Mikrofonija sa Amerom – Sejo Đulić: Zar je hrabrost biti čovjek?

Amer Obradović
Autor/ica 9.5.2023. u 18:54

Mikrofonija sa Amerom – Sejo Đulić: Zar je hrabrost biti čovjek?

Gost naše prve epizode podcasta “Mikrofonija” sa Amerom Obradovićem je predsjednik Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) i istaknuti mostarski režiser te dramski pedagog Sead Đulić. Đulić je rođen 1950. godine u Stocu. Nakon Dramskog studija u Sarajevu vraća se u Mostar. On je danas i umjetnički direktor Mostarskog teatra mladih (MTM) kojeg je zajedno s prijateljima pokrenuo još 1974. godine.

O posvećenosti njegovog rada Teatru govori činjenica da se tokom prošle godine, unatoč moždanom udaru, nakon skoro mjesec dana vratio “daskama koje život znače”. Bez ikakve podrške u vidi budžetskog novca, Mostarski teatar mladih uspio je da izvede oko 1416 predstava i drugih programa od čega 31 premijeru. Učestvovali su na preko 73 festivala i donijeli su oko 95 nagrada gradu Mostaru.

Đulić je također autor dvije knjige, stotinu pozorišnih predstava i dobitnik je velikog broja nagrada. Njegova druga knjiga “Pred zidom” predstavlja zbirku polemičkih tekstova nastalih u periodu od 15ak godina, a koji se tiču najviše dešavanja u Mostaru. U ovoj knjizi sažeto je oko 58 kolumni, a koje su pokazale da se stanje u Mostaru nije toliko promijenilo.

Kao jednu od njegovih najznačajnijih predstava, a takvih je svakako mnogo, možemo istaći “Uspavanka za Mladenku” koja govori o zločinu u selu Grabovica kraj Mostara. Kako je naveo tada, ova predstava nije predstava protiv “naših” nego protiv zločinaca. Najnovija predstava MTM-a “Smrt je moja ljubav” autorski je projekat Seada Đulića, a govori o problemu mentalnog zdravlja djece i mladih u BiH. U svojim radovima često se bavi Mostarom, borbi antifašizma protiv fašizma te o borbi čovjeka protiv zla kojeg ga okružuje. S razlogom možemo reći da je Đulić jedan od značajnih aktivista i antifašista grada Mostara ali i cjelokupne Bosne i Hercegovine.

Amer Obradović
Autor/ica 9.5.2023. u 18:54