Kome back?

Darko Vidović
Autor/ica 10.3.2020. u 16:47

Kome back?

Foto: index.hr

HDZ je u trokutu sa Crkvom i svima dobro znanim “braniteljskim udrugama” već tri decenije – kako vi to velite i volite naglasiti –  “stožerna stranka” i “nosioc demokratskih vrijednosti” hrvatskog društva uopće, pa kao takav, glede & unatoč, neumoljivi čekić i macola nad kulturnom ostavštinom i propašću cijelog hrvatskog društva opće, pljačke javnog dobra, kao i opće bježanije i odlijeva progresivnnog mladog kroatskog intelekta.

Novost su, eto, dimni signali, koji bi valjda trebali ići s brda na brdo po cijeloj Europi i Svijetu i prenijeti domoljubnu poruku rasutom hrvatskom plemenu – vrati se! A novost je da – HDZ, Plenki i Vlada spremaju paket poticaja za povratak Hrvata iz dijaspore natrag u hrvatska sela i gradove. Pa dobro, hadezeovci i Plenkoviću, majkumubožju! – kako je znao reći jedan naš poznati vizionar i svjedok – ‘ajmo sada malo na teren, među fakte, među ljude, godine i gradove. HDZ je u trokutu sa Crkvom i svima dobro znanim “braniteljskim udrugama” već tri decenije – kako vi to velite i volite naglasiti –  “stožerna stranka” i “nosioc demokratskih vrijednosti” hrvatskog društva uopće, pa kao takav, glede & unatoč, neumoljivi čekić i macola nad kulturnom ostavštinom i propašću cijelog hrvatskog društva opće, pljačke javnog dobra, kao i opće bježanije i odlijeva progresivnnog mladog kroatskog intelekta. Sigurno taj korak, “otići”, mnogima nije bio lak, ali su ljudi koji su godinama bili zatočeni i živjeli u zidovima devedes’prve, prelaskom granice u Hrvata – kao sa Cursorom u nekom Science-Fiction Movieu-u hipu završili negdje u nekoj drugoj dimenziji i u dvije hiljade devetnaestoj, pa dvadesetoj, itd.

Pa, gdje onda da se vrate, HDZ i Plenkoviću?!

Možda u Split?!, naprimjer, u taj vašim domoljubljem fino razjebani mali mediteranski gradić u kojem u gradskoj vlasti sjedi jedan mali, netom obrijani neonacista imenom Martin Pauk, kojem baš HDZ drži ušati barjak i koji bi aktualno sa novcem iz gradskog proračuna, sve zajedno sa lokalnim ušonjama i netom obrijanim istomišljenicima, subvencionirao put sve do grčke granice, gdje bi iznemogle, gladne i već poniženje izbjeglice gađali svinjskim čvarcima. Gdje je lijek tim ušatim svinjarijama, Plenkoviću i HDZ?! Da se vrate iz, recimo Frankfurta, u Split?!, u grad u kojem crna, ušata, netom izbrijana Torcida, na utakmicama onog nečeg što je još ostalo od Hajduka, skandira Rijeci da je puna Srba i da, eto, još ima dovoljno vrba, dok se istovremeno, u Eintachtovom gradu u kojem danas živim, istim tim ušonjama iz grla pedeset hiljada navijača skandira – Nazis raus!, Nacisti van! Ili da se vrate možda iz daleke Irske, dakle, u taj Split?!, grad čije vlasti ime Jugoplastika – sve sa dvanaest hiljada zaposlenika, pa onda Božom, Tonijem, Dinom i ostalim Žutima – ne trpe više ni kao omanji varoški grafit, pa brišu i njegovu slavnu gradsku povijest. Pa zašto bi se vratili, HDZ Plenki & Co?!, zašto bi se itko vraćao u Tuđmanovu Hrvatsku?! Zašto bi se itko pametan više vratio u grad kojemu je domoljubno crnilo postala životna norma i zašto bi se taj netko, ili itko, nekad ili ikad tamo više vratio iz Irske?!, kad već sutra poslije posla i iz pozicije običnog ljudskog osjećaja društvene vrijednosti i korisnosti može opušteno otići na hladan Guinness i nogometnu utakmicu aktualnog prvaka Europe, tu preķo puta, u crveni Liverpool, uživo pogledati Redse. Daleko je još sve to od vas i ove male države upropaštene velikim domoljubnim politikama, na cesti gdje običan pošten i radan čovjek u stisci i sa rukama u praznim džepovima hoda ostavljen i sam. Daleko je, daleko, YNWA.

Darko Vidović
Autor/ica 10.3.2020. u 16:47