KFOR uklanja barikade

Autor/ica 20.10.2011. u 09:55

KFOR uklanja barikade

Kfor je u četvrtak 20. oktobra u 4,45 časova uklonio jedan od tri kamiona kojima su Srbi u mestu Jagnjenica preprečili prolaz ka Brnjaku. Kako javlja Tanjug, pripadnici međunarodnih snaga su preko razglasa pozivali Srbe da se raziđu, uz upozorenje da će u suprotnom upotrebiti silu, a pokušali su i da ih rasteraju suzavcem. Oko 40 osoba je zatražilo lekarsku pomoć. Konvoj od više desetina vozila Kfora, među kojima su i bageri, došao je u Kosovsku Mitrovicu iz pravca Prištine i stacionirao se kod mesta Zupče u opštini Zubin Potok.

AKCIJA KFORA: severni deo Kosova, 20. oktobar

Drugi konvoj je stacioniran kod sela Jagnjenica u kome je uklonjen deo barikade. Put kod Zupča je preprečen kamionima, a kod Jagnjenice i nasutom zemljom i balvanima. Na oba mesta pripadnici Kfora su sedeli u upaljenim vozilima ili stajali pored njih. Nešto dalje na barikadama su okupljeni Srbi založili vatru pored koje se greju.

Kako javlja dopisnica RTS-a Sanja Dragićević, koja se nalazi u Jagnjenici, u četvrtak oko 8:30 ujutru bilo je zatišje – Srbi su sedeli na putu, i, okrenuti leđima Kforu, uzvikivali: “Nećete nas oterati odavde”. Na barikadi u Jagnjenici prethodne noći je dežuralo oko 150 Srba, među kojima je predsednik opštine Zubin potok Slaviša Ristić, kao i aktivisti veklikih opozicionih stranaka. U Zubinom potoku u više navrata se čula sirena za uzbunu, kojom se građani pozivaju na barikade.

U mestu Zupče, u opštini Zubin potok, pripadnici Kfora, koji su stigli u konvoju u četvrtak oko četiri sata ujutru, nisu preduzeli akciju uklanjanja barikade, kao što su to učinili u mestu Jagnjenica, pošto se na barikadi u međuvremenu okupio veći broj građana. Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio od Kfora i Euleksa uzdržanost.

 

Vreme

Tagovi:
Autor/ica 20.10.2011. u 09:55