Prvi rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj

tačno.net
Autor/ica 19.5.2013. u 17:12

Kao što je i najavljeno, oko 21 sat Državno izborno povjerenstvo počelo je obljavljivati prve rezultate lokalnih izbora na kojima su birači na oko 6,5 tisuća biračkih mjesta birali općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela – njih ukupno 9.576.

Prema prvim podacima u Zagrebu će u drugi krug Milan Milan Bandić s 44,9 posto glasova i Rajko Ostojić s 26,1 posto osvojenih glasova. Bez drugog kruga ostali su Vladimir Ferdelji s 17 posto glasova te HDZ-ova Margareta Mađerić.Što se zagrebačke Gradske skupštine tiče, najviše glasova dobila je koalicija SDP – HNS – HSU – ZS – ZELENI ZAJEDNO sa 27,6 posto, dok je druga lista Milana Bandića s 24,3.Borba za gradonačelnika Splita vodit će se između SDP-ovca Ive Baldasara (30,5 posto) i Vjekoslava Ivaniševića iz HDZ-a (20,5 posto). Podaci izlaznih anketa potvrđeni su i u prvim nepotpunim rezultatima – Kerum je dobio tek 19,4 posto glasova i oprašta se od gradonačelničkog mandata.

Najviše zastupnika u Gradskom vijeću grada Splita dobila je koalicija SDP – HNS – HSU s 25, 7 posto glasova, dok je druga koalicija HDZ – HSP AS – HČSP – HSLS – HDS – BUZ sa 19,6 posto glasova.

Aktualni gradonačelnik Osijeka HDSSB-ovac Krešimir Bubalo dobio je najviše glasova u prvom krugu, njih 34,2 posto . U drugom krugu će se za gradonačelničku fotelju boriti s nestranačkim kandidatom koalicije SDP – HNS – HSU Ivanom Vrkićem (29,7 posto).

Rezultati u utrci za gradonačelnika Rijeke su očekivani. Najbolji rezultat, nakon obrađenih biračkih mjesta, ostvario je aktualni gradonačelnik SDP-ovac Vojko Obersnel s gotovo 48,8 posto glasova, a u drugom krugu će se boriti zajedno s HDZ-ovcem Hrvojem Burićem, koji prema anketama ima 16,7 posto.

Najviše glasova za riječko Gradsko vijeće dobila je koalicija SDP – HNS – HSU – IDS – ARS – SDA HRVATSKE – SDSS sa 45,4 posto.

Što se pak tiče Zadra, prvi rezultati s 17,39 posto obrađenih biračkih mjesta pokazuju da bi u prvom krugu mogao pobjedu odnijeti Božidar Kalmeta, koji je osvojio 49,92 posto glasova. Ukoliko ipak dođe do drugog kruga, s Kalmetom će se suočiti SDP-ov kandidat Ivo Bilić, koji zasad osvaja 32,99 posto glasova

Vukovarci su prema podacima s 18,75, obrađenih biračkih mjesta odlučili da će u drugi krug HDZ-ov kandidat Ivan Penava s 47,95 posto osvojenih glasova, te aktualni gradonačelnik Željko Sabo sa 37,48 posto glasova.

Među županijama najzanimljivija je utrka za čelno mjesto u Istarskoj županiji. Prema podacima s 49,47 obrađenih biračkih mjesta u drugi će krug izbora za istarskog župana IDS-ov Valter Flego s 49,15 posto glasova te njegov bivši stranački kolega kojeg podupire SDP Damir Kajin s 35,6 posto glasova.

Iako su prije pola godine svi prognozirali pobjedu don Ivanu Grubišiću ukoliko uđe u utrku za splitskog gradonačelnika, u izborima za splitsko-dalmatinskog župana ipak nije bio najpopularniji kandidat. Naime, nakon 17,2 posto obrađenih biračkih mjesta, Grubišić u drugi krug ulazi s 35,26 posto osvojenih glasova, a tamo će ga dočekati HDZ-ov kandidat Zlatko Ževrnja s 39,54 osvojenih glasova.

Krapinsko-zagorska županija već ima sigurnog novog župana. Naime, prema podacima s 60,20 posto obrađenih biračkih mjesta, SDP-ovac Željko Kolar postao je novi župan s 52,2 posto osvojenih glasova.
Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 19.5.2013. u 17:12