Lična karta Čovićeve federalne jedinice: topovskim udarima na antifašiste

tačno.net
Autor/ica 11.2.2017. u 16:21

Izdvajamo

  • Do kada će Mostar biti taoc ideologija s kojima se Evropa obračunala još pedesetih godina prošlog stoljeća. Današnje slike Mostara sramotna su poruka zapadnoj civilizaciji i njenim vrijednostima da je fašizam nastavio živjeti a da su 1945. g. samo vojno poražene fašističke države i njihove vojske, i ukoliko se ne reagira danas - sutra će ove slike biti svakodnevnica njihovih gradova.

Povezani članci

Lična karta Čovićeve federalne jedinice: topovskim udarima na antifašiste

Razlomljeni Bogdanovićevi cvjetovi u bezbroj komada po cijelom Partizanskom spomen groblju sa novim fašističkim grafitima: Juden raus, prekrižena Davidova zvijezda, Smrt komunizmu, Tito vampir itd….svjedoče i ovaj put o ličnoj karti Čovićeve federalne jedinice. Svake godine se ponavljaju ovi prizori a policija i tužilaštvo nikada nisu pokrenuli kaznene prijave protiv počinitelja. Sigurni da im se neće ništa dogoditi vandali su nesmetano i gotovo potpuno oskrnavili Partizansko groblje. To samo govori o političkom vodstvu grada Mostara.

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Mostar organiziralo je obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora u II svjetskom ratu.

Na svečanoj Akademiji u Narodnom pozorištu u Mostaru, dodjeljene su nagrade “14. Februar” a prisutnima se obratio predsjednik Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Mostara, Sead Đulić pozdravom Smrt fašizmu – sloboda narodu, ističući da je ovaj skup krik za novom slobodom i pobuna protiv onoga što se događa u Mostaru.

Vidjećete na Partizanskom groblju. 10. febrauara 2017. godine u Mostaru i BiH u antifašističkoj Evropi pišu poruke – fašizam živi – kazao je Đulić, a aktuelna vlast grada i dalje šuti.

Đulić je istakao da sve to nije slučaj pojedinaca, mangupa ili navijača, već jasan nalog politike, koja od ovoga grada pravi, to što dvadesetak godina pravi.

O Mostarskoj operaciji, tokom koje su partizanske snage oslobodile Mostar 14.02.1945. godine, govorio je Jasmin Branković. Mostar je tada oslobođen od nacista i kvislinga, a ne osvojen, kako to neki sada tvrde. Obrazlažući detaljno vojne akcije tokom oslobođenja Mostara, Branković je kazao kako je grad bio strateški važan za naciste, te da su borbe bilo žestoke. O žestini borbi najbolje svjedoči podatak o 600 mrtvih i 300 nestalih u redovima partizana – kazao je Branković.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza antifašista i boraca NOR-a dr. Bakir Nakaš:

Drugarice i drugovi, lijepo je danas biti u Mostaru, lijepo se osjećati Mostarcem, iako bih volio da je ovdje više mladosti. Poseban pozdrav borcima NOR-a, koji i danas u svom sjećanju nose historiju i prenose s koljena na koljeno. Ovaj kratak čas oslobađanja Mostara od fašizma je bila dobra poduka svima onima koji očekuju da će se i Mostar i BiH i Evropa oduprijeti neofašizmu. Nažalost, danas u Evropi na parlamentarnim izborima pobjeđuju neofašističke snage, nažalost u BiH nakon jedne, pa druge agresije, mi u Mostaru imamo fašističke znakove. Iz tog razloga je bitno i današnje okupljanje da pokažemo da smo jedinstveni u stavu da to neće proći, rekao je dr. Bakir Nakaš.

Na Svečanoj akademiji su dodjeljene, prvi put nakon 25 godina Februarske nagrade – Radmilu Braci Andriću za višedecenijsku borbu za bolji Mostar, Izudinu Pintulu za život posvećen čovjeku. Nagrada je posthumno dodijeljena i Predragu Matvejeviću za nesebičnu ljubav prema rodnom gradu.

Februarske plakete dodijeljene su Muji Salčinu, dr. Seadu Mulahasonviću, Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru te posthumno Marseli Šunjić za sve njene vapaje da odbrani suživota u Mostaru.

Potom je položeno cvijeće na Šehitlucima, te na Trgu Republike (Musala) gdje su okupljeni mnogobrojni antifašisti iz BiH i iz drugih država, položili cvijeće na spomen obilježje obješenim ilegalcima Mostara Dragi Palavestra i Alici Rizikalo te na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde.

Antifašisti su potom krenuli autobusima na Partizansko groblje, gdje su ih dočekali povici razularene Čovićeve mladeži uz topovske udare i fašističko skandiranje.

Veliki broj pripadnika MUP-a HNK obezbjeđivali su prostor oko Partizanskog groblja gdje je prisustvovalo nekoliko stotina antifašista polažući cvijeće za pale borce.

“Vaš dolazak je zapravo naša snaga, Vi nam dajete snagu da izdržimo u ovom leglu fašizma. Nije lako, vidjeli ste koliko smo bili u autobusima, da policija odluči kojim putem ćemo krenuti, koji je najsigurniji, kako bi se naklonili onima koji su nam dali slobodu. Tako da Vaše prisustvo ovdje je i više no polaganje cvijeća, to je infuzija da izdržimo. Zato vas molim, pošto je ovaj spomenik jučer po ko zna koji put devastiran, dignite glas u svojim sredinama. Nije to djelo neke grupe huligana, nije to grupa koja se onako skupila. To je dobro organizovana grupa, plaćena, indoktrinirana i poslana iz političkih centara moći čiji je centar u Mostaru. Adresa za ovo je Predsjedništvo BiH, predsjednik HDZ-a i HNS-a. On treba da se oglasi zbog ovoga što se desilo juče i što se dešava u Mostaru. Zato je bitan vaš glas i molim vas nemojte šutjeti. Sada smo prošli pored fašističkih natpisa, fašizam živi 24 sata. Oni se ponose time. Prema tome dignimo glas”, istakao je Sead Đulić.

Razlomljeni Bogdanovićevi cvjetovi u bezbroj komada po cijelom spomen groblju sa novim fašističkim grafitima: Juden raus, prekrižena Davidova zvijezda, Smrt komunizmu, Tito vampir,  Fažizam živi, ZDS itd….svjedoče i ovaj put o ličnoj karti Čovićeve federalne jedinice. Svake godine se ponavljaju ovi prizori a policija i tužilaštvo nikada nisu pokrenuli kaznene prijave protiv počinitelja. Sigurni da im se neće ništa dogoditi vandali su nesmetano i gotovo potpuno oskrnavili Partizansko groblje. To samo govori o političkom vodstvu grada Mostara.

Do kada će Mostar biti taoc ideologija s kojima se Evropa obračunala još pedesetih godina prošlog stoljeća? Današnje slike Mostara sramotna su poruka zapadnoj civilizaciji i njenim vrijednostima da je fašizam nastavio živjeti a da su 1945. g. samo vojno poražene fašističke države i njihove vojske, i ukoliko se ne reagira danas –  sutra će ove slike biti svakodnevnica njihovih gradova.

Antifašisti Mostara huliganima su odgovorili pjesmom….

video: avaz.ba

tačno.net
Autor/ica 11.2.2017. u 16:21