnu upotrebu, pa o tom intelektualnom vlasništvu koje su mu pripisali govore kao o »gluposti« koja baca u drugi plan sve o čemu premijer Orešković bigliše: i proračun, i javni dug, i nezaposlenost, i izvoz, i poduzetništvo…

Optužuju ministra branitelja da nas »dok svijet juri nevjerojatnom brzinom prema naprijed, vraća u 1945. godinu, u potragu za izdajnicima i narodnim neprijateljima«. I dodaju opaku pripomenu: »A zna se kako su narodni neprijatelji završavali u drugoj polovici 40-ih godina prošlog stoljeća. Prijeki sud. Mnogi i bez suda.«

Da se smrzneš kad to pročitaš. Pa da iz ove zemlje, nakon što si u njoj pregrmio pola stoljeća, pobjegneš glavom bez obzira. Kao što to rade »mladi, normalni, neopterećeni ljudi, koji još imaju priliku«. I koji – da ne bude zabune – bježe upravo »od takvih« što »danas, u 2016. godini, još uvijek donose kobne odluke o budućnosti generacija rođenih nakon Drugog, ali i Domovinskog rata«.

Ali – ni tu nije kraj grijesima što ih svaljuju na ministra branitelja koji tek što je stupio na dužnost. Kad su mu već pripisali ideju o izradi Registra izdajnika nacionalnih interesa Republike Hrvatske, ništa ih ne košta da mu prišiju i etiketu potencijalnog izdajnika. »Ne znam je li Crnoja na linku s oporbom i po njihovu nalogu ruši Tihomira Oreškovića, ali tako izgleda« – ne suspreže se napisati glavni urednik Slobodne Dalmacije.

Ne sumnjam da ima ljudi koji će rado povjerovati da je umirovljeni pukovnik Mijo Crnoja u Timov tim ubačen ravno s Iblerova trga, ali meni o stvarnoj pozadini njegova angažmana na registriranju nacionalnih izdajnika puno rječitije od konspirativnih teorija govore neskrivene činjenice. Zato ćemo neke od njih ponoviti, a one nove uredno primiti na znanje.

Prva je, najvažnija i već poznata činjenica da Registar nacionalnih izdajnika nije izmislio Crnoja, nego da je to dio programa HDZ-ova Odbora za branitelje, u čijem je radu sadašnji ministar istinabog svojski sudjelovao. Taj program je u potpunosti podržao predsjednik stranke Tomislav Karamarko, a nema ni – kako se to danas voli reći – indicija da je zamisao o Registru izdajnika naišla na protivljenje HDZ-ova članstva. Stoga nije pošteno sumnjičiti Crnoju da je na linku s oporbom i da po njezinu nalogu ruši Oreškovića, a od takvog zaplotnjaštva ekskulpirati Karamarka i HDZ-ovce koji ga podupiru.

Druga je činjenica da je i taj program i Miju Crnoju kao osobu odgovornu za njegovu provedbu prihvatio i Tihomir Orešković, predstavljajući ga dijelom Tim’s teama i iskazujući svoju sreću i ponos zbog svega što je svaki čovjek, pa tako i njegov pick za ministra branitelja, u tom timu spreman raditi. Novi premijer, štoviše, ni nakon popriličnog negodovanja u javnosti, a potom i na saborskoj sjednici, ničim nije pokazao da se protivi registriranju izdajnika pod okriljem svoje Vlade. Stoga je još nepoštenije sumnjičiti Crnoju da je na linku s oporbom i da po njezinu nalogu ruši Oreškovića, a tu sumnju ne proširiti i na premijera. Dosljedno bi, dakle, bilo napisati da je na linku s oporbom i Orešković, te da po njezinu nalogu ruši samoga sebe. Kao i sve svoje priče o proračunu, javnom dugu, nezaposlenosti, izvozu i poduzetništvu, kojima hrvatsko novinstvo oduševljeno plješće dok Crnoju u isti mah pljeska po ušima.

Treća se činjenica iščitava iz onoga što je prigodom svečanog useljenja novoga ministra u ured u Savskoj 66 izgovorio Josip Vidović, tajnik HDZ-ova Odbora za branitelje: »Pozivam sve da budete odlučni. Imat ćemo napade. Idemo u Oluju za bolju Hrvatsku. Pripremili smo akciju i plan. Sad je povijesni trenutak, za bolju Hrvatsku. Hrvatskoj će uzor biti Izrael, nitko više neće biti iznad zakona. Bez Božje podrške i Katoličke crkve ne bi ovo uspjeli. Zato je Crnoja dobar izbor.«

Ako i Tim Orešković podjednako cijeni ulogu Crkve u usponu Crnoje iz šatora u zgradu Ministarstva branitelja, to nije samo izraz njegova praktičnog katoličanstva. To je u njegovu slučaju dokaz da je kao vrhovni predstavnik izvršne vlasti voljan poštivati slobodu vjerozapovijesti. I održavati stanje u kojem je Crkva odvojena od države, a država osvojena od Crkve.

Premijeru stoga neće zasmetati ni to što je – Karamarkovim rječnikom kazano – »raskuživanje« prostorija u Ministarstvu branitelja obavio biskup poznat po duhovnoj povezanosti s osuđenim ratnim zločincem. Isto tako, Orešković može biti sretan i ponosan zbog uvreda kojima su prigodom primopredaje dužnosti novome ministru bili obasuti Predrag Matić i Bojan Glavašević.

Spomenimo na koncu i činjenicu da je Mijo Crnoja u svojim prvim ministarskim istupima najavio štošta: i da se Registrom izdajnika, kao i ostalim registrima, neće baviti Ministarstvo branitelja nego »pravosudne vlasti u Republici Hrvatskoj«; i da će HRT imati obavezu i dužnost da snima onakve filmove o Domovinskom ratu i braniteljima kakvi su njemu po volji; i da će tretman Domovinskog rata u školskim udžbenicima biti drugačiji nego do sada…

Pa kad već u svome timu ima ministra branitelja koji suvereno vlada i pravosudnom i kulturnom i obrazovnom problematikom, možda bi najbolje bilo da Tim Orešković oformi Ministarstvo svega. I da taj resor povjeri Miji Crnoji.

Predrag Lucić
Autor/ica 27.1.2016. u 10:58