Lokalni izbori 7. oktobra bez Mostara

Autor/ica 7.5.2012. u 16:44

Lokalni izbori 7. oktobra bez Mostara

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) danas je donijela odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini. Lokalni izbori će biti održani 7. oktobra, saopćio je novinarima nakon tematske sjednice CIK-a BiH njegov predsjednik Branko Petrić.

On je kazao da CIK danas nije donio odluku o datumu održavanja izbora za Grad Mostar, tako da se izbori za taj grad odgađaju do daljenjeg.

“Ustavni sud BiH je utvrdio da su neke izborne odredbe koje se odnose na FBiH u neskladu sa Statutom Grada Mostara i dao šest mjeseci da se to reguliše. Pošto to nije urađeno dosad, lokalnih izbora u Mostaru zasad neće biti, a raspisat će se nakon što se za to steknu uslovi”, kazao je Petrić.

Predsjednik CIK-a je saopćio kako će lokalni izbori za Općinsko vijeće i načelnika Općine Srebrenica biti sprovedeni u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

Na lokalnim izborima, prema podacima pristiglim zaključno s današnjim danom, pravo glasa imat će nešto od tri miliona birača. Iz CIK-a je saopćeno da od danas teče rok za prijavu kandidata. Također, od danas pa do 14. jula ove godine teče rok za prijavu birača za glasanje putem pošte, kazao je Petrić.

Za ovogodišnje lokalne izbore iz budžeta BiH bi trebalo biti izdvojeno 4,3 miliona KM, a drugi dio troškova snosit će općine. Prema procjeni CIK-a, koju je iznio Petrić, taj dio će iznositi oko 4,5 miliona KM.

Petrić je napomenuo kako po „zakonu sredstva za izbore se moraju osigurati 15 dana nakon dana raspisivanja izbora”. On je podsjetio da je ostalo još da Parlament BiH usvoji budžet, naglasivši kako ne vjeruje da „iko u ovoj zemlji može biti toliko neodgovoran da se poigrava s državom”. Petrić je kazao i da, u slučaju nedonošenja budžeta, postoji odluka o privremenom finansiranju.

oslobodjenje.ba

Autor/ica 7.5.2012. u 16:44