‘Kod nas je u Crkvi nepisano pravilo ‘udri s oltara i ZNA SE’

Autor/ica 9.1.2012. u 14:19

‘Kod nas je u Crkvi nepisano pravilo ‘udri s oltara i ZNA SE’

Saborski zastupnik i bivši svećenik Ivan Grubišić, kojega je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić suspendirao zbog bavljenja politikom, oštro je odgovorio Crkvenim strukturama i ustvrdio da su se ‘vratile razmišljanju iz srednjeg vijeka’

‘Naša građanska inicijativa i projekt bili su crvena krpa za crkvenu hijerarhiju, pa i tajne službe. Nekima sam stao na prst i krenuli su u konačni obračun’, kazao je Grubišić, koji drži da je zalaganje za reviziju ugovora s Vatikanom jedan od razloga za njegovo kažnjavanje. Na konferenciji za novinare pročitao je Barišićevo rješenje o oduzimanju svećeničkih čini i kazao da nakon pedeset godina ponosnog i vjernog služenja Crkvi takvu kaznu po savjesti ne može prihvatiti. Najavio je žalbu Kongregaciji za kler u Vatikanu i vjeruje da će tijekom trajanja procesa suspenzija biti ukinuta.

‘U mom slučaju činjenice im ne znače ništa, važnije im je moje mišljenje, a to je mentalni sklop iz srednjeg vijeka! S nadbiskupom Barišićem slažem se u citiranju Crkvenog kanona, no on uporno tvrdi da se bavim stranačkom politikom, što jednostavno nije istina. Radi se o građanskoj inicijativi koju ne zanima izvršna vlast, a ako zakoni ove države to dozvoljavaju – onda i ja imam pravo na to’, kazao je Grubišić. Tvrdi i da je odlukom o njegovoj suspenziji prekršeno 26 zakona Republike Hrvatske i da je njegov slučaj ‘ozbiljan i presudan za budućnost hrvatskog naroda’.

‘Kod nas je u Crkvi nepisano pravilo ‘udri s oltara i ZNA SE’, a ako se zalažeš za građansku opciju, onda ne valjaš. Na teret mi se stavlja neprilično ponašanje koje je tuđe svećeničkom pozivu te ustrajni neposluh prema svom ordinariju, a to su konstrukcije, podmetanja i zavaravanje javnosti. Ne može se ignorirati suverenost i neovisnost hrvatske države i njene zakone, je li Crkva ovdje radi naroda ili narod postoji samo zbog vlasti?’ zapitao se Grubišić. Njegovo mišljenje je da su strukture koje su u devedesetima provodile projekt samostalne Hrvatske državu vratile barem dva stoljeća unatrag, u doba prije Francuske revolucije.

Požalio se da mu je uskraćena mirovina za koju je u Crkvene fondove izdvajao punih pola stoljeća, čime su mu ugroženi egzistencija, život i zdravlje te tvrdi da bi teoretski mogao imati pravo i na tužbu zbog naknade štete.

T-portal

Autor/ica 9.1.2012. u 14:19