Konačni kraj Tuđmanove stranke: HDZ-u blokirana imovina

Autor/ica 30.10.2011. u 18:26

Konačni kraj Tuđmanove stranke: HDZ-u blokirana imovina

Hrvatska televizija objavila je poslijepodne da je prema neslužbenim informacijama zagrebački Županijski sud na prijedlog DORH-a odobrio zahtjev za blokadom imovine HDZ-a protiv kojeg je ovih dana kao pravne osobe proširena istraga u slučaju Fimi media, no službena potvrda te informacije se do sada nije mogla dobiti.

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj izjavio je Hini da mu je ta informacija prvi glas, a smatra da nema razloga za dramatiziranje jer se HDZ-u može dogoditi blokada imovine jedino u formi stavljanja zabilježbe na njihovu zgradu središnjice na Trgu žrtava fašizma dok se ne riješi postupak u slučaju crnih fondova.

‘To ne znači da bi HDZ na bilo koji način bio ograničen u normalnom raspolaganju tom imovinom na način da je i dalje koristi kao i do sada’, kazao je Gredelj, složivši se s time da HDZ tu imovinu ne bi mogao prodati.

‘Ono što najviše golica protivnike, da ne kažem neprijatelje HDZ-a koji priželjkuju da računi HDZ-a budu blokirani ja kao odvjetnik ne očekujem jer za to nema zakonskih pretpostavki’, kazao je Gredelj.

Bilo kakva potvrda informacije o blokadi imovine HDZ-a nije se mogla dobiti ni od glasnogovornika Županijskog suda Krešimira Devčića niti glasnogovornika USKOK-a Vuka Đuričića koji se nisu javljali na telefonske pozive.

Glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin rekla je da tu informaciju može potvrditi samo Županijski sud. Nije htjela reći je li DORH od suda zatražio blokadu imovine.

Antikorupcijska istraga u slučaju Fimi media, zbog koje je na udar USKOK-a došao i HDZ kao pravna osoba, pokrenuta je prije gotovo godinu i pol i do sada je u njoj bilo 17 osumnjičenih, a mediji nagađaju da je ovih dana proširena na još nekolicinu bivših članova i dužnosnika stranke kojoj prijeti do osam milijuna kuna kazne dokažu li se sumnje o stranačkom crnom fondu.

Blokadom imovine, navodi HTV, se vjerovnik, a to je u ovom slučaju država, financijski osigurava do završetka istrage ili suđenja stranci za niz koruptivnih afera, u kojima je izvučeno oko 32 milijuna kuna.

Autor/ica 30.10.2011. u 18:26