Kosor izrazila čvrstu potporu BiH na euroatlantskom putu

Autor/ica 2.2.2011. u 01:16

Kosor izrazila čvrstu potporu BiH na euroatlantskom putu

Tročlano Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razgovaralo je u utorak u Zagrebu sa hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor i sa predsjednikom Sabora Lukom Bebićem. Razgovori sa predsjednicom hrvatske Vlade potrajali su dvostruko više nego što je bilo predviđeno, što nije baš čest slučaj.

Čvrsta i prijateljska potpora Hrvatske na bosansko-hercegovačkom euroatlantskom putu i veliko zadovoljstvo razgovorima kod članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine – to su glavni naglasci susreta hrvatske premijerke Jadranke Kosor sa trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine – Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićem.

Na čemu temelje svoje zadovoljstvo, objasnio je u svoje ime i u ime svojih kolega predsjedavajući Predsjedništva Radmanović.

“Ono što mislim da Predsjedništvo mora biti zadovoljno jeste osjećaj da Hrvatska želi da učini sve da bude stabilno stanje u Bosni i Hercegovini, i obrnuto – da ne učini ništa što bi poremetilo inače malo složenu situaciju kod formiranja vlasti u Bosni i Hercegovini”, kazao je on.

Predsjednica hrvatske Vlade podsjetila je na odnos Hrvatske prema susjednoj državi.

“Ponavljam ono što sam rekla na samom početku – potporu Hrvatske jedinstvenoj Bosni i Hercegovini sa tri konstitutivna naroda, vodeći apsolutno računa o jednakopravnosti sviju naroda. Istaknula sam da Hrvatska, odnosno u ovom slučaju Vlada Republike Hrvatske, mora posebno voditi računa o Hrvatima izvan domovine – to je naša ustavna obveza – a tako naravno i o Hrvatima u Bosni i Hercegovini”, poručila je Kosor. 

Hrvatska se neće miješati u unutarnje odnose BiH

Jadranka Kosor kazala je kako se razgovaralo o tome kako još Hrvatska može pomoći na euroatlanstskom putu Bosne i Hercegovine, o mogućem zajedničkom nastupu na trećim tržištima i o očekivanjima da gospodarska suradnja dvije države bude ove godine još bolja nego što je bila prošle, kada je usprkos krizi robna razmjena porasla za 6 posto.

Nebojša Radmanović, 01. veljače 2011.

Radmanović je izrazio nadu da će se smanjiti nerazmjer robne razmjene, koji je sada na štetu Bosne i Hercegovine.  On je skrenuo pozornost na tri sporazuma koji još nisu zaključeni – o dvojnom državljanstvu, koji je zastao zaslugom Bosne i Hercegovine, i o granici i o imovinsko-pravnim odnosima za koji kaže da je odgovornost za zastoj podjednaka. Radmanović je izrazio nadu da Hrvatska neće Bosni i Hercegovini oko granice praviti probleme kakve je Slovenija pravila Hrvatskoj.

Govoreći o Vukovarcu Tihomiru Purdi, koji u BiH čeka odluku o ekstradiciji Srbiji zbog optužbe za ratni zločin, Jadranka Kosor izrazila je  uvjerenje da će pravosuđe u BiH uzeti u obzir činjenice, odnosno to da je istraga što ju je provelo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ustanovila da je on nevin.  

Prema priopćenju iz ureda predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, teme tijekom njegovog razgovora s članovima  Predsjedništva Bosne i Hercegovine bile su bilateralni odnosi između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, položaj Hrvata u BiH i  rješavanje otvorenih pitanja poput pravno-imovinskih odnosa, graničnog pitanja, pitanja dvojnog državljanstva te rješavanja pitanja vodnog gospodarstva od zajedničkog interesa.

Prema priopćenju, Bebić je kazao kako je  prirodno  da je Hrvatska zainteresirana za položaj Hrvata u BiH s obzirom na to da je skrb za Hrvate izvan granica  među ostalim definirana i hrvatskim Ustavom.

„Hrvatska se neće miješati u unutarnjepolitičke odnose BiH, ali želimo da se Hrvati osjećaju jednakopravni s ostalim narodima u BiH”,
naglasio je Bebić.  

Prema priopćenju, zajednička je ocjena članova Predsjedništva kako je BiH zainteresirana za ubrzano prijateljsko rješavanje otvorenih pitanja s Hrvatskom, s naglaskom na rješavanje imovinsko-pravnih  pitanja, graničnog pitanja uključujući pitanje skorog postavljanja graničnih prijelaza u skladu sa Schengenskim sporazumom te pitanja dvojnog državljanstva.

slobodna evropa
Autor/ica 2.2.2011. u 01:16