Korona, ranije gripe i – MI

Milan Pekić
Autor/ica 19.3.2020. u 10:40

Izdvajamo

  • Još - političari! Ne mogu shvatiti da bi morali biti sklonjeni sa fronta i, samo, služiti narodu! Po zahtjevima i nalozima stvarno-nadležne struke! Nedopustivo je da u ovakvim prilikama nastoje graditi vlastiti ego! Nažalost, (sami smo krivi - takve smo izabrali), mentalni sklop, intelekt, doraslost, nisu osnovne odlike malih Napoleona, pa…

Povezani članci

Korona, ranije gripe i – MI

Foto: Getty Imeges

Tako ispada, da je rješenje za sve i oko svega, svedeno na ‘ako Bog da’! Fatalizam, primitivizam i paničarenje odlika su, pa –  nekulture i neciviliziranosti.

Globalna činjenica: Na djelu je pandemija COVID-19. Vakcine nema. Specifičnih lijekova također. Bilanci su javni. I na dnevnoj razini. Dok se Kina borila, Svijet, Europa, su radoznalo-neozbiljno promatrali.

I, dogodilo se!

Na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH postoji ‘Zdravstveno statistički godišnjak za 2018 godinu’ (pdf format, dokument od 240 stranica), naravno, relevantan samo za Federaciju – dokaz paradoksa: Shodno Dejtonsko sporazumu zdravstvena djelatnost je ‘u parcelama’, tako da je nadležnost vlasti tretirana apsolutno neobjedinjeno. Ne postoji Ministarstvo zdravstva BiH, tako da nema ni objedinjenih podataka za državu – to je prvi nivo košmara i mnogih, gotovo suludih nelogičnosti ove države. Jedna od brojnih ‘sitnih suludosti’ u (ne)organiziranju života građana ili podanika političkih sistema (termini na izbor, kako kome odgovara, samo neka se eventualni čitalac ne ‘kači’ na ovakvu autorsku slobodu nazivanja kazivanja o činjenici!)

Opsežan dokument. Precizan. Za znalce. Tako i treba, ali, time i ‘težak’ za razumijevanje prosječno obrazovanom pojedincu. Ipak, ponešto je, separatno, moguće sagledati.

U promatranoj godini od oboljenja respiratornog sistema umrle su 1144 osobe. (Vjerovatno je da je smrtnost bila veća zimi nego ljeti – nije iskazano  prim. a.)

Na 8. strani Izvještaja je zgodna tabela o uzrocima smrti u spomenutoj godini pa je, između ostalog, navedeno, da su ‘druga opstruktivna plućna oboljenja’ ‘odnijela’ 433 života – ova brojka trebalo bi da se odnosi na gripu, pneumonije etc… Jer, ‘prva’ oboljenja pluća, kao što su neoplazme, dakle rak – ‘odnijela’ su ostale…

Stranica 203. nudi tabelu o vodećim zaraznim i parazitnim oboljenjima, s komparacijom: 2016, 2017, 2018. godina. Jasno je vidljivo da su influenca ili bolesti slične gripi, na prvoj mjestu po broju slučajeva, pa je 2016. godine bilo, ukupno, 30.586, 2017. – 29.838, a 2018 – 31.609 oboljelih. Nikom, u javnosti, ne pada na pamet da se i tih godina, kao i ove, umiralo!
A važno je! Zbog ovoga što se događa!

Nažalost, a i logično je, prošla 2019. godina još nije obrađena. No, ponuđene brojke su ono za šta postoji vakcine, lijekovi… I specifičnosti. I komplikacije. I ishodi.

COVID-19 je specifična, ali već poznata bolest! Vakcina ne postoji, jer nije bilo globalnih prijetnji. Stoga, nema ni specifičnih lijekova.
Njena specifičnost, ali i ‘nepoznatnost’, i to je logično, donosi i uznemirenje, paniku, žrtve… Ali, sve to nije nešto na što čovječanstvo nije naviklo.
Konačno, najlakše, a i najčešće je, (sad, pri postojećoj i snažnoj informativno-tehnološkoj revoluciji i masovnom korištenju, ali ne i poznavanju i snalaženju – mnoge uobičajene stvari gurnute su u stranu i zaboravljene), pribjegavanje sijanju panike. Stvaranju i gradnji gužve zgodne i za mutne radnje širokog spektra.

Na djelu je, jednostavno, novi neprijatelj, nanosi nove štete i žrtve, ali mu se i suprotstavlja ono što jeste struka. I treba joj prepustiti i prvu, drugu, treću, koju već, liniju odbrane. Ne odmagati!

Ipak, postoje dodatne nevolje: Informiranjem o događanjima (situacija samo ilustrira pojavu karakterističnu i pratilju svih, manje bolnih pojava), bave se ljudi čiji vokabular ne sadrži više od 400 riječi! Izvještavanje, analitika je na nivou pismenosti i znanja u osnovnoj školi.

Drugo, pred javnost istupaju i ‘stručnjaci’ i stručnjaci, pa neusklađenost u stavovima, odsustvo jedinstvene doktrine, ‘zalutalost’ u zanimanje, proizvodi opću nervozu.

Još – političari! Ne mogu shvatiti da bi morali biti sklonjeni sa fronta i, samo, služiti narodu! Po zahtjevima i nalozima stvarno-nadležne struke! Nedopustivo je da u ovakvim prilikama nastoje graditi vlastiti ego! Nažalost, (sami smo krivi – takve smo izabrali), mentalni sklop, intelekt, doraslost, nisu osnovne odlike malih Napoleona, pa…

Tako ispada, da je rješenje za sve i oko svega, svedeno na ‘ako Bog da’! Fatalizam, primitivizam i paničarenje odlika su, pa –  nekulture i neciviliziranosti.

 

Milan Pekić
Autor/ica 19.3.2020. u 10:40