Izvozne (bez)strategije

Autor/ica 12.9.2011. u 15:52

Izvozne (bez)strategije

Čak tri petine našeg izvoza čine primarni proizvodi kao što su kukuruz, maline, šećer i proizvodi od osnovnih metala. Neki stručnjaci u šali kažu da je i pre oko 100 godina Srbija imala sličnu izvoznu strukturu – voće, kukuruz, soljeno meso.
Zato onda ne čudi što Srbija po glavi stanovnika od zemalja regiona ima veći izvoz samo od Albanije? Ili što obećanja političara i ministara da nam je izvoz najvažniji ostaju samo to! Sve jake ekonomije imaju veliki izvoz jer se tako dobijaju sredstva za jačanje domaće privrede. Priliv novca stabilizuje kurs, povećava investicije, otvara radna mesta, blagotvorno deluje na većinu kretanja u privredi. (Blic- Srbija pretposlednja u Evropi po izvozu,12.09.2011.)

I opet ista priča koju slušamo već godinama… Srbija mora da poveća izvoz i to ne samo sirovina nego i gotovih proizvoda. Samo niko ne nudi model po kome Srbija može da izvozi, to jeste proizvodi robu koja će biti zanimljiva inostranim tržištima. Šta to Srbija proizvodi što bi ujedno mogla i da izveze? Šuć-muć, uspi-proli, drži-nedaj, uglavnom ništa… Srbija godinama izvozi samo ljude koji se više ne vraćaju jer im njihova zemlja ne omogućuje normalan život. U Srbiji se samo priča i prave ‘strategije’, a u stvari nema dobre volje ili pak znanja da se nešto konkretno i uradi. Umesto da razmišljamo o tome kako da povećamo izvoz mi se ‘lomimo’ oko Kosova, carina, pečata i ko zna čime još… Srbija živi od MMF-a i njihovih kredita koje će vraćati i naši čukun-unuci. Nema ovde ni strategije, a ni plana! Potroši i zaduži – to je jedina strategija u Srbiji, pa dok konačno ne bankrotiramo.

Autor/ica 12.9.2011. u 15:52