Mediji u Srbiji: ućutkani i uplašeni

Autor/ica 16.6.2011. u 07:42

Mediji u Srbiji: ućutkani i uplašeni

Stanje medijskih sloboda u Srbiji nije zadovoljavajuće, a većina zaposlenih u medijima ima veoma male plate i izloženi su pritiscima iz različitih formalnih i neformalnih centara moći, ocijenili su učesnici godišnje Skupštine Evropske federacije novinara koja se održava u Beogradu.

Različiti uticaji na medije

Skup koji se održava pod motom „Ključ za slobodu medija u Evropi: Novinarstvo kao javno dobro” otvorio je predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je rekao da je tačno da mediji i novinari imaju problema, ali je ocijenio da slika nije tako crna i da je Srbija slobodno društvo.

Čelnici medijskih udruženja, asocijacija i sindikata, međutim, nisu se složili sa ocjenom političara. Vukašin Obradović, predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), kaže da postoje različiti uticaji na medije. „Prije svega, to je uticaj države, to je uticaj neformalnih grupa. Mi ne znamo ko su danas zapravo stvarni vlasnici pojedinih medija”, kazao je Obradović. 

Predsjednik Upravnog odbora ANEM-a Saša Mirković ukazao je i na to da uticaj marketinških agencija raste iz dana u dan. „Tržište je u toj mjeri osiromašilo i mediji su u tako bezizlaznoj situaciji da su spremni da prave kompromise ne samo sa vlastima, već i sa oglašivačima. Tako da se ona pozicija koju smo imali prije nekoliko godina čini kao bajka u odnosu na trenutnu realnost”, objasnio je Mirković.     

Mediji u Srbiji su nezavidnoj finansijskoj situaciji

Dragana Čabarkapa, predsjednica Sindikata novinara Srbije, kazala je da nema dijaloga između sindikata i poslodavaca i ocijenila da su novinari na prosjačkom štapu. „Kako novinar može da bude slobodan i da se bavi istraživačkim novinarstvom, ako ne smije da pita kolika mu je plata. Kako, ako ne smije sindikalno da se organizuje i da traži svoja prava koja mu pripadaju po zakonu o radu. A na žalost, to je kod nas situacija: novinari u Srbiji su osiromašeni, poniženi, ućutkani i uplašeni”, ocijenila je Čabarkapa. 

Strategija – nada ili utjeha?

Saša Mirković kaže da se nada da će medijska strategija, čiji je nacrt dovršen i nalazi se na javnoj raspravi, popraviti situaciju. „Mislim da bi bilo idealistički očekivati da strategija može da razriješi baš sve probleme, ali siguran sam da može da da neke preduslove koji bi mogli da vode nekom zdravijem okviru za funkcionisanje i preživljavanje i razvoj medija”, smatra Mirković. 

Vukašin Obradović ima i određene bojazni u pogledu medijske strategije, jer se plaši da li postoji politička volja da se u predizbornoj godini medijsko zakonodavstvo drastično mijenja. „To bi političarima oduzelo kontrolu nad medijima, što oni žele da izbjegnu po svaku cijenu”, smatra Obradović. 

Godišnju Skupštinu Evropske federacije novinara, pored te asocijacije, organizovali su NUNS, UNS i Sindikat novinara Srbije.

Autor/ica 16.6.2011. u 07:42