Lucić: Dodik pjeva Slobodnoj Evropi

Autor/ica 1.9.2012. u 10:57

Lucić: Dodik pjeva Slobodnoj Evropi

Zamišljeni razgovor Nebojše Stefanovića, predsjednika Skupštine Srbije, i Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske

– Ćao, Mile, Neša je.

– Koji Neša? Čujem po glasu da nisi Radmanović, a nisi ni Neša iz „Galije“…

– Neša, bre. Ajde, seti se!

– Rano jutro, već grije ko u kazanu, glava mi je ko ispod sača da sam je metio, kafu još nisam popio, a ti misliš da nemam pametnija posla nego da se sjećam Neša…

– Ajde, potrudi se malkice, biće ti drago kad se setiš! Evo da ti pomognem: Neša S.

– Ma možeš da budeš Neša Četri S, ne četri nego četristo četrdeset četri… Šta ima da mi bude drago ako me mrzi da se bakćem i sa Nešama i sa cijelim svijetom?!

– Nemoj, Mile, da te čuje ceo svet. Jedva će da dočeka. Pomisliće da si odusto od naše pravedne borbe protiv njega.

– Zabole mene šta će svijet da misli. Oćeš ti da se predstaviš ko si i šta si ili da i tebe stjeram tamo gdje sam stjero čitav svijet đuture…

– Neša Stefanović, Mile, predsednik Skupštine Srbije. Jel sad znaš koji Neša?

– Znam, ali ne znam zašto.

– Ne razumem šta oćeš da kažeš.

– Ne znam zašto me zoveš ovako rano.

– Jesi ti, Mile, slušo Slobodnu Evropu?

– Ne slušam ja nikoga, pa ne slušam ni tu Evropu. Oni u Brislu ne slušaju mene, pa neću ni ja da slušam njih ovdje u Banja Luci.

– Ali, Mile, nema to veze sa Briselom. To je radio-stanica. Zove se Slobodna Evropa. Čuo si valjda?

– Čuo sam, al nisam slušo. Ne slušam ti ja tu evropsku muziku, samo ovu domaću koju puštaju naše radio-stanice. A i to samo u kolima, ponekad.

– Pa trebo bi da slušaš, Mile. Da čuješ šta govore o meni. Mnogo su mi zamerili što sam Republiku Srpsku nazvo državom. Jesi ponosan na mene?

– Šta ima da budem ponosan? Ko da si reko ne znam šta. Reko si ono što se podrazumijeva.

– Ih, što si namćor!

– Kako te ne mrzi da se ljutiš ranom zorom?! Ajde, dobićeš dogodine orden Republike Srpske, pa će da te prođe ljutnja. Javi se mojoj sekretarici i ostavi podatke.

– Sad još i vređaš. Ja da se javim tvojoj sekretarici?

– Ja, Nešo, stvarno ne kontam šta ti zapravo oćeš. Oćeš orden? Evo orden! Nećeš da nazoveš sekretaricu? Ne moraš. Svejedno ćeš da ga dobiješ.

– Ali zašto?

– Zato što sam ti reko da ćeš da ga dobiješ. I zato što ja držim do svoje riječi. Moja riječ je, Nešo, ovdje zakon.  

– Hvala ti, Mile, ali ja stvarno nisam zvao zbog ordena. Ja sam zvao zbog ove emisije na Slobodnoj Evropi. Mislio sam da si slušo.

– Reko sam ti već: nisam ja ko vi u Beogradu, da moram da slušam Evropu. Ja ne moram da slušam nikoga.

– Pa saslušaj mene, čoveče! Radi se o važnim stvarima, o Republici Srpskoj. Dva ozbiljna čoveka razgovarala, iz inostranstva, na temu je li međunarodna zajednica digla ruke od takozvane Bosne i Hercegovine.

– Što se mene tiče, nema od čega da dignu ruke. Možeš da ih nazoveš na taj radio i da im to kažeš. Ako je tebi neugodno, reci im slobodno da sam ja to reko.

– Ali, Mile, znaju oni sve što ti kažeš. Ne treba da im se ponavlja. I jasno je njima da ta njihova Bosna i Hercegovina ne funkcioniše. I jedan od njih, ovaj Marko Prelec iz Međunarodne krizne grupe, priznaje da Republika Srpska energičnije radi na evropskim reformama nego ova Federacija.

– I njemu ćemo da damo orden. Neka se i on javi mojoj sekretarici.

– Aman, stani malo, čoveče, s tim ordenima! Ne radi se o tome. Hoću da ti kažem da i taj čovek koji je, ko što vidiš, dobronameran, ne podržava ovu tvoju priču da treba da se primeni kiparski model i da se prave odvojeni pregovori sa Republikom Srpskom oko ulaska u Evropsku Uniju. Znači, nemoj više da pominješ Kipar.

– Ja ću da pominjem šta ja oću.

– Nemoj, Mile, da se inatiš tamo gde ne treba. Znaš da nam prate svaki korak. Zakeraju nam i zbog onog međudržavnog sporazuma što smo ga sklopili za hidrocentrale na Drini. Naročito zakera onaj Nemac Boda Veber.

– Možeš i njega da nazoveš i da mu kažeš da je Republika Srpska već sklopila međudržavne sporazume ne samo sa Srbijom, već i sa Hrvatskom, a to, podsjeti ga, posredno znači i sa Evropskom Unijom. I reci mu da ćemo, ako budemo htjeli, da sklopimo međudržavne sporazume i sa Njemačkom i sa Amerikom, pa na kraju i sa tom njihovom Bosnom i Hercegovinom.

– Ali, Mile, ne ide to tako…

– Ima da ide. Ako taj tvoj Nijemac prestane da zakera, možemo i njemu da damo orden.
– Molim te, Mile, stani malo s tim ordenima! Daj da ozbiljno razgovaramo.

– O čemu da ozbiljno razgovaram? O tome kako si ti upalio radio, pa si umjesto pjesama slušo neku emisiju bez muzike?

– Ali i tebe su tamo pominjali.

– Ja više volim da me pominju u pjesmi. Znaš onu: „Miloradeee, bekrijoooooo…“

– Milorade, aman, uozbilji se! Ovaj Prelec kaže da te Zapad ne bi zaustavljo kad bi ti raspiso referendum i proglasio nezavisnost Republike Srpske.

– Pa dobro, evo samo da popijem kafu, pa odoh da ga raspišem.

– Stani, Mile, nemoj još!

– Što da ne?

– Pa kažu da to ne bi bilo pametno, jer da nije moguća mirna secesija Republike Srpske.

– Dobro, Nešo, ja još nisam popio kafu, ali ti sigurno jesi. Pa ajde, reci ti meni, jel ti stvarno misliš da sam ja toliko blesav pa da računam na mirnu secesiju?!

– A na šta računaš?

– Pa računam na nas!

RSE

Autor/ica 1.9.2012. u 10:57