Koalicija “Prvi mart”: Dan bijelih traka u Prijedoru je građanski protest protiv negiranja zločina

tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 14:37

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” želi pozdraviti građansku inicijativu “Jer me se tiče”, sva udruženja okupljena oko organiziranja aktivnosti povodom Dana bijelih traka te ovom prilikom pozdravljamo građansku hrabrost i preuzetu odgovornost svih onih koji će danas stajati u Prijedoru i time iskazati svoj protest protiv negiranja zločina počinjenih u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Međunarodni dan bijelih traka se simbolično obilježava 31. maja, odnosno na dan kada je 1992. godine, svim građanima i građankama nesrpske nacionalnosti u Prijedoru naređeno da oko ruke moraju nositi bijelu traku i imati vidno istaknutu bijelu zastavu na kući.  Zabrane okupljanja i obilježavanja zločina nad civilnim žrtvama, pritisci na udruženja povratnika, zabrane pristupa mjestima gdje su se ranije nalazili logori, samo su neke od potvrda da i današnja vlast u Prijedoru nastavlja politiku onih koji su 31.05.1992. uveli “bijelu traku” u ovaj grad, kao simbola prepisanog iz prakse nacističkog režima iz Drugog svjetskog rata.

Svakim danom smo svjedoci nepravde. Nakon oslobađajuće presude Momčilu Perišiću, jučer smo doživjeli da u prvostepenoj presudi oslobođeni budu i Franko Simatović i Jovica Stanišić, ključni ljudi za finansiranje i organiziranje paravojnih formacija koje su vršile etničko čišćenje širom Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Zbog toga se još više pokazuje potreba građanskog aktiviranja svih odgovornih građana bez obzira na nacionalnu, etničku i vjersku pripadnost, kao što se to danas čini u Prijedoru, kao jedan od ključnih koraka na putu širenja svijesti o istini.

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 31.5.2013. u 14:37