Milanoviću, ogradi se od pohvale Glasa koncila!

Autor/ica 5.1.2012. u 11:25

Milanoviću, ogradi se od pohvale Glasa koncila!

KAPTOL je iz svojih redova izbacio novopečenog saborskog zastupnika don Ivana Grubišića.

Nije izbacio svećenika koji je u Splitu držao misu za poglavnika Pavelića. Nije izbacio župnika iz Supetra koji je svoju mržnju prema homoseksualcima objavio u knjizi. Nije izbacio župnika iz Kastva koji je osuđen zbog blogova na kojima napada homoseksualce.

Nije izbacio sve one svećenike koji su s oltara pozivali vjernike da ne glasaju za “crvene”, kao ni one koji su se preko medija obračunavali s “nepoćudnom” političkom opcijom. Nije izbacio čak ni one koji su branili ratne zločince i relativizirali zločine.

Politika da, ali kakva?

Kaptol je iz svojih redova isključio svećenika koji se kandidirao na parlamentarnim izborima. Ne toliko zbog političkog angažmana, već zbog toga što je taj politički angažman bio pogrešan. Što je uključivao zaštitu ljudskih prava svih građana, a ne samo katoličkih vjernika, zaštitu dostojanstva žrtve, ali i ponajviše kritiku Crkve.

A taj isti Kaptol ovih dana preko Glasa koncila javno hvali vladu Zorana Milanovića. “Nova vlast pobuđuje nadu da se neće usuditi favorizirati intese pojedinaca, pojedinih skupina i manjine na štetu većine, odnosno općeg dobra cijelog hrvatskog društva”, napisao je glavni urednik Ivan Miklenić.

Milanović šuti o misama za Pavelića

Zoran Milanović još se nije ogradio od te pohvale, kao što još nije ni jednom riječju kritizirao crkvene mise za ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Umjesto toga, u nekoliko je navrata sa za njega netipičnom rezolutnošću naglasio da se neće dirati u financiranje Crkve, da se neće mijenjati Ugovori sa Svetom stolicom, niti će se micati vjeronauk iz škola.

To je ono što se naziva zaštitom prava većine u odnosu na prava pojedinca.

Ako nas pamćenje dobro služi, Miklenić je u zadnje vrijeme ovako zdušno branio samo Ivu Sanadera, Tomislava Merčepa, Mirka Norca i Antu Gotovinu. Sanadera zato što je svojedobno davao lovu, a ostalu trojicu zato što su heroji, a ne zločinci. To isto spada u zaštitu prava većine u odnosu na prava pojedinca. U ovom slučaju, njihovih žrtava.

Milanović dobio što je tražio

Milanović se, dakle, našao u dobrom društvu. Kakvom je, uostalom, stremio. Zbog toga je išao u katedralu za Božić, zato je branio Gotovinu, zato je afirmirao Tuđmana, zato je šutio o misi za Pavelića…

I zato je sada fasovao pohvalu Glasa koncila. Ukratko, dobio je ono što je zaslužio.

Još gore od toga, Crkva je dobila premijera u kojeg će se uzdati, a “pojedinci, skupine i manjine” izgubile su onoga tko će ih ohrabriti da u odnosu prema toj proklamiranoj većini. Pa makar deklarativno.

Zoran Milanović, Ivo Josipović i Boris Šprem, tri nevjernika na Božićnoj misi, propustili su priliku da ostanu pojedinci. Da ostanu nevjernici kakvi su i bili i ne odu u crkvu moliti se Bogu u kojeg ne vjeruju.  Ovako, otišli su ulagivati se biskupima i za to dobili javnu pohvalu.

Prvo lovu, a onda sve ostalo

Nije teško pogoditi zašto ih Kaptol hvali. Prvi i najvažnije, zato što očekuje lovu iz proračuna. Onda slijedi sve ostalo: zabrana pobačaja, zabrana medicinski potpomognute oplodnje, homoseksualnih zajednica i gay parada… Možda i vjeronauk postane obavezan, seks prije braka zabranjen, a misa za ustaškog poglavnika državni blagdan. I homoseksualnost kazneno djelo.

Bilo bi to u interesu većine kako je definira Kaptol, odnosno u interesu nacije kako je vidi Ivan Miklenić.

Ako te Miklenić hvali, onda znaš da si na krivoj strani

Milanoviću još nije kasno da pobjegne od pohvale Glasa koncila, jer to glasilo još nije stalo na pravu stranu. A svima onima koji su dosad vjerovali da imaju neka prava u ovoj zemlji, državni vrh je pokazao do čega drži: do prava onih koji u ime većine žele pogaziti sva druga prava – pojedinaca, grupa i manjina.

Tome valjda služi većina. Pa nije čudo da joj se premijer toliko trudi dodvoriti. U krdu možda smrdi, ali je bare, toplo. A i dobije se blagoslov.

Index.hr

Autor/ica 5.1.2012. u 11:25