Kerum defintivno želi od Splita napraviti malo selo na moru

Autor/ica 18.10.2011. u 09:57

Kerum defintivno želi  od Splita napraviti malo selo na moru

Željko Kerum i Fani Horvat ne odustaju od gradnje restorana na Marjanu, protiv kojega je početkom ove godine prosvjedovalo pet tisuća Splićana i zbog čega Državno odvjetništvo (još uvijek) istražuje je li prekršen zakon pri kupnji zemljišta. Kako doznajemo, tvrtka Latebra u vlasništvu Kerumove nevjenčane supruge ovih dana počela je pripreme za izdavanje dokumentacije potrebne za gradnju spornog objekta unutar zaštićene park šume. Zasad nije poznato kako obitelj Kerum namjerava zaobići sve administrativne prepreke, no izvjesno je da se u uredu arhitekta Nene Mikulandre ovih dana izrađuje projekt koji će poslužiti kao podloga za izdavanje lokacijske dozvole.

Geodeti su ponovno premjerili lokaciju na Marjanu, pa se očekuje da će iz zone obuhvata biti izbačene parcele koje imaju status pomorskog dobra, a vjerojatno će biti napravljena i nova parcelacija kako bi se izjegla mogućnost da u proces izdavanja dokumentacije bude uključena neka od nezadovoljnih stranaka – susjeda, koji bi cijeli projekt mogli blokirati. Grad Split, odnosno gradonačelnik, sami su ovlašteni za izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola, pa je vrlo moguće da Fani Horvat u tajnosti dobije dozvole od vlastitog nevjenčanog supruga.

Ova mogućnost izazvala je konsternaciju među aktivistima koji već više od godinu dana nastoje blokirati bilo kakvu gradnju na toj lokaciji, pa su sve oči uprte u Ministarstvo prostornog uređenja u nadi da će ono obaviti nadzor nad izdavanjem dozvola i poništiti eventualni početak projekta “Prva voda”. No Ministarstvo se na ovakav korak obično odlučuje tek nakon prijave nezadovoljnih stranaka, a ako Kerum i Fani Horvat cijeli posao obave u tišini – to se neće dogoditi. Ne poništi li inspekcija lokacijsku dozvolu u roku od godinu dana od njenog izdavanja, ona postaje pravomoćna pa više neće biti nikakve pravne mogućnosti za njeno pobijanje.

U Građanskoj inicijativi “Za Marjan” vjerovali su da su uspjeli sačuvati splitsku park-šumu od bilo kakve nove gradnje nakon što su uz golem pritisak uspjeli izboriti izradu Plana prostornih obilježja, ključnog dokumenta kojim se precizno određuje budućnost cijele zaštićene zone. Međutim, unatoč odluci iz prosinca prošle godine, Županija i Grad Split do danas nisu potpisali ugovor o financiranju ovog projekta pa cijeli posao stoji na čekanju. Za razliku od gradonačelnikova privatnog projekta.

preeuzeto sa Nacional.hr

Tagovi:
Autor/ica 18.10.2011. u 09:57