Licemjerni Milanović: U Mostar sam došao u funkciji smirivanja situacije

tačno.net
Autor/ica 9.2.2014. u 15:08

Licemjerni Milanović: U Mostar sam došao u funkciji smirivanja situacije

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović kazao je na upravo održanoj press konferenciji kako je stigao u Mostar u funkciji “smirivanja situacije”. On je zajedno sa svojim domaćinom predsjedavajućim Vjeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom obišao nekoliko lokacija u gradu na kojima se nalaze u proteklim nemirima zapaljeni gradski i kantonalni objekti.

“Jedini razlog zbog koga sam došao u Mostar, a ne u Sarajevo je to što je ovaj grad multietnička sredina” – kazao je, između ostalog premijer RH za StarMo.

Milanović smatra kako EU treba za BiH, ponuditi okvir za njen put prema evropskih integracijama koji je moguć, a ne insistirati na, kako je rekao, rješenjima, “koja se provode na silu”. Premijer Hrvatske smatra kako problem EU u komunikaciji sa BiH, potječe iz “nerazumijevanja”. Hrvatski premijer, Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru da je u taj grad stigao kako bi smirio strasti nakon nereda koji su zadnjih dana pogodili BiH. Milanović je za posljednja dešavanja u BiH dijelom optužio i EU, rekavši kako Unija svojom nezainteresiranošću za BiH stvara frustracije. Hrvatski premijer Zoran Milanović je nakon razgovorâ sa čelnikom Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom, te obilaska nekih od zapaljenih institucija, izjavio da ovakve situacije su vrijeme za potpaljivanje strasti, a da je on u Mostar došao smiriti strasti, te podstaći jednu drugu temu: evropski put BiH. Milanović je kritizirao pristup EU, rekavši da Unija mora dati nadu BiH. “Ovo se možda ne bi dogodilo da je EU imala koherentniju i jasniju politiku šta ovdje želi. Sa ovom zemljom se šuta i napucava, što svjesno, što namjerno, što zbog neznanja, već sto godina”, rekao je uz ostalo premijer Hrvatske. Odnos EU prema BiH je odnos nezainteresiranosti, dodao je Milanović i rekao da ne treba cjepidlačiti oko marginalnih stvari, jer se u suprotnom dešavanja od zadnjih dana mogu ponoviti, a interes Hrvatske je da se to više ne događa. “Za to ću se zalagati kao hrvatski premijer. To sam rekao neki dan u sličnom kontekstu i u Albaniji. Albanija je mala država, nije bogata, većinski je muslimanska i nikako da dobije status kandidata za pregovore o EU. A bila je dobra za NATO još prije pet godina. To je kontradikcija”, naglasio je premijer RH. Kritizirajući političke opcije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Vjekoslav Bevanda je rekao da svako hoće da zloupotrijebi realno nezadovoljstvo građana. “Mi smo ovdje da govorimo o smirivanju stanja, o sreći što nije bilo reakcije, što ovdje se nije desilo da padne neka krv, jer tu se ne bi moglo više ništa popraviti. Ove fasade, zgrade, sve će se to popraviti. Ali ja se isto nadam da se nikada više ovo neće ponoviti”, dodao je Bevanda.

Svesrpski sastanak u Beorgadu: Vučić, Dodik, Bosić i Radojčić

Kako je ranije navedeno, Aleksandar Vučić je od predsjednika dvije najjače stranke u Republici Srpskoj, predsednika SNSD Milorada Dodika i predsednnika SDS Mladena Bosića, tražio ”očuvanje jedinstva i političke stabilnosti ovog bosansko-hercegovačkog entiteta”, te ”obezbjeđivanje uslova da se svi problemi rešavaju demokratski, na izborima”

Prvi potpredsednik tehničke Vlade SrbijeAleksandar Vučić, predsednik bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojčić i Mladen Bosić, predsednik Srpske demokratska strane (SDS), sastali su se danas u Beogradu, javio je dopisnik Anadolije.

Budi se Istok i Zapad!

tačno.net
Autor/ica 9.2.2014. u 15:08