JEBEM TE KURTOAZIJO

Ivo Anić
Autor/ica 10.9.2017. u 21:59

Izdvajamo

  • Kurtoazija je kako vidimo iz povijesti odnosa politike prema nacizmu donijela samo jedno - poraz onih koji su sa nacizmom koketirali.

Povezani članci

JEBEM TE KURTOAZIJO

Jebem te kurtoazijo, pomislio je danas svaki član SDP-a koji još iole drži do sebe kidajući stranačku iskaznicu. I bio je u pravu. Kurtoazije sa nacistima nema. I točka. Sa nacistima se zna što treba i kako treba, a povijest nas je tome itekako naučila. Kurtoaziju, šefe oporbe ostavi za sebe, kada ne budeš to što jesi, kurtoaziju i strah, a ljevicu ozbiljno te molimo daj kome pametnijem u ruke!

Daleke 1933. godine Veliku Britaniju potresao je prvorazredan skandal. Naime, Buchinghamska palača, njena administracija pokušala je umanjiti značenje poprilično skandalozne snimke koja je procurila u javnost, a radilo se o privatnom filmu u kojem kraljica, koja je tada imala sedam godine diže desnicu u znak nacističkog pozdrava. Danima se bijesna javnost i mediji koji su kampirali pred palačom pokušavahu domoći kraljičine izjave ili njenih pobočnika no stvar je prikazana kao šala, i na kraju kao kurtoazija, jer su mlađahnu kraljicu pripremali na možebitni bilateralni susret sa vrhom Trećeg Reicha u budućnosti.

Kurtoazija je bila riječ koju su tada upotrijebili kraljičini glasnogovornici pravdajući mlađahnu vedetu izjavama kako ona zbilja nema nikakvih simpatija prema nacizmu, no istina je, a javnost na otoku je dobro znala, bila kudikamo suhoparnija i drugačija. Tadašnja aristokracija Britanije itekako je gajila simpatije prema idejama koje su zastupali nacisti, a neki zastupnici u parlamentu Velike Britanije otvoreno su naglašavali svoju naklonost fašističkim idejama. Nekoliko godina kasnije ta će se naklonost jasno i artikulirati sumnjivim Britanskim ponašanjem kod pripajanja Austrije Njemačkoj i izostanak reakcije na tada već znatan pogrom Židova u Trećem Reichu.

Visoko ritansko društvo imalo je, osim političkim veza i one građanske, ljudske i nije tajna da je veliki dio aristokracije na privatnim druženjima i zabavama čak i razgovarao na Njemačkom jeziku, a kulminacija je svakako bila iza Olimpijskih igara 1936. godine kada sam Hitler sklapa unosne poslove sa engleskim tvrtkama u vlasništvu krune. Sama mlada kraljica neposredno prije zahlađenja odnosa provodi cijelo ljeto u Münchenu, a jedan od apologeta nacizma bio je i urednik tada najčitanijih britanskih novina Daily Maila, Lord Rothermere.

Nacistički pozdrav mlađahne kraljice “iscurio” je u javnost u poprilično nesretan trenutak, nekoliko dana iza službenog vjenčanja nekolicine najutjecajnijih nacista koji su zajedničku ceremoniju okrunili dolaskom samog Führera. Da nevolja bude veća, tim vjenčanjima prisustvovao je i izaslanik kralja Edwarda VIII, kao i Wallis Simpson, navodna kraljeva ljubavnica. Pronjemački stavovi nisu bili nikakva novost, ali su dobrano “raspizdili” radnički dio britanske javnosti i tadašnju ljevicu koja je burno reagirala. Londonom su bjesnili prosvjedi, štrajkalo se danima, i sam taj čin, kako ga je nazvala aristokracija, “kurtoazija” stajao je po britanskim ulicama glava nekolicine prosvjednika, ali i nekoliko službujućih oficira njezina veličanstva. Taj, nazovimo ga “flert” sa nacistima, ta kurtoazija, skupo je stajala mlađahnu kraljicu koja se u desetljećima nakon rata iznimno trudila da svoj kurtoazni gaf dobrano sakrije i bunkerira, najavljujući rigorozne mjere i oštre tužbe prema onima koji su širili takve neistine.

Nacističkog šarma nisu bili imuni ni Rusi. Iako ih je sam Hitler smatrao “nepismenom bagrom”, “masom robova”, a zarobivši kod Molenska 27. srpnja 300 000 Crvenoarmejaca, i tehničkim problemom kojeg treba hitno zbrisati, Joachim von Ribbentrop i Vječeslav Molotov surađuju i imaju bliske odnose, te 1939. i potpisuju slavni sporazum “O prijateljstvu i granicama”, a sam Staljin sa Hilerom dogovara sporazum o međusobnom nenapadanju. Staljin je očaran Hitlerom, a sovjetsku javnost očekivano raspižđenu, dočekuje službena izjava Kremlja kako je taj sporazum čista “kurtoazija” i kako se ne treba mnogo osvrtati na to.

Sa Mussolinijem pak, kurtoazne odnose njeguju i Neville Chamberlain, francuski predsjednik Edouard Daladier, a kancelar Adolf Hitler uskoro baš pred nosom tim istim ljudima “kurtoazno” pripaja Sudete, zapadni dio Čehoslovačke naseljen isključivo Nijemcima. Kurtoazija se pokazala ubrzo kao vrlo zapaljiv pojam po sve one koji su koketirali s nacizmom, Hitleru je kako znamo trebalo to vrijeme u kojima će kurtoazija biti službena državna politika, a strah od rata opravdanje za nju, no i Staljin je imao slične zamisli držeći se kurtoazije, jer je sporazumom Pariz – Moskva, potpisanim od strane francuskog generala Doumenca 21. kolovoiza 1939. uradio istu stvar. Kurtoazijom opravdao svoj kukavičluk i strah.

Sklapanje sporazuma Molotova i Ribbentropa 1939. trebalo je, doduše, propagandno i ideološki dobro objasniti. “Samo slijepci ne vide i samo potpuni šarlatani i lažljivci poriču da cilj ovoga nije obrana demokracije, slobode i neovisnosti malih naroda”, u nevjerojatnom su proglasu svjetskom komunističkom pokretu poručili Staljin i Georgi Dimitrov. Izručenje osam stotina njemačkih i austrijskih antifašista, koji su izbjegli u SSSR, a tada su kao gesta dobre volje izručeni Hitleru, bilo je, naravno, prešućeno.

Kurtoazija je kako vidimo iz povijesti odnosa politike prema nacizmu donijela samo jedno – poraz onih koji su sa nacizmom koketirali.

SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević javno je kritizirao svog stranačkog šefa Davora Bernardića danas zbog čestitke neonacistu Velimiru Bujancu. “Žao mi je što je Davor dao prednost kurtoaziji nad sadržajem. Velimir Bujanec predstavlja sve protiv čega se SDP borio”, napisao je Glavašević, a Bernardić je danas, odgovarajući na novinarski upit, ustvrdio kako mu je “žao ako su dvije kurtoazne riječi vezane isključivo uz njegovo vjenčanje pretvorene u slučaj”.

Jebem te kurtoazijo, pomislio je danas svaki član SDP-a koji još iole drži do sebe kidajući stranačku iskaznicu. I bio je u pravu. Kurtoazije sa nacistima nema. I točka. Sa nacistima se zna što treba i kako treba, a povijest nas je tome itekako naučila. Kurtoaziju, šefe oporbe ostavi za sebe, kada ne budeš to što jesi, kurtoaziju i strah, a ljevicu ozbiljno te molimo daj kome pametnijem u ruke!

Ivo Anić
Autor/ica 10.9.2017. u 21:59