Latinka Perović: Srbi i Srbija će nestati

Autor/ica 28.10.2012. u 10:23

Latinka Perović: Srbi i Srbija će nestati

Istoričarka Latinka Perović ocenila je da je Srbija “prokockala” svoju evropsku šansu i dodala da ovom narodu preti nestanak

“Ne smemo da budemo naivni. U istoriji važi za normalnu pojavu da pojedini narodi nestaju. Ne mogu da pronađu svoje mesto u datom svetu, beže u zatvorenost i nestaju”, kazala je Perovićeva u intervjuu za nedeljni novosadski Magyar Szo.

Ocenila je da je duh palanke doživeo svoj pravi trijumf u Srbiji, a država je u velikoj meri “varvarizovana i zapuštena” i dodala da bi za regeneraciju bio potreban ogroman napor koji sami ne možemo učiniti.

“Mislim da su šanse minimalne, ali mora da postoji napor, pre svega intelektualni napor koji želi da da odgovor na pitanje koje zvuči jednostavno – gde smo to mi. I samo posle toga možemo da postavimo pitanje kako smo stigli dovde i kako možemo da se izbavimo odavde”, kazala je Latinka Perović.

Prema njenim rečima, najtužnije je što mlada generacija danas već ne vidi svoju budućnost u Srbiji i stremi da završetkom školovanja što pre ode odavde.

Ocenila je da Srbija, sem priključenja Evropskoj uniji, nema drugu mogućnost.

“Evropa ima svojih problema, ali nikada ranije ovoliku šansu još nije dala Balkanu. Tu šansu, ako ceo Balkan i nije, Srbija je svakako prokockala”, kazala je Latinka Perović.

Ona je ocenila da se u Srbiji nisu desile političke promene nakon izbora u maju mesecu, već su samo izmenjene ličnosti na vlasti, koje svoj politički legitimitet, slično svojim prethodnicima, grade na dokazivanju da je prethodna vlast bila potpuno katastrofalna.

“Svi analizu počinju kod mandata prethodne vlade, o ratovima niko ne govori, a koji su uveliko umanjili i materijalne i ljudske resurse države”, kazala je Latinka Perović, koja je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih bila visoka funkcionerka Saveza komunista Srbije.

Godine 1972. smenjena je zbog svojih preterano liberalnih stavova, u obračunu Josipa Broza Tita sa tadašnjim “liberalima” u Savezu komunista. Posle toga se nikada više nije vratila u politiku.

Autor/ica 28.10.2012. u 10:23