Mesić: Hrvatska ne treba povlačiti tužbu protiv Srbije

tačno.net
Autor/ica 30.11.2013. u 15:26

Mesić: Hrvatska ne treba povlačiti tužbu protiv Srbije

Iako je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila u petak da je vlada te zemlje još uvijek spremna razgovarati sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić smatra da to nije rješenje.

Mesić je ranije za Anadolu Agency (AA) izjavio da je protiv međusobnog povlačenja tužbi za genocid između Srbije i Hrvatske.

“Ja mislim da će najbolja poruka, koja će relaksirati odnose, biti pravomoćna presuda Međunarodnog suda pravde. Treba to presudom riješiti, a poslije se može o svemu razgovarati. Sada je, prije svega, potrebno dobiti presudu”, rekao je Mesić za Anadolu Agency (AA), potvrđujući kako se Hrvatska i Srbija poslije toga mogu i miriti.

Pusić je u petak izjavila kako su partnerima iz Srbije rekli da mogu vrlo lako osigurati da ”sjednemo za stol i odlučimo što ćemo s tužbama ako osiguraju podatke o nestalima”. Pusić je kazala da je hrvatska vlada još uvijek spremna razgovarati sa Srbijom o povlačenju međusobnih tužbi za genocid, ali samo ako se ostvari “dramatičan” pomak u vezi s otkrivanjem sudbine nestalih u Domovinskom ratu.

Podsjećamo, glavna usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid u Hrvatskoj, zakazana je za 3. mart 2014. godine.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 30.11.2013. u 15:26