Lagumdžija: Logičnije da bude pr. Slavko Kukić, predsjedatelj Vijeća ministara

Autor/ica 10.5.2011. u 05:41

Lagumdžija: Logičnije da  bude pr. Slavko Kukić, predsjedatelj Vijeća ministara

SARAJEVO – Hitno se mora iznaći način da se konačno formira državna vlast, a najfunkcionalnije bi bilo da se formiraju dvije entitetske parlamentarne većine koje će i formirati Vijeće ministara, kazao je jučer predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija tijekom okruglog stola o temi “Koncept ustavno-pravne institucionalne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih”.  
– Pod tim konkretno mislim na stranke platforme i SNSD koji će formirati Vijeće ministara, bez SDS-a, Saveza za bolju budućnost i obaju HDZ-ova, jer zajednički imamo 26 od 42 zastupnika u Zastupničkom i 10 od 15 izaslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, kazao je Lagumdžija. Govoreći o ustavnim reformama, Lagumdžija je rekao da za njih trenutačno nema dovoljno ruku.  

Ustavne reforme

Lider SDP-a je istaknuo da se ne može doći do modernog suvremenog Ustava BiH čak ni za četiri godine, ali je moguće otvoriti proces na dva načina, a to je domaćim snagama i uz pomoć međunarodne zajednice.
– Oni koji ne žele pomoć međunarodne zajednice svjesni su da postoji dio te zajednice koji je naš nezaobilazni čimbenik, a to je NATO struktura i EU. Ukoliko su  EU i međunarodna zajednica spremni da idemo u ustavne reforme, onda bi bilo dobro uključiti predstavnike jednog ili obaju HDZ-ova jer mi smo spremni i na to, pojasnio je Lagumdžija.
Nadalje, poručio je da SDP ni u kom slučaju nije spreman za famoznu koaliciju “2 plus 2 plus 2”, odnosno dvije srpske, hrvatske i bošnjačke stranke gdje se SDP tretira isključivo kao bošnjačka stranka.
– Mi se ne želimo tako karakterizirati jer nismo isključivo bošnjačka stranka. Ukoliko se može bez nas formirati takva vlast, onda ćemo mi biti u oporbi, dodao je Lagumdžija. Kada je riječ o pismu predsjednika RS-a Milorada Dodika glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu, kaže da takvo lobiranje ne vodi nigdje, pozvavši ga da povuče odluku o referendumu, jer takvo ponašanje šteti svima, a naravno i njemu.  
– Ukoliko ne povuče odluku o referendumu, doći će do akcije visokog predstavnika, a nakon toga će Milorad Dodik imati drugu priliku. Bolje je da to riješi u prvoj prilici, zaključio je Lagumdžija.

Vijeće ministara

Na pitanje novinara je li moguće da Nikola Špirić ostane predsjedatelj Vijeća ministara Lagumdžija je odgovorio da je logičnije da to bude profesor Slavko Kukić, koji je također prisustvovao u održavanju okruglog stola i istaknuo da se ne nada skorašnjem formiranju vlasti.
Kukić je kazao kako postoje radikalno suprotni pristupi i zbog toga je vrlo teško govoriti o formiranju vlasti.
– Međunarodna zajednica ne smije zažmiriti pred onim što Dodik konstantno radi te mora reći: “Sad je dosta”, jer ovim se definitivno udara na temelje Daytonskog ustavnog uređenja. Ukoliko se ipak ništa ne poduzme u tom slučaju se, nažalost, otvara prostor za druge radikalnije zahtjeve u kraćem vremenu, kazao je Kukić pojasnivši da odlaganje konstituiranja vlasti pokazuje kakvo je stvarno stanje u političkoj areni bh. društva i da je upravo zbog toga pesimističan i misli da će se na ljetne odmore otići, a da vlast neće biti formirana.

Dnevni-list

Tagovi:
Autor/ica 10.5.2011. u 05:41