Karamarko hapsi Tuđmanove suborce

Autor/ica 2.11.2011. u 13:36

Karamarko hapsi Tuđmanove suborce

ČIM JE ušao u HDZ, Tomislav Karamarko krenuo je hapsiti Tuđmanove barakaše.

Prvo Josipa Boljkovca, a zatim i Josipa Manolića, a sve to zbog optužbi za ratni zločin iz 1945. godine. Rezultat je to istrage koja je trajala od 2003. godine, a okončana je mjesec dana prije parlamentarnih izbora.

I to upravo u trenutku kad predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor prkosno poručuje da je spremna na povratak u baraku, a na stranačkim skupovima skakuće oko biste Franje Tuđmana, čije uzdanice hapsi čovjek koji je prije mjesec dana ušao u HDZ. Valjda kako bi hapsio one koji su osnivali HDZ.

Uzbudljiva je to priča.

Specijalci na 89-godišnjaka

Uzbudljivija čak i od prizora u kojem policijski specijalci s fantomkama, naoružani automatskim puškama i pištoljima, opkoljavaju imanje Josipa Boljkovca (89), pretražuju kuću, a samog uhićenika odvoze u pritvor kako ne bi utjecao na iskaze svjedoka. A onda kreću na Josipa Manolića (91).

I dok Mladen Bajić diže optužnicu protiv HDZ-a, ministar Karamarko hapsi dvojicu istaknutih osnivača HDZ-a, slavnih barakaša (onih koji znaju gdje je baraka, jasno pod uvjetom da ih pamćenje još služi), jednog premijera i predsjednika Županijskog doma, te jednog ministra unutarnjih poslova.

Suđenje za osnivanje HDZ-a

Ovako na prvu loptu zvuči kao još jedno čišćenje u HDZ-u. Kako je krenulo, možda bi se Boljkovcu i Manoliću moglo suditi i za osnivanje HDZ-a, stranke protiv koje se upravo priprema optužnica za korupciju.

Oni su joj udarili temelje, pa bi bio red da snose barem dio odgovornosti.

No zasad se čini da bi oni trebali odgovarati za ratni zločin na karlovačkom području neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Optužbe bi mogle biti ozbiljne, kao što bi to trebalo biti s ratnim zločinima čiji su počinitelji ostali nekažnjeni.

66 godina od zločina

U ovom slučaju od zločina je prošlo punih 66 godina. Ako su optužbe istinite, onda bi to značilo da su Boljkovac i Manolić sa stigmom zločinaca, a ne samo pripadnika represivnog jugoslavenskog aparata, primljeni među osnivače Hrvatske demokratske zajednice.

Štoviše, kao takvi zauzeli su važne položaje u novoj vladi, postavljeni su na premijerska i ministarska mjesta, bili su vrlo bliski suradnici predsjednika Republike.

Istraga je trajala osam godina i završila je samo pet dana nakon optužnice protiv HDZ-a. U obranu istaknutih HDZ-ovaca ustali su bivši i sadašnji šef države, Stipe Mesić i Ivo Josipović.

“HDZ-ovcima ne pakovati!”

Josipović je bio vrlo rezolutan: “Nitko ne smije biti optužen ni osuđen bez odluke suda, a posebno to ne smiju biti osobe poput Manolića i Boljkovca , koji su ne samo istaknuti antifašisti nego i važne figure uspostave samostalne i suverene Hrvatske, osnivači vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, premijer i ministar s početka naše državnosti i obrane Hrvatske”.

Drugim riječima, s HDZ-ovcima valja biti vrlo oprezan. Pa zašto onda Tomislav Karamarko sada udara baš na barakaše?

U trenutku kad se HDZ naziva zločinačkom organizacijom, njegovi osnivači dolaze pod udar optužbi za ratni zločin. Ne može biti uzbudljivije.

Na red došao i Četverored

Tako uzbudljivo nije bilo ni 1999. godine, kad nam je HDZ prije odlaska s vlasti servirao Četverored, kvazipovijesni spektakl Jakova “Ed Wood” Sedlara, u kojem su partizani strijeljali Hrvate po križnom putu.

Sada se taj isti HDZ od vlasti oprašta teatralnim uhićenjem nekih od tih partizana, Josipa Boljkovca, Jože Manolića i Rade Bulata, sve redom Tuđmanovih suboraca. Ali istovremeno i Tuđmanovih partnera u zločinu. Pardon, u osnivanju HDZ-a.

Moglo bi na kraju doista ispasti da je HDZ zločinačka organizacija. I to po više osnova.

Index.hr

Tagovi:
Autor/ica 2.11.2011. u 13:36