Ljubo R.Weiss: Moralni bankrot HRT-a – Čačić, nezamjenljivi

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 5.6.2013. u 12:05

Ljubo R.Weiss: Moralni bankrot HRT-a – Čačić, nezamjenljivi

ph/PIXSELL

     Svaki normalan čovjek ima bar jednu osobu koju nerado vidi odnosno nerado sreće. To je, je onaj trenutak kada vidite tu osobu i kada prođe vam tijelom nelagodan osjećaj i ulica vam se učini pretijesnom za mimoilaženje. Meni je  Radimir Čaćić zvan Čačko ili Pipi, crvena krpa, taj okidač nelagode jedan uvelike potrošen političar, zapravo simbol posljednjih 25 godina hrvatske nesreće i agonije. Ta nepodnošljiva lakoća obećavanja, to „majstorstvo“ branjenja neobranjivog,  poslovična bahatost, to pripisivanje zasluga kojih nema, to širenje osjećaja vlastite nezamjenljivosti, to podcjenjivanje drugih, cinična spretnost laganja, taj  hinjeni smijeh očajnika, ta sljepoća pri zdravim očima, ta socijalna bešćutnost oličena u turboliberalizmu  gdje ON je sve, a ostali masa, tijesto koje zaslužuje samo da se  mijesi po volji ogromnog EGA, velikog kao neboder…

    Osobno imam neke neraščišćene račune s tom personom (dinamitom srušena skromna vikendica početkom 1992., nikad obnovljena ili obeštećena, denacionalizacija), ali s protokom vremena Gazimir Čačić postao je simbol tipa tajkuna i tajkunčića, apsolutno (njegov izraz) negativna osoba koje su nas jahale (i jašu) najmanje 25 godina, od vremena prve privatizacije u socijalističko vrijeme kada je zapravo prijevarom iz Zagorja-Tehnobetona, u Varaždinu, građevinske firme gdje je stolovao njegov tast, izdvojen dio koji je kasnije postao „epohalno uspješan“ Coning, firma koja je isticana kao primjer i hrvatskog „snađi se druže“ socijalizma i hrvatskog brutalnog kapitalizma, s  poslom stoljeća u Izraelu, da bi prije nekoliko mjeseci stropoštala se u paramparčad, i  uz pomoć državnog novca kojeg mu je osigurala nerazdvojna Seka, izbjegla definitivan stečaj.

    I onda, kada čovjek, o apsurda, naglo traži da bude pozvan na izdržavanje kazne nakon presude  na koju više nema prava žalbe (zadnja mu je odbijena iako je navodio zasluge za narod u Domovinskom ratu),  HRT za udarnu emisiju „Tema dana“ poziva takvog tipa da bude gost u studiju na Prisavlju. I ne samo to, koju minutu kasnije odlazak u zatvor 17. lipnja je vijest za TV dnevnik.

TKO JE STVARNO LUD??

   E, tu se već postavlja pitanje tko je u ovom kolopletu likova i događaja, lud,  tko zbunjen, tko normalan, ali i i odgovoran: Čačićevi pijarovci, koje-desetljećima plaća (ali nema za plaće radnicima Coninga), tek postavljeni urednici HRT-a,  glavni boss HRT-a Goran Radman,  Sanja Miklaušević Pavić koja bira temu i goste dana, ili mi gledatelji koji gledamo ovu ludoriju od TV emisije u utorak,  4. lipnja, dva dana nakon drugog kruga lokalnih izbora u RH?? Tko uistinu određuje temu dana, i još važnije, JAVNI interes na HRT-u, tko je taj (ili oni) koji su nam, ili bar meni, zagorčali do te mjere tu večer u utorak da pomišljam ne gledati ubuduće HRT, odjaviti pretplatu od 80,00 kuna, jer koji sam to mazohist (s tisućama drugih koji plaćamo da nam netko povisuje ionako visoki tlak i ionako povišeni šećer u krvi??) Nakon lokalnih izbora pojavili su se novi likovi na političkoj sceni, zar ne bi bilo za očekivati predstaviti te likove i vidjeti koliko su novi, a koliko tek manje-više loši učenici, đavolovi šegrti  mentora ala Čačić?? Umalo da dođe do općeg štrajka u Hrvatskoj, i to nije tema dana, ili sam ja zadnji koji shvaća da je sva ova strka oko štrajka bio  osrednje režiran politički igrokaz?

   Na HRT-u inače kadrovske turbulencije  ne prestaju mjesecima – tamo se ne zna tko će početi, a tko završiti TV emisiju, toliko je smjena i promjena. A ne zna se i zato što nema dovoljno ni obrazovanih novinara, ni novinara s feelingom za  aktualnost tema. Pretpostavljam da u studijima i radnim prostorima zvrje telefoni i da  direktive stižu s raznih strana, od stručnih ljudi, dobronamjernih gledatelja, ali i od grupa i pojedinaca koje služe kao  lobističke i pijarovske grupe. Koliko zaposlenih, a koliko samo promašaja, koliko centralizacije programa, koliko improvizacija, posebno u informativnom programu?? Zar stvarno sva pamet – analitička  i druga – stanuje u Zagrebu???

LAGANO URUŠAVANJE VLASTI, A HRT O ČAČIĆU

  Dok je u zemlji horvatskoj  prisustvujemo laganom urušavanju vlasti, dok je nezaposlenost rekordna,  dok su mediji u hropcu, dok pravna država klipše,  zar stvarno gledatelje može zanimati što će Gazimir Čačić raditi u zatvoru – da će naći više vremena za čitanje,  da će raditi na „dizanju fizičke kondicije!, i nada se, smršavjeti nekoliko kilograma!!?? Zemljo draga, otvori se i progutaj nas zajedno s onim koji je najavljivao megalomanski  Zagreb na Savi, fasadizaciju, novu zaposlenost, državne investicije poput HE Ombla, Plomin C,  hrpe katarskih dolara, drugačiju INU… a zapravo priskrbio si titulu koja je izmišljena samo za njega: PRVI POTPREDSJEDNIK VLADE Republike Hrvatske (PPVRH). I u temi dana nonšalantno kaže kako će u zatvoru zamrznuti političke aktivnosti, ali da on nije ni izašao iz politike, on Gazimir Čačić nezamjenljivi! On ne vidi razloga za smjenu Koračevića, čovjeka koji je zajedno s Čačićem ENORMNO povisio cijene plina i struje, e da bi HEP  dijelio sada nešto poput božićnica dok  neplatišama isključuju struju. I ovo cinično kritiziranje hrvatske Vlade (koja zaslužuju kritiku), ali ne od tipa koji je  žario i palio oko sebe,  udarao na sve i svakoga tko bi mu se suprotstavio (slučaj Mirele Holy), taj šaptač Milanoviću, koji ga je slušao i branio kao opčinjen, On koji ne može shvatiti da je mali oporavak HNS-a počeo otkako je on napustio kormilo HNS-a, a ne otkako on vodi  Sjeverno-atlantski savez, pardon sjeverozapadni savez HNS-a…Jer, evo, u utorak navečer osim samohvale i pohabane priče o  povijesnom uspjehu HNS-a čuli smo i to, vezano za moguću rekonstrukciju Vlade:  „da bi trebalo naći kvalitetne ljude za bitan pomak“, kao da on nije bio PPVRH!? I žalosno je da se sada ne zna tko zapravo vodi HNS: on ili Seka mu Vesna Pusić!??? Ili on priprema teren  za primjenu Glavaševa recepta – vladati i iz zatvora???

   Zapravo, njemu i ne treba  puno zamjerati – radio sam to zamalo pišući i objavljujući opsesivno najmanje pet godina baveći se tim likom i njegovim (ne)djelima, ali sve je to bilo pišanje u vjetar, jer u nas se slabo pamti, puno oprašta i junak vidi u lopini i prevarantu, a ne u časnom političaru (koje jedva da svijećom može čovjek pronaći) ili kritičarima lika i djela lopina i prevaranata!

HRVATSKI NAROD U NARKOTIČKOM SNU??

   Da li je hrvatski narod definitivno digao ruke od politike, da li spava teškim narkotičkim snom, da li očekuje od manu s neba, pečene jarebice, da li mu je radićevština, mačekovština, pavelićekovština,  špiljakovština,  tuđmanizam, bobanovština, sanaderovština, kerumovština… definitivno popila pamet, zaista ne znam.

   Sjedim i blejim u „temu dana“ na HRT-u i pitam se zašto sam zahirio i zašto vozim suprotnim smjerom od stotina tisuća Hrvata koji voze ispravnim smjerom!??

Ruralno je, nakon lokalnih izbora, po tko zna koji put pobijedilo gradsko, Zagreb će se još više poseljačiti, analitičari tipa Davora Gjenero, će analizirati, vukovi će zavijati, a ovce blejati…Iz neke krčme odjekivat će “istrčale istrčale, zagrebačke frajle”, umirovljenici će se boriti za porcije graha u Maksimiru, na stadion ili u arenu doći će neka zalutala svjetska zvijezda, imat ćemo čak i Univerzijadu 2…, sindikat i Vlada će još pregovarati,  iako su se dogovorili, a onda će se ono malo imućnih stuštiti na Jadran, naravno, ako konačno zasja sunce na duže ljetno razdoblje!
Veliku nezaposlenost ne mogu riješiti lokalni političari, nikakvi političari, kriminal i potiho djelovanje mafije također, pravna država na svim razinama ostat će blokirana, dobro umrežena klijentela od 1991. malo će biti promijenjena nekim novim likom, mediji će i dalje životariti, umirovljenici također. Ostat ćemo jedna od evropskih zemalja koja najsporije izlazi iz svjetske krize započete 2008.

PAČJA ŠKOLA

    Jedna politička farsa zvana lokalni izbori je završena, stari i glomazni teritorijalni ustroj nije ni taknut, traže se zemlje gdje se da zaposliti, tu i tamo netko razmišlja i priprema se za evropske projekte, trebamo dobiti Škotsku u nogometu, malo ćemo se još baviti definicijom braka, ali ukupno gledajući “učili učili, od ponedjeljka do petka, al se nismo makli, dalje od početka!”.

    Jer, kada izađe iz  zatvora, možda i prijevremeno jer će mu biti slabo, možda se razboli, opet će nas častiti Gazimir Čačić vozeći 140 na sat,  prodajući nam  iznenadnu maglu i šarene laže, kao da to radi prvi put!

   I pazte koji TV program gledate i  u kojem smjeru vozite!??

(5.06. 2013.)

Ljubo Ruben Weiss
Autor/ica 5.6.2013. u 12:05