Klauški: Hvalite me usta moja

Autor/ica 25.6.2012. u 19:38

Klauški: Hvalite me usta moja

SLOBODNO mogu odahnuti svi oni koji se prošloga tjedna nisu mogli sjetiti barem tri dobre stvari koje je učinila ova vlast.

Vlada je to učinila umjesto njih.

> Ajmo brzo, koja su tri dobra poteza ove Vlade?

Svi oni koji nisu dobili plaću ili su izgubili posao, nisu platili kredite ili im je na vrata stigla ovrha, svi oni koji nemaju za hranu, režije, račune i život, oni koji su malodušni, apatični, depresivni ili im je naprosto teško u životu, prije nego što opsuju majku ovoj vlasti dobili su priliku dići internet (ako im ga nisu iskopčali zbog neplaćenih računa) i nadahnuti se propagandnim spotom pod naslovom “Šest mjeseci Vlade: Plan, rad, rezultati”.

U njemu mogu iz prve ruke saznati da im je puno bolje nego što im se to čini.

 “Ostvareno!”

Manji je proračun, veći su porezi, mladi rade pa makar i besplatno, EU nudi lovu, a poljoprivrednicima se plaća prije roka. “Ostvareno!”, rekao bi Ivo Sanader.

Ova Vlada kaže: “Imamo jasan smjer”.

Prije nekoliko dana Zoran Milanović je poručio kako nas neće tješiti. Ispiranje mozga nije spominjao.

Glancanje imidža

Kad bi njegova Vlada barem trećinu energije koju troši na glancanje imidža iskoristila za obavljanje svog posla, možda bi ostvarenja nabrojana u onome što neodoljivo podsjeća na predizborni spot, zvučala mnogo uvjerljivije.

Ako ništa drugo, Vlada se barem ne bi hvalila povećanim proračunskim prihodima zbog povećanih poreza.

Postizborna kampanja

Pohvalno je što su se Banski dvori potrudili izdvojiti vrijeme i uložiti novac kako bi nabrojali sve dobre poteze koje su povukli u proteklih šest mjeseci, ali ovo nije predizborna kampanja. Barem nije bila zadnji put kad smo provjeravali.

Vlast se ne mora hvaliti svojim ostvarenjima, jer to građane u ovom trenutku ne zanima, može ih samo iznervirati. Naročito spinanje informacija i natezanje argumenata.

Njih zanima samo što Vlada namjerava napraviti u idućih šest mjeseci. I u pola godine nakon toga. I u godini iza ove. Dakle, sve ono o čemu šuti, a trebala je odavno početi govoriti.

Zi-Zo u akciji

Da se ne bi krivo shvatilo, nitko Zinki Bardić i Zoranu Milanoviću, nepobjedivom Zi-Zo tandemu, ne brani da složno uživaju u vlastitoj samohvali, ali vrijeme je da barem sad – ako već to nisu učinili u predizbornoj kampanji i na početku mandata – otkriju što će poduzeti u narednih šest mjeseci.

Ako se već hvale da “Imaju jasan smjer”, bio bi red da nam ga otkriju.

Kako misle puniti i ovako smanjeni proračun. Kako misle riješiti nelikvidnost. Koje investicije misle pokrenuti. Kako misle smanjiti, a ne provoditi ih “bez vrijeđanja dostojanstva”. Kad se namjeravaju skinuti s grbače radnika i umjesto njih zajašiti bankare, špekulante, rentijere, profitere, parazite.

Propast prije roka

Dok se Vlada  hvali da “isplaćuje dugove PRIJE ROKA”, upadljivo šuti o tome da ukida kolektivni ugovor PRIJE ROKA, da propada gospodarstvo PRIJE ROKA, da stižu otkazi PRIJE ROKA, da se ova vlast urušava PRIJE ROKA, te da će se ako tako nastavi, PRIJE ROKA i HDZ vratiti na vlast.

I opet, nije sporno što se Banski dvori žele pohvaliti svojim uspjesima, neka barem tješe sami sebe kad već neće tješiti svoje građane. Problem leži u činjenici da je takvo ponašanje vlasti oduvijek bilo dozlaboga predvidivo i dozlaboga iritantno.

Skinite nam se s grbače

Čak i ako netko obrati pažnju na njega, ovaj spot može jedino izazvati kontraefekt: samo se netko socijalno neosjetljiv (i socijalno neinteligentan) može hvaliti uspjesima u zemlji u kojoj “pada sve što ne treba pasti”. I to prije roka.

Godinama se tako ponašao HDZ: veličao je svoje poteze i agitpropovskim metodama uvjeravao narod da njegova Vlada radi puno bolje nego što se to na prvi pogled čini.

Svih tih godina SDP je ismijavao Sanaderovu ovisnost o spinu i sprdao se s Kosoričinom patološkom potrebom da bude obožavana i da se veličaju njezina ostvarenja.

A sad se i Zoran Milanović prikopčao na taj kolosijek.

Ubija u pojam

Kad govori o problemima, ne spominje rješenja. Kad se očekuju rješenja, on se hvali postignućima. A kad sam sebe hvali, onda ubija u pojam.

Ako Vlada vjeruje kako će ovakvi spotovi popraviti njezin rejting, potaknuti optimizam i zaustaviti rastući defetizam, onda je u teškoj zabludi.

Nakon desetljeća u kojem nas je vlast obasipala svojim postignućima na putu u pakao, sada smo se zaželjeli malo grube istine koja bi nas napokon oslobodila ove mizerije.

Index.hr

Tagovi:
Autor/ica 25.6.2012. u 19:38