Kocka je bačena

Mario Šimović
Autor/ica 23.12.2010. u 00:30

Kocka je bačena

Alea iacta est!Kocka je zaista bačena ovog hladnog decembarskog ponedeljka  2010. godine,  dan na kojem su programsku platformu potpisale multinacionalne snage, predvođeni revolucionarnim Zlatkom Lagumdžijom, uzdignute glave i jednoglasno  stavili tačku na prošlost, te najavili topliju i svjetliju Bosanskohercegovačku budućnost. Samo sahatak vremena nakon toga,  neofašističke i separatističke snage HDZa, na čelu sa redovnim posjetiocem raznih sudova u BiH Draganom Čovićem, krokodilskim krikom na sjednici HDZ predsjedništva u Mostaru, odlučno najavljuju radikalne i anti-državne mjere! U potpunosti je razumljiv HDZ BiH, koji po starom provjerenom nacionalističkom receptu,  nastoji svoj stranački gubitak predstaviti ovim još malobrojnim vjernim „Herceg-Bosancima“ kao društveni gubitak jednog cijelog naroda, kažem Herceg-Bosancima, jer su za Čovića Bosanski Hrvati kako jedan kolumnista reče “sluganski Hrvati, bošnjački franjevci, daidže, izdajice, papučari, janjičari, fra efendije, zeleno-crveni hrvati, trn u oku HDZ-ovih medijskih boraca za hrvatsko jedinstvo” , pa su samo ostali ovi crkveno-desničarski Herceg-Bosanci sa kojima još uvijek može manipulirati. Ne bi me iznenadilo kad bi Čović pokušao u bliskoj budućnosti, inovativan po prirodi, nametnuti  ideju o ovom četvrtom najnovijem konstitutivnim narodom u BiH čiji ugroženi nacionalni idenitet on mora braniti!!
Čovićev strah od uspostave pravne države progonja ga noćima, kao što progonja i sve ostale državne izdajnike, koji su zajedno u dogovoru devedesetih godina gurnuli narod u vatru i poslije Hitlerove Njemačke, napravili najveće etničko čišćenje  i genocid na tlu Evrope, te tako postali vlasnici Bosanskohercegovačkog društva!! To bi tako još dugo i ostalo, da se proevropske i multietničke snage nisu izborile za legitimno pravo da nas izvuku iz nedosežne tame u koju su  nas svjesno dovele nacionalkomunističke snage koje  vladaju posljednih 20 godina.
Vjerodostojan izvor iz SDA, koji je bio u izbornom štabu SDA 1990. godine, tvrdi da je HDZ na tim izborima pobjedio u sedam Podveleških sela iznad Mostara, što je sve prisutne u izbornom štabu tada dobro nasmijalo! No, to je bio evidentan indikator da je pao dogovor između SDA, HDZ i SDS-a o podijeli teritorije u BiH. Ne dugo nakon toga, dolazi do ekplozije cisterne kod sjevernog logora u Mostaru,  što zvanično započinje. rat u BiH. Prema onome što se do sada zna, u BiH su Bošnjaci bili žrtve, na čiju osnovu je pravljena strategija kako bi SAD mogle ući sa NATO-m na teritoriju ex-Jugoslavije, i tako zaustaviti ratno- genocidnu Srbijansku i Hrvatsku vojsku, koja je pravila etničko čišćenje na račun Bošnjaka angažirajući domaće izdajnike.  U domaće izdajnike naravno treba ubrajati SDA, HDZ i SDS koji su ispod stola dogovorili podjelu teritorije BiH, tj. preseljavanje  stanovništva i preuzimanje trajne kontrole svojih naroda i teritorija od strane te tri nacionalsocijalističke stranke, na paroli zavadi pa vladaj. Tako se HDZ našla na izdajničkoj strani  koja je u BiH pokrenula  kampanju etničkog čišćenja, koncentracionih logora kao i izgona svakog nehrvatskog stanovnika sa teritorije tkzv. Herceg-Bosne. To je bilo vrijeme kada je hrvatski predsjednik Tuđman organizirao Herceg-Bosnu sa  domaćim HDZ-om.  SDA  i Alija Izetbegović se nisu mnogo sekirali zbog toga, jer je njima narod generalno služio samo za lično bogaćenje, te što je više žrtvovan,  više je stizalo donacija iz svijeta, koje su završavale u bankarskim boksovima  Švicarske!
Međutim, SDA se donekle profilirala do danas za ovih dvadeset godina mraka i uviđa neke stvari, najprije  zahvaljujući kompromisnoj ali veoma racionalnoj politici Sulejmana Tihića, koji je pobjedom na  izbornoj konvenciji SDA opomenuo struju samoproglašenih “begovata” Bakira Izetbegovića i zaprijetio da bi mogli totalno nestati sa  političke scene.  S obzirom da se Bakir uljudio poslije toga,  ovaj(Tihić)  ga je dao reafirmirati tako što mu je pružio punu podršku za člana predsjedništva iz reda Bošnjaka. HDZ, međutim, nije doživio demokratsku transformaciju onako kako je  to bilo očekivano poslije optužnice cjjelokupnog političkog i vojnog vrha  Herceg-Bosne, te ponovno tako nije pokazao demokratsku snagu, da kroz  samokritički odnos spram vlastite domovine  BiH, pokuša redefinitati Tuđmanovu, Šuškovu i Bobanovu politiku prema BiH, nakon neslavnog pada  Hrvatske samouprave 2001 godine!  Naprotiv, HDZ je uporno igrao duplu političku igru kada je u pitanju odnos prema BiH i njenom uređenju, jer su svi pokušaji da se stvori društvo u kojem će čovjek biti primarni factor,  a ne etnička grupa,  odbacivani od HDZ-a!
Svijet je postao alergičan na nacionalne revolucionarne pokrete u 21 stoljeću, u vremenu kada je globalizacija osnovni talas koji ujedinjuje a ne razdvaja zemlje i ljude. Da je nekim slučajem i bivša  Jugoslavija transformirana u demokratsku državu, bila bi već tijesna za nabujale interese domaćeg i svjetskog kapitala. Bit će najprije da je HDZ kroz svoje dvadesetogodišnje vladanje u BiH jednostavno navikao da bude u vlasti bez ikakve odgovornosti, i da je sada došao u situaciju kada će prvi put ostati bez svoje infrastrukture u vlasti koja je kao SDA-ova i SDS-ova u najvećem broju pokazivala kriminalni odnos prema uspostavi pravne države.
Sve svjetske statistike govore da je BiH prva po korupciji i kriminalu u Evropi, te da je sloboda medija kao i objektivnost medija katastrofalno ograničena, posebno u Republici Srpskoj! Prema tome, HDZ svojim odnosom spram formiranjem vlasti danas želi zadnjim trzajem uznemiriti javnu političku scenu, koja se, zbog vremena  u kojem živimo, ovog puta, bez obzira na nacionalistiko- šovinističu retoriku rukovodstva HDZ-a, neće mnogo uzbuditi.  Sve su prilike da će pokušaj bježanja od pravne države kroz učešće u vlasti, HDZ BiH konačno završiti na pravi način, tako što će se javno pokazati bestijalnost svih kriminalnih optužbi i radnji vladajuće garniture HDZ’a! Druga opcija jeste totalno marginaliziranje HDZ-a kako bi hrvatski narod konačno dobio pravo mjesto koje mu pripada u ustavnoj arhitekturi BiH, koje i zaslužuje kao jedan od ravnopravnih naroda u BiH.
Politološki instituti širom svijeta koji su pratili i analizirali političku situaciju na prostoru bivše Jugoslavije konstatuju da s obzirom na diktaturu koja je ovdje vladala pedeset godina pod rukovodstvom TITA i Komunističke Partije, bit će potreban tranzicijski period od oko dvadeset godina u kojem će međunarodna zajednica držati pod blagom kontrolom nacionaliste, čak ih pustiti da se izžive u tom periodu, kako bi svim građanima postalo jasno da je svaki nacionalistički pristup rješavanju problema apsurdan, te su faktori nacionalizacije postale sami sebi cilj!! Upravo se to i dogodilo, te je nakon dvadesetogodišnje Federalne mafijaško-banditske vladavine SDA, SBiH i  HDZ’a, došlo do blagog otreznjivanja masa, što je rezultiralo pobjedom multietničkih i proevropski orijentiranih stranaka na prostoru BiH,   uprkos izbornim inžinjeringom provedenim od strane vladajućih oligarhija!
Separatističke i fašističke reakcije spram uspotavljannu legitimne većinske demokratske, Evropske i multinacionalne vlasti u FBiH, vjerovatno će biti intenzivirane od vodstva HDZ-a. Sanaderizam koji je prisutan unutar ove stranke, posebno naglašen kod rukovodstva, je sam sebe doveo do zida, zato što procesi demokratizacije u BiH neće nikada stati, bez obzira na izraženu narcisoidnu želju kriminalnih i  intelektualnih polu-idiota koji bi htjeli da vječno ostanu vlasnici ovog društva, i na taj način ostanu van dometa pravne države!  Bitka protiv vremena se ne može pobijediti, jer će vrijeme, kao i Bosna i Hercegovina, nastaviti ići naprijed prema Evropskoj Uniji, i neće kaskati u mjestu poput propalih ideologija fundamentalističkih i neo-komunističkih struja unutar Bosnaskohercegovačkog društva.
Američki revolucionar Jenny Lane Adams je rekao nakon pobjede slobode i pravde u građanskom ratu u SAD: “Ja volim svoju  Slobodu, ja volim svoju Ameriku!” Građani Bosne i Hercegovine, Bošnjaci, Srbi,  Hvati i ostali  su trećeg oktobra 2010. godine izašli i izabrali državu za čovjeka, i najmanje 51%  cjelokupnog stanovništva jednim glasom je reklo, da također želi slobodu i da voli svoju jednu jedinu Bosnu I Hercegovinu!!!

Mario Šimović
Autor/ica 23.12.2010. u 00:30