Izglasano nepovjerenje Vladi FBiH

tačno.net
Autor/ica 12.2.2013. u 18:33

Izglasano nepovjerenje Vladi FBiH

Za smjenu Vlade FBiH Nermina Nikšića glasalo je 58 glasova za, 26 protiv i šest suzdržanih zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH

Nakon sedmosatne rasprave Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH izglasao je danas nepovjerenje Vladi Federacije BiH na čelu s Nerminom Nikšićem, javio je reporter agencije Anadolija (AA).

Za nepovjerenje Vladi FBiH glasalo je 58 zastupnika iz Socijaldemokratske partije (SDP), Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH), Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZBiH) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990).

Na ovaj način je i formalno započela završnica rekonstrukcije izvršne vlasti u Federaciji BiH. To je proces koji traje od juna prošle godine kada je SDP razvrgao koaliciju sa Strankom demokratske akcije (SDA) i sklopio pakt sa SBB-om Fahrudina Radončića, nakon čega je došlo do najveće krize vlasti u većem bh. entitetu od kraja agresije na BiH.

O nepovjerenju Vladi FBiH izjašnjavat će se u petak, 15. februara i Dom naroda. Predstavnici nove većine ranije su saopćili da imaju kvalificiranu većinu od 36 delegata u Domu naroda FBiH.

No, konačna odluka o rekonstrukciji Vlade FBiH u skladu s voljom nove većine zavisit će, ipak, od predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, jer je njegov potpis neophodan za imenovanje nove Vlade FBiH koju bi trebala formirati nova parlamentarna većina. Iz SDP-a i SBB ranije su potvrdili da već imaju podršku potpredsjednika FBiH Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića.

Budimir je uoči sjednice razgovarao s američkim ambasadorom Patrickom Moonom i šefom Delegacije Evropske Unije Peterom Sorensenom. Nešto prije toga posjetio je i Sjedinjene Američke Države (SAD), što se, također, dovodilo u vezu s rekonstrukcijom federalne vlasti.

”Stav predsjednika FBiH, a u vezi s mogućom rekonstrukcijom Vlade FBiH je da će kao i do sada probleme rješavati demokratskim metodama i dijalogom te da neće stati na put rekonstrukciji ukoliko se ona provodi sukladno Ustavu, Zakonu, svakako uz kompromis koji je neophodan za rješenje problema”, saopćeno je iz Budimirovog Kabineta.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja aktuelnom sazivu Federalne vlade pokrenule su stranke aktuelne parlamentarne većine – SDP, SBB, HDZ BiH i HDZ 1990.

tačno.net
Autor/ica 12.2.2013. u 18:33