Kome smeta Velež?

tačno.net
Autor/ica 31.8.2015. u 09:46

Izdvajamo

  • Kako vrijeme prolazi, izgleda da je mnogima, pa i onima u Sarajevu, dozlogrdila jedinstvena, nedjeljiva, suverena i multietnička BiH, pa sve manje i formalno skrivaju svoje dugoročne politike. U tim planovima Veleža, jasno, nema. Upravo kako kaza Mišo Marić, Velež i njegova raja prijetnja su svim nenarodnim režimima i kao takvi trebaju biti zatrveni. To su, a ne nikakve pare, budžeti, uvjeti na stadionu..., stvarni razlozi zašto Veleža, prema njima, ne treba biti. Da je drugačije, i para bi bilo.

Povezani članci

Kome smeta Velež?

Kako vrijeme prolazi, izgleda da je mnogima, pa i onima u Sarajevu, dozlogrdila jedinstvena, nedjeljiva, suverena i multietnička BiH, pa sve manje i formalno skrivaju svoje dugoročne politike.  U tim planovima Veleža, jasno, nema. Upravo kako kaza Mišo Marić, Velež i njegova raja prijetnja su svim nenarodnim režimima i kao takvi trebaju biti zatrveni

Piše: Faruk Vele

Priča o FK Velež i agoniji koju prolaze popularni “Rođeni”, simbol grada na Neretvi koji je decenijima slavio njegovo ime, slična je onoj o BiH. Uopće o svim vrijednostima na kojima smo, bar tako mislimo, živjeli i na kojima su nas roditelji odgajali.

Da, kao i u slučaju naše države, imate one koji Velež naprosto mrze i sve ono što se vezalo ili veže uz njega. I to se neće promijeniti. Na drugoj strani imate one, uglavnom domaće izdajnike, kojima je svejedno šta će biti s njim i, štaviše, ne bi im smetalo da nestane klub koji predstavlja sve ono što nisu i neće biti oni. A ionako je daleko od sarajevskog mindera.

A ne treba zaboraviti ni one koji Velež vole, ali ne bi da talasaju, poturaju svoja leđa ili, ne daj Bože, novčanik. Ti često internet-jurišnici o Veležu pričaju i pišu kao da je već umro i lako se mire s tim. Eto ih sve tamo! Ne, eto ih ‘vamo, rekao bi, po mostarskim anegdotama, Muja Kahrimanović, legendarni “Muja Trovač”.

Zašto su se nad Veležom i Mostarom nadvili crni oblaci?

Velež se naprosto našao u procjepu između ratnih planova pa, prema mišljenju onih koji vladaju našim životima, danas treba biti žrtva političkog šablona: “Nemojte se vi miješati u Mostar, nećemo se mi miješati u Sarajevo”.

U tom slučaju Veležu je namijenjena Neretva, kao što je prije više od 20-ak godina bila uredno propisana Mostarcima i simbolu njihovog grada Starom mostu.

Kako vrijeme prolazi, izgleda da je mnogima, pa i onima u Sarajevu, dozlogrdila jedinstvena, nedjeljiva, suverena i multietnička BiH, pa sve manje i formalno skrivaju svoje dugoročne politike.  U tim planovima Veleža, jasno, nema.

Upravo kako kaza Mišo Marić, Velež i njegova raja prijetnja su svim nenarodnim režimima i kao takvi trebaju biti zatrveni.

To su, a ne nikakve pare, budžeti, uvjeti na stadionu…, stvarni razlozi zašto Veleža, prema njima, ne treba biti.

Da je drugačije, i para bi bilo.

Hoće li to uspjeti?

Uvjeren sam da neće. Sve, ipak, zavisi od toga koliko će biti glasni oni koji znaju da je Velež mnogo više od pukog fudbala, kao što su čuveni Smojeov Meštar i njegovi učenici znali da bez Hajduka ne može biti ni njihovog Splita.

Tekst uz dozvolu autora prenosimo iz  Dnevnog Avaza

tačno.net
Autor/ica 31.8.2015. u 09:46