Konstantna posvećenost SAD-a budućnosti BiH

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 19:23

Konstantna posvećenost SAD-a budućnosti BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Sulejman Tihić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Patricka S. Moon-a.

Ovom prilikom, ambasador Moon je naglasio da mu je bilo zadovoljstvo što je, između ostalih, radio sa predsjednikom Tihićem i Strankom demokratske akcije na jačanju i unapređenju države Bosne i Hercegovine. Ipak, Moon je iskazao razočaranje izostankom očekivanog napretka BiH na njenom putu prema Evropskoj unijii i punopravnom članstvu u NATO. Osnovni razlog aktuelnog zastoja i političke krize je neprovođenje presude u predmetu Sejdić&Finci kao i nerješavanje pitanja vojne imovine.

Lider SDA je podsjetio da zapravo od formiranja novog Vijeća ministara bez SDA, lideri političkih stranaka koje čine parlamentarnu većinu nisu (u)radili, ili nisu željeli učiniti ništa kako bi riješili ova dva pitanja koja su ključna za nastavak procesa priključenja Bosne i Hercegovine u euroatlantske integracijske procese.

Tihić je u nastavku rekao da su Amerikanci od Bošnjaka i SDA prihvaćeni kao istinski prijatelji koji su zajedno sa nama radili i rade na izgradnji bosanskohercegovačkog društva, što je uvijek podrazumijevalo postojanje iskrenog i otvorenog dijaloga. Čvrsto vjerujem u budućnost multietničke Bosne i Hercegovine u kojoj su ravnopravni svi građani i narodi i spreman sam da zajedno sa drugim političkim subjektima radim na ostvarenju te vizije, naglasio je predsjednik SDA.

Moon je dodao da će pojedini bosanskohercegovački koraci biti teški i spori, ali da je svjetlija budućnost Bosne i Hercegovine neminovna i neupitna kao i čvrsta posvećenost američke administracije našoj zemlji.

Na kraju, predsjednik Tihić još jednom je zahvalio ambasadoru Moonu na svim njegovim, kao i naporima administracije SAD za stabilnost i dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda i građana.

 

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 19:23