Izbori će ipak biti održati: Trijumf razuma

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 12:24

Izbori će ipak biti održati: Trijumf razuma

Piše: Haris Ljevo

Nakon što je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Zakon o izmjeni i dopuni izbornog zakona BiH po hitnom postupku, postalo je jasno da će Opšti izbori 2014. godine biti održani, iako preostaje još da Dom naroda potvrdi usvojeni Zakon.

Međunarodni predstavnici u BiH su u prethodnom periodu prijetili da Opšti izbori 2014. neće biti priznati ukoliko politički lideri do marta ne nađu rješenje za provedbu presude Ustavnog suda u predmetu Sejdić-Finci. Međutim, kako se bliži maj i krajnji rok za raspisivanje izbora, izjave međunarodnih predstavnika u dobroj mjeri su splasnule ili imaju manje prijeteći ton.

Otpravnica poslova u ambasadi Velike Britanije u Sarajevu Jo Lomas istakla je nedavno na sastanku sa članovima CIK-a Irenom Hadžiabdić i Stjepanom Mikićem da je održavanje Opštih izbora u oktobru od ključnog značaja za BiH. Njeno mišljenje, manje-više, dijeli većina predstavnika međunarodne zajednice, kao i političkih analitičara. Politička situacija u zemlji najgora je u posljednjih deset godina, pa bi eventualno neodržavanje izbora samo još više produbilo aktuelnu krizu.

Održavanje Opštih izbora izuzetno je važno za napredak BiH na putu euroatlanskih integracija, prije svega zbog izgubljenog povjerenja među aktuelnim političkim predstavnicima. To povjerenje, slažu se svi, nije bilo nikad na nižem nivou, od rata. Neodržavanje izbora i ostanak u foteljama aktuelnih političkih kadrova samo bi još više proizvelo nepovjerenje među političkim elitama.

Da se razumijemo, na oktobarskim izborima neće se mnogo promijeniti odnos kada je u pitanju broj izabranih političkih predstavnika, ali svi se nadamo da bi nakon oktobarskih izbora konačno mogli početi slušati neke konkretnije priče od onih o legalitetu i političkom legitimitetu političkih stranaka i pojedinaca kakve smo slušali u prethodne skoro tri godine.

Činjenica je da ćemo nakon održavanja izbora potrošiti još, sigurno, godinu dana dok se ne formiraju sve parlamentarne većine i Vlade u zemlji, od onih kantonalnih pa do Vijeća ministara. Međutim, to ne znači da je održavanje oktobarskih izbora nepotrebno. Naprotiv, izbori su od velikog, kao što reče Jo Lomas, od presudnog značaja za BiH u ovom trenutku.

Uspostavom novih političkih odnosa na bh. političkoj sceni napokon bi moglo doći do nekog normalnijeg odnosa među političarima i političkim strankama, jer današnje stanje, gdje se ne zna ni ko pije ni ko plaća, ne odgovara nikome. Zapravo, zna se ko plaća, plaćaju građani ove zemlje svakim izgubljenim danom da mogu živjeti bolje.

Ukoliko se politički lideri, ipak, nekim čudom, dogovore do marta oko provedbe presudbe Ustavnog suda u slučaju Sejdić-Finci, onda bi i izborna kampanja mogla ići u potpuno drugačijem pravcu. Možda bi napokon na političkim skupovima mogli slušati konkretne priče o ekonomskom razvoju zemlje umjesto već napamet naučenih nacionalističkih priča koje služe isključivo za zastrašivanje naroda i prikrivanje svog nerada.

Običan građanin koji politiku prati isključivo na osnovu onog što mu se servira u vijestima na televiziji i novinama danas je potpuno zbunjen i ne zna ko je zaista vlast a ko opozicija, ni ko je zaista član parlamentarne većine a ko manjine. U pojedinim kantonima za nepune tri godine promijenilo se više Vlada nego što se u normalnim i razvijenim demokratskim zemljama promijeni za skoro 50 godina.

I nisu samo obični građani zbunjeni trenutnom političkom situacijom. Zbog nepovjerenje i neslaganja među političkim elitama zbunjeni su i oni rijetki inostrani investitori koji bi možda nešto i uložili u ovu napaćenu zemlju. Međutim, zbog katastrofalne situacije takvi investitori nisu sigurni je li ulaganje u ovoj zemlji ispravan potez. To je još jedan od razloga zašto je bitno da se ove godine održe Opšti izbori u BiH.

Samo rijetki optimisti vjeruje da će se situacija nakon izbora promijeniti na bolje, ali odgađanje ili neodržavanje izbora značilo bi isključivo nagradu za političke elite koje su prethodne godine potrošile isključivo na međusobna prepucavanja. Zbog toga građani žele da se izbori održe i da svojim glasovima kazne one koji su izigrali njihovo povjerenje. Hoće li tako zaista i biti vidjet ćemo na oktobarskim izborima.

tačno.net
Autor/ica 27.1.2014. u 12:24