Konačno počeo obračun sa banditima: Uhapšeni Čaušević, Cvjetinović i Mašić, te još više od 50 osoba

tačno.net
Autor/ica 18.6.2014. u 11:30

Konačno počeo obračun sa banditima: Uhapšeni Čaušević, Cvjetinović i Mašić, te još više od 50 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su sinoć realizaciju akcije kodnog naziva “Pandora”, koja se izvodi na širem području BiH, potvrđeno je jutros iz SIPA-e.

Kako Klix.ba saznaje, uhapšeni su bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Kemal Čaušević, kao i Zdravko Cvjetinović, pomoćnik direktora Sektora za carine UIO BiH. Također, uhapšen je Alija Mašić, šef Carinske ispostave Sarajevo.

Prema planu izvođenja akcije, u toku su hapšenja više desetina osoba i pretresi objekata na oko 40 lokacija na području Sarajeva, Ilidže, Istočnog Sarajeva, Ilijaša, Kiseljaka, Tuzle, Brčkog, Gradačca, Srebrenika, Doboja, Doboja Juga, Tešnja, Čelića, Banja Luke, Broda, Gradiške, Kozarske Dubice, Čelinca, Kotor Varoša, Dervente, Prijedora, Bihaća, Bijeljine i Zvornika.

“Pretresima su obuhvaćene i službene prostorije Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, pranje novca i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, vezano za uvoz tekstilne i druge robe u Akcijom su obuhvaćeni i bivši i aktuelni visokopozicionirani službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, saopćeno je iz SIPA-e.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da su u više gradova u Bosni i Hercegovini u toku aktivnosti po nalogu Državnog tužilaštva u okviru najveće poslijeratne istrage za kaznena djela korupcije.

“Na više desetina lokacija, lišene su slobode ili stavljene pod nadzor 54 osobe. Među osobama lišenim slobode, je oko 30 dužnosnika carinskih organa i Uprave za indirektno oporezivanje, među kojima i bivši direktor ove institucije”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o predmetu u kojem je tim tužioca, sastavljen od dva tužioca sa istražiteljima i saradnicima, duže od osam mjeseci provodio detaljnu i temeljitu istragu.

“Osobe osumnjičene u ovom predmetu pod istragom su zbog koruptivnih krivičnih djela organiziranog kriminala, carinskih i poreznih utaja, pranja novca i zloupotrebe položaja ili ovlasti u vezi sa uvozom tekstilne i druge robe u Bosnu i Hercegovinu. Tužilaštvo BiH provodi i finansijsku istragu u ovom predmetu, a prema do sada prikupljenim saznanjima, osumnjičene osobe u ovom predmetu ostvarile su višemilionsku nezakonitu imovinsku korist i stekle imovinu višemilionske vrijednosti. Finansijska istraga provodi se sa ciljem identificiranja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi u višemilionskim iznosima”, saopćeno je jutros iz Tužilaštva BiH.

Aktivnosti u okviru ove akcije provode se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 300 policijskih službenika.

Nakon ranijih akcija SIPA-e “Bos“, “Elipsa“ i “Master“, akcija “Pandora“ najveća je i najsloženija operativna akcija u borbi protiv finansijskog kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini i rezultat je višegodišnje istrage koju je provela SIPA pod nadzorom Tužilaštva BiH, potvrdili su iz SIPA-e.

“Ova akcija jedan je u nizu pokazatelja da je SIPA odlučna i beskompromisna u borbi protiv organiziranog kriminala u BiH”, saopćeno je.

Akcija je, saznajemo, vezana i za slučaj Anesa Sadikovića, nekrunisanog “kralja tekstila” i kineske robe u BiH, koji je u septembru 2012. godine, sa još sedmoro njegovih bliskih rođaka, među kojima i brat Ismet, uhapšeni u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH kodnog naziva “Boss”.

Mediji su tada objavili kako su Sadiković i njegovi bliski rođaci proteklih godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.

“Zanimljivo je da je firma ‘Eko san’, koja je barem u zvaničnim dokumentima u vlasništvu Ismeta Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima gotovo postala jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH”, pisale su 2012. “Nezavisne novine”.

Anes Sadiković posljednji put je uhapšen u decembru 2009. godine, kada je policija u Bugarskoj na graničnom prelazu s Turskom zaustavila kamion s kineskom robom i u njemu pronašla 44 kilograma heroina. On je tokom 2008. godine privođen i u BiH, pod sumnjom da je bio organizator kriminalne grupe koja se bavila trgovinom narkoticima i koja je odgovorna za niz neriješenih ubistava.

Nakon što predstavnicitužiočkog tima ispitaju osumnjičene, donijet će odluku o pokretanju prijedoga za određivanje mjere pritvora ili mjera zabrane sukladno zakonu, a bit će predloženo blokiranje i stavljanje pod kontrolu države imovine za koju postoje dokazi da je stečena nezakonito.

“Tužiteljstvo BiH nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije u kojoj nema i neće biti nedodirljivih osoba”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Klix.ba

tačno.net
Autor/ica 18.6.2014. u 11:30