Ko je kriv za izručenje alžirske grupe

tačno.net
Autor/ica 16.12.2013. u 12:56

Ko je kriv za izručenje alžirske grupe

Ko je i koliko odgovoran što su gaženi Ustav i zakoni ove zemlje, a i međunarodne konvencije o ljudskim pravima na čiju primjenu se BiH obavezala? Zbog svega toga, prvenstveno zbog želje da nam se nešto slično ne ponovi, javno postavljamo pitanje šta je sa istragom koju je vezano za „alžirsku grupu“ pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo?

Saopštenje Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH prenosimo u cjelosti:

Posljednji pripadnik „alžirske grupe“ Belkasem Bensaja, pušten je nedavno  iz zloglasnog zatvora Gvantanamo a da ni njemu ni drugim članovima te grupe nije dokazana bilo kakva krivica te nisu ni procesuirani. Podsjećamo da  su tu grupu neodogovorne  vlasti BiH, oglušujući se o stavove Vrhovnog suda BiH i tadašnjeg Doma za ljudska prava, isporučile Amerikanicima u januaru 2002., a oni ih pritvorili u  Gvantanamo na Kubi.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, koji je kritičnih dana dosljedno i uporno branio zakone zemlje, a vlast ih kršila, danas ne osjeća nikakvu potrebu za likovanjem. Želimo samo ukazati šta se sve može dogoditi kada vlast ne poštuje odluke sudova i zakone sopstvene države. Da li je slučajno što smo od nipodaštavanja domaćeg pravosuđa stigli i do nipodaštavanja odluka međunarodnih sudova? Slučaj Sjedić-Finci daje jasan odgovor.

U trenucima kada smo, dosljedno braneći univerzalnost ljudskih prava, stali u zaštitu prava ove grupe ljudi, ali i u odbranu ustavnosti i zakonitosti, bili smo izloženi neprimjerenom napadu tadašnje politike i kvazi intelektualaca posebno mostarsko-bijeljinskog dvojca, čiji je odnos prema ljudskim pravima determiniran šuštanjem zelene novčanice. Besprizorno i brutalno obrušili su se na Helsinški komitet i njegovo rukvodstvo tvrdeći  da smo adresa za transmisiju devijantnih islamističkih tendencija Damaska i Teherana. Sudjelovali su u tome i neki mediji. Neka je svima na čast!

Helsinški komitet za ljudska prava BiH i mali broj časnih intelektualaca, branio je principe pravne države. Zajedno su izdržali sve napade. Sada želimo podsjetiti da institucije države još nisu dale odgovor na jednostavno pitanje: ko je i koliko odgovoran što su gaženi Ustav i zakoni ove zemlje, a i međunarodne konvencije o ljudskim pravima na čiju primjenu se BiH obavezala? Zbog svega toga, prvenstveno zbog želje da nam se nešto slično ne ponovi, javno postavljamo pitanje šta je sa istragom koju je vezano za „alžirsku grupu“ pokrenulo Tužilaštvo Kantona Sarajevo?

 

 

tačno.net
Autor/ica 16.12.2013. u 12:56