Kud svi Turci…

Ladislav Babić
Autor/ica 19.4.2014. u 09:11

Kud svi Turci…

Pravdati svoja djelovanja činjenicom da su rasprostranjena među većinom (ljudi, firmi, država,…) je istog moralnog nivoa kao pravdati egzekuciju Židova, pozivajući se na široku rasprostranjenost postupka, popraćenog globalnom šutnjom (tko šuti, slaže se), u nacističkoj Njemačkoj.

Piše: Ladislav Babić

U državi Mortopop uobičajilo se ritualno – s čime su se građani, zarobljeni vlastitom nemoći uzrokovanom apatičnom nepoduzetnošću da istinski riješe stvari, fatalistički pomirili – svakodnevno ubijati izvjestan postotak slučajno odabranih radnika, kako bi se na taj način riješio problem ogromne nezaposlenosti. U državici Cropopo, gdje do sada običaj ne bješe prakticiran, sve se više ugledaju na efikasna gospodarska rješenja svojih susjeda. Predstavnica jedne od novoosnovanih „agencija za djelomične egzekucije“ odbacuje tvrdnje kako iste narušavaju ljudska prava, snižavaju cijena rada i drže u neprekidnoj panici zaposlene radnike i njihove obitelji. I pomoćnica ministra rada i mirovinskog sustava, pružajući verbalnu i – kao zaposlenica ministarstva koje je samo sebe izuzelo od takve prakse – stvarnu podršku rečenim agencijama, podsjeća da koncept radničkih egzekucija već odavno sjajno funkcionira kod njihovih susjeda, sve više se šireći među članicama EU čiji smo i mi pripadnici. EU je propisala jedinstvene smjernice prekoagencijskih egzekucija pripadnika radničke klase, ali svaka zemlja sama određuje modalitete praktičnih implementacija tog čina. Uostalom, našim pozitivnim zakonskim propisima – koji po naprednom humanizmu daleko odskaču od sličnih u ostalim državama EU – jasno je propisano kako su od „postupaka za bolju protočnost tržišta rada“ izuzete drastične mjere, poput lišavanja života zaposlenika. Čovjek je naše najveće bogatsvo, te stoga – cijeneći tu činjenicu – u nas se vrše tek humane kiruške amputacije udova slučajno izabranih zaposlenika, kako bi se time oslobodila nova radna mjesta. Činjenice pokazuju, tvrdi zamjenica „ministra egzekucija“ – kako nedomoljubne snage posprdno nazivaju njenog šefa i prikladno tome samo ministarstvo koje vodi – da nezaposlenost u zemlji rapidno opada, s obzirom da se na opisani način tretirani radnici odmah umirovljuju, s pravom na jedan dnevni obrok u pučkoj kuhinji. Uostalom, time se naša zemlja samo uklapa u svijetu sve više prevladavajuće trendove. Državotvorne intelektualne elite s oduševljenjem pozdravljaju ove poteze vlasti i izjave kojima su popraćene, idući tako daleko da najuspješnije provoditelje nove gospodarske politike predlažu za Nobelovu nagradu s područja ekonomije.

Kako povijesni trendovi pokazuju sve rašireniju i veću djelotvornost masovnih ratnih stradanja, popraćenih pojačanom ravnodušnoću prema kolateralnim žrtvama nezakonitih mirnodopskih državnih terorizama, potpisnik ovih redaka predlaže osnivanje nevladinih „agencija za masovno, hibernirano podzemno skladištenje državnih elita“, posebice onih koje svojim djelovanjem doprinose „prevladavujućim trendovima“ u EU. Pritom bi trebalo, zbog što bržeg uvođenja u posao njenih djelatnika, koristiti pozitivna iskustva Francuske, Američke, Oktobarske i Jugoslavenske revolucije, djelotvorno se uključujući u – ne svima vidljive i jasne, ali nedvojbene – povijesne trendove za humano rješavanje ljudskog otpada. Humanog, dakako, za njihove odlagatelje. Kad je trend, nek’ je trend, pridruživanja kojemu se naša domovina nikako ne smije sramiti! Pošto se uvijek nađu kvazihumani pojedinci koji, ne razumijevajući suštinu izrečenih tvrdnji iste nastoje dezavuirati prozivajući njihove zastupnike za govor mržnje, napominjem kako moj prijedlog po svojoj čovječnosti daleko odskače od metoda spomenutih revolucija. Hibernirati, naime – prema uglednom „Hrvatskom jezičnom portalu“ – znači: „(za)lediti koga tako da prema pretpostavci može oživjeti nakon mnogo godina ili nakon velike prirodne ili druge katastrofe“, što je očitio svjetlosnim godinama daleko od ataka na ljudski život. Takvim postupkom ostavlja se šansa našim bližim ili daljnjim potomcima, da u slučaju konačne prevlasti etike za koju se zalažu ministarstva EU i njene članice Cropopo, odlede arhivirane pretke, nastavljajući s njima suživot na obostrano zadovoljstvo. Na znanje i ravnanje!

P.S

Pravdati svoja djelovanja činjenicom da su rasprostranjena među većinom (ljudi, firmi, država,…) je istog moralnog nivoa kao pravdati egzekuciju Židova, pozivajući se na široku rasprostranjenost postupka, popraćenog globalnom šutnjom (tko šuti, slaže se), u nacističkoj Njemačkoj. Sramotno i neetički, a u određenim povijesnim okolnostima kad čovječanstvo na trenutak dođe k pameti, i najstrože kažnjivo. U etičkim pitanjima većina nikada, ama baš nikada, nije u pravu već samo slijedi svoje najsjanije zvijezde vodilje. Naravno, nakon što kolektivno ogriješe dušu, sve do idućeg grijeha koji će – Jovo nanovo – izvjesno vrijeme okajavati. O logici cijele stvari izlišno je govoriti!

Ladislav Babić
Autor/ica 19.4.2014. u 09:11