Ljubo R- Weiss / UZBRDICE I NIZBRDICE: Što rade HRT i novinar Damir Matković??

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 14.7.2013. u 07:31

Ljubo R- Weiss / UZBRDICE I NIZBRDICE: Što rade HRT i novinar Damir Matković??

Umoran sam i depresivan. Zašto??

Dana 8. 07. 2013. u TV dnevniku s početkom u 19 i 30 prikazana je TV reportaža koju je pripremio novinar Damir Matković, a u vezi događaja u Egiptu. Nekritički se prenosi jedna izjava pripadnika Muslimanske braće koji za kaos u Egiptu optužuje – Židove, u smislu da je sve to “kao zavjera Židova”. Ocjenjujem, u svoje ime, da se radi o primitivnom huškanju gledatelja prema Židovima! Zar Damir Matković misli da nas nema više u Hrvatskoj??? Ili, da takvo neprofesionalno izvještavanje neće biti registrirano u židovskom svijetu i u Izraelu??? …. Pisao sam tako otprilike na svom FB profilu tu večer ne vjerujući svojim ušima. Onda sam preko TV NA ZHTJEV još jednom pažljivo preslušao taj dio Dnevnika i pokazalo se da sam točno čuo. Nije mi bilo teško nazvati sutradan Službu gledatelja i prosvjedovati – usput, to ne radim, napravio sam to prvi put u životu-, jer bi onda svaki dan zivkao tu istu službu budući da nema dana da se na HRT-u ne događaju takvi i slični propusti, vezano ne samo za Izrael, Bliski istok, židovstvo… Rečeno mi je da Služba registrira te primjedbe i da će vjerojatno ući u izvještaj primjedbi koji se radi za članove Programskog vijeća od sjednice do sjednice. Molio sam ipak da o primjedbi obavijeste Damira Matkovića, koji, usput, i nije novajlija na HRT.

I što se dogodilo??

PONOVLJENA GREŠKA?

SINOĆ (12.07.2013.) taj isti novinar u Dnevniku 3 HRT-a objavljuje kratku reportažu u kojoj se prikazuju izraelski vojnici kako hapse malog dječaka i njegova oca, Palestince, jer je bacao kamen, ne zna se da li na vojnike ili na neku životinju.. mali neotesanko kaže da je gađao nekog psa, ali eto pogodio policijski auto…..Incident se stvarno dogodio i o njemu je na TV izvijestila i izraelska televizija. Činjenica jest da nije lijepo gledati da izraelski vojnici uhićuju oca Palestinca i dječarca od pet godina. Moguće je da su izraelski vojnici mogli i drugačije postupiti, nadam se da cijeli incident neće proći bez istrage! Međutim, priča ide dalje – sve važnije TV postaje u svijetu primile su tu snimku, ona je objavljena brzo na Al Jazzeri, i drugdje, i zaista snimka djeluje šokantno. Međutim, ostaju neka pitanja na koje nismo dobili odgovor.

U svijetu je prisutan jaki val antisemitizma: u Srbiji, u Subotici, počinjeno je vandalsko nedjelo na židovskom groblju, oskvrnuti su spomenici. Tim povodom oglasio se i izraelski ambasador u Srbiji, prosvjedujući i tražeći istragu, u Mađarskoj JOBBIK, desničarska stranka, mjesecima divlja i širi antisemitizam, pojava antisemitizma ima čak u jednoj Švicarskoj, Norveškoj…U Bosni i Hercegovini, u Sarajevu, vidim prosvjeduju građani zbog svrgavanja Mursija s mjesta predsjednika Egipta, u Bosni i Hercegovini koja je puna problema, pa i ozbiljnih, političkih, kao šipak pun koštica! To nije, naravno, antisemitizam, ali je nelagoda za sarajevske Židove, pogotovo ako su gledali prvi prilog Damira Matkovića.

UZ ANTISEMITIZAM, STALNO DELEGITIMIRANJE IZRAELA

Uz antisemitizam ide i kontinuirano delegitimiranje Izraela… Sve je to tužno i ružno: jedan kvazi prijatelj moje prijateljice Židovke -Jevrejke iz Novog Sada šalje joj snimku s Al Jazzere i pita voli li ona ikoga osim Židova – Jevreja, pitajući, zapravo, provocirajući zlurado…I dok Bliski istok vrije, dok postaje jasno da je arapsko proljeće mrtvo, i da stvarni problemi arapskog čovjeka nisu riješeni, odnosno da su ciljevi arapskog proljeća iznevjereni („ukradena revolucija“), dok se u Siriji vodi građanski rat u kojem je do sada oko STO TISUĆA POGINULIH, MILIJUNI Sirijaca RASELJENI kao izbjeglice i prognanici, dok je Egipat na rubu građanskog rata i gdje se mrtvi jedva broje, Damiru Matkoviću je jako važna vijest o hapšenju tog dječaka i njegova oca Palestinca. I rječnik reportaže: DO ZUBA NAORUŽANI IZRAELSKI VOJNICI…, dalje, diskriminacija palestinske djece u školama, svugdje u Izraelu se maltretiraju palestinska djeca… Pa navodi proteste organizacija, ali se ne navodi kojih odnosno njihove nazive,. I najvažnije: bez komentara predstavnika izraelske vojske! AUDIATUR ET ALTERA PARS?? To je neprofesionalan pristup delikatnoj temi i takve delikatne informacije ne puštaju se u eter olako… I moje sumnjičavo pitanje: otkuda TV kamere baš na licu mjesta u vrijeme kada se incident dogodio??

Prije oko tri godine na portalu Jutarnjeg lista pojavila se slična video snimka, i detaljnom analizom snimke došao sam do zaključka da je iz propagandne radionice militantnih palestinskih organizacija. Snimka je brzo povučena s portala, ne znam da li zbog moje analize i poruke, ili je jednostavno istekao „rok trajanja“ informacije na portalu…

Još o Matkovićevu radu: svoj djeci nisu stalno zasjenjena lica, kao što je na profesionalnim TV kanalima običaj, vidi se da kamerman inzistira na detaljima koji, eto, da priznam i mene su iritirali i pobudili u meni simpatije za palestinskog dječarca i njegova oca. Sve dok nisam dobio TV snimku s ISRAEL NEWS gdje je opisan slučaj gdje jedna izraelska novinarka ne izvještava o jednoj trogodišnjoj djevojčici koja leži u izraelskoj bolnici već šest mjeseci pogođena kamenom… I povezao s nekim činjenicama od ranije.

ZLOUPOTREBA DJECE U POLITIČKE SVRHE

Naime. Palestinski militanti, (Hamas i druge organizacije) sustavno rade s djecom tako da im Izraelce prikazuju kao okupatore, agresore, ta agresivna djeca su proizvod te i takve “edukacije“… Djeca, živa ili ranjena, omiljeno su sredstvo Hamasove propagande, sve do toga da su djeca u Gazi ili drugdje ponekad korištena kao štit u borbama s Izraelcima.

Za kraj prenosim informaciju iz Jutarnjeg lista objavljenu danas, 13. srpnja 2013., potpisane inicijalima V.V.:

„I dok se čini da se u Egiptu stanje polako smiruje, ili je to tek zatišje pred buru, mediji se bave nevjerojatnim slučajem u Aleksandriji gdje su tijekom prosvjeda pristaše svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija s krova bacili dvojicu mladića koji su slavili vojnu intervenciju. Mladi Amer Saleh (16) ispričao je za londonski „Independent“ kako su on i njegovi nesretni prijatelj, 19-godišnji Hamad Badre, bili izloženi napadu pripadnika Muslimanskog bratstva.

– Nikad neću zaboraviti lice čovjeka koji me napao mesarskim nožem – priča Amer.- Dok nas je napadao vikao je „Alahu Akbar“, prisjeća se Amer. Kad su ih uhvatili, bacili su ih s krova. Moj dječak je imao 19 godina – utučeno kaže otac poginulog mladića.

PRASTARA ŠKOLA MIRJANE RAKIĆ

Iskreno, padam u depresiju jer poimam da se to sve događa usred ljeta anno domini 2013. Hoće li Damir Matković pripremiti reportažu o ovom događanju u Aleksandriji??? Hoće li prastara škola Mirjane Rakić i sličnih nastaviti s radom?? Reporteri bez granica, Horizonti…prikazivali su priloge s Bliskog istoka ili o Židovima, bez komentara s druge strane barikade, sa židovske ili izraelske, ili su to činili i čine tako da Izraelce i Židove predstavljaju neki iz Australije ili minorne grupice i organizacije iz Izraela. Ne nudim se da mene išta pitaju, jer mogu pretpostavljati kakvo će mišljenje dobiti, ali u Hrvatskoj ima još kompetentnih Židova i drugih stručnjaka za međunarodne odnose (dr. Mirjana Kasapović, dr. Inoslav Bešker, dr. Boris Havel, Fran Višnar..), pa tu je, pored ostalih i izraelski ambasador Yossi Amrani!

Hoćemo li stalno prikazivati Izraelce i Židove odgovorne za sva zla ovoga svijeta, nacistima, stalnim kršiteljima ljudskih prava… ili i taj Izrael, najstabilnija država Bliskog istoka, ima pravo braniti se, a Židovi, nakon Holokausta, koristiti pravo da ne budu vječiti žrtveni jarci i krivci što se sudare – i dva tramvaja u nekom kutku svijeta..?

Umoran sam od zastupanja Židova/Jevreja/Izraelaca – zar trebam biti zamalo jedini odvjetnik Židova i Izraela u hrvatskoj javnosti???? Tko će mi reći bar hvala??? Još mi govore pojedinci: “Nemoj Ljubo…!!!” Gotovo 40 godina to radim, umoran sam…Jedna poznata novinarka mi poručuje:“ Piši, nije  to Damir Matković trebao pustiti u eter…Imam jedan nevjerojatan privatni problem, ne mogu ga riješiti…Svi imaju eces (savjet), svi imaju neku drugu instituciju na koju me upućuju, konkretne pomoći malo!!

Šabat je, i ne bih, po tradiciji, trebao raditi, pisati… To je dan odmora koji valja posvetiti Njemu.

Samo da je zdravlja i mira! Svima vama, i meni!

(13.07.2013.)

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 14.7.2013. u 07:31