Istražitelji sumnjaju da je Dodik preko Hypa izvlačio novac iz RS-a

Autor/ica 7.10.2012. u 11:12

Istražitelji sumnjaju da je Dodik preko Hypa izvlačio novac iz RS-a

Afera Dodik-Hypo, izgleda, mogla bi istražitelje odvesti i na trag Dodikovih financijskih operacija, kojima je prema tvrdnjama mnogih svjedoka izvlačio novac iz entitetskih institucija u Republici Srpskoj, preko tajnih računa kod Hypo banke, na tajne off shore račune u inozemstvu.

Na to, naime, upućuje činjenica da se na popisu sumnjivih kreditnih operacija Hypo banke u Banja Luci, za koje austrijski istražitelji sumnjaju kako se moguće radilo o operacijama pranja novca sumnjivog porijekla, nalaze i krediti koje je Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka odobravala Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Banja Luci, kojem se na čelu nalazi Dodikov čovjek od povjerenja i vjerni SNSD-ov operativac Goran Kljajčin.

Slučaj Novković, tako je izgleda, bio “okidač” koji bi austrijske istražitelje vrlo brzo mogao dovesti do dokaza o organiziranoj pljački koju je u Republici Srpskoj provodila vlast Milorada Dodika, a dokazi o sumnjivom kreditu Fonda zdravstvenog osiguranja RS-a kod Hypo banke istragu vodi prema Kljajčinu koji bi mogao biti jedan od ključnih svjedoka Dodikovih kriminalnih operacija.

Naime, još od revizije koja je u Hypo Grupi provedena u tajnosti, nakon što je ovu financijsku grupaciju preuzela austrijska država, sumnjivi kredit Hypo banke Banja Luka Fondu zdravstvenog osiguranja RS-a u iznosu od 7,7 milijuna eura, nalazi se na popisu sumnjivih kredita u okviru tajnog dokumenta “Projekta Fokus”, kojeg je u studenom 2009. godine izradila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers, a kojeg potpisuju partneri u ovoj revizorskoj kući Jurgen Breisch, Sven Hauke, Stefan Rulle i Timo Steinmetz. Smatra se kako je ovaj kredit bio samo fiktivno, formalno pokriće za operacije pranja novca i izvlačenje novca iz entitetskih institucija na tajne račune u inozemstvu, a po nalogu Dodikove Vlade.

Uz ovaj kredit, kao što sam već i pisao, pod istragom će se naći i kredit Hypo banke gradskom proračunu Grada Banja Luke, kojim također upravlja Dodikova stranka. Sumnjivi kredit Hypo banke Gradu Banja Luci iznosio je 6,6 milijuna eura, a istražitelji i revizori sumnjivim smatraju i kredit Toplani a.d. Banja Luka u iznosu od 6,4 milijuna eura.

Za početak su dakle sumnjive ove financisjke transakcije u visini od 20,4 milijuna eura. S druge strane za istražitelje ovi sumnjivi krediti s jedne strane i Slučaj Novković s druge strane jasno otkrivaju moguću kriminalno – korupcijsku spregu Hypo banke i Dodikove vlasti. Odnosno u ovim specijalnim financijskim odnosima SNSD-ove i Dodikove vlasti i Hypo banke može se tražiti i motive zbog kojih Milorad Dodik preko državnih institucija uporno pokušava spriječiti, onemogućiti i ometati sve istrage protiv Hypo Alpe Adria Banke a.d. Banja Luka.

Dakle, Slučaj Hypo za Milorada Dodika i SNSD mogao bi biti ono što je za Ivu Sanadera i HDZ bio Slučaj Fimi media. Radi se, zapravo, o vrlo sličnom obrascu, po kojem je izvlačen novac iz proračunskih institucija na private račune visokopozicioniranih političara. Jedino takav tajni dil Dodika i Hypo Grupe može objasniti razinu političke zaštite koju Hypo banka uživa od institucija u Republici Srpskoj. Očito se radi o vrlo isplativom savezu Mafije Kalderoze s Hypo mafijom, u kojem jedni drugima osiguravaju velike financijske profite i ujedno predstavljaju sistem za organizirano pranje novca opljačkanog iz entitetskog proračuna Republike Srpske.

Novac koji je tako izvlačen preko Hypo Grupe za pripadnike političke elite, često je knjigovodstveno nadomještan i prikrivan krivotvorenjem i lažiranjem podataka u poslovnim knjigama i financijskim izvještajima Hypo banke. Stoga su takve operacije, točnije aktivnosti krivotvorenja poslovnih knjiga, podataka i izvještaja, te napuhavanje bilanca Hypo Alpe Adria Banke u Banja Luci i jedan od ključnih tragova s jedne strane operacija izvlačenja crnog novca Dodikove mafije preko Hypo banke, te s druge strane takvo “kuhanje” poslovnih knjiga može biti jedan od indikatora operacija pranja novca koje je Dodikova mafija obavljala preko Hypo banke, i to u vrijeme kada je današnji premijer Aco Džombić bio zaposlenik te banke.

U ovome se krije ujedno i odgovor na pitanje zbog čega je vještačenje Dijane Ostić toliko opasno i za Dodika i njegovu vlast, kao i za samu Hypo Alpe Adria Banku u Banja Luci. Što to točno skriva Ostićkino vještačenje u Slučaju Dodik – Hypo? Već sam na početku naveo primjer Fonda zdravstvenog osiguranja i direktora Gorana Kljajčina kao obrazac modela izvlačenja novca iz institucija RS-a preko računa i kroz financijske operacije sa Hypo bankom u Banja Luci. Takve su se operacije uglavnom prikrivale knjigovodstvenim napuhavanjem bilanci banke, kako bi se na drugoj strain pokrile i popunile bilančne rupe nastale ovim ilegalnim operacijama koje je Hypo banka odrađivala za Dodika i njegovu vlast.

Negdje je jednostavno trebalo bilančno pokrpati manjkove nastale izvlačenjem novca za Dodikovu mafiju. Tu se ponovno vraćamo na dokumente i dokaze iz Slučaja Novković i iz samog vještačenja sudske vještakinje ekonomske struke Dijane Ostić. Naime, upravo Slučaj Novković i vještačenje Dijane Ostić dokazuju kako su se usporedno s pljačkom preko tajnih računa u Hypo banci, s druge strane bilančne rupe krpale krivotvorenjem poslovnih knjiga i lažnim knjiženjem kredita pojedinih klijenata, kao i izmišljanjem i knjiženjem nepostojećih kreditnih obveza.

Ukratko, Ostićkino vještačenje je bitno jer potvrđuje obrazac indikatora za operacije pranja novca koje su se događale u Hypo Alpe Adria Banci u Banja Luci. Taj document dokazuje: krivotvorenje financijskih podataka banke kako bi se prikrile kriminalne operacije u banci; krivotvorenje i lažiranje podataka u izvješćima o dobiti i gubitku u bilancama banke; krivotvorenje podataka o izloženosti banke financijskim i kreditnim rizicima; manipuliranje i krivotvorenje bilanci banke; te napuhavanje bilanci kako bi se prikrili financijski gubici banke zbog nezakonitih financijskih operacija s Dodikovom Vladom.

S druge strane, Dijana Ostić u ovom je slučaju opasan svjedok jer kao ovlašteni sudski vještak nalazom svojeg vještačenja otkriva tehnologiju bankarskih prijevara kakve su u Hypo banci bile uobičajeni način poslovanja. Uostalom, jedan od glavnih dokaza pri Ostićkinu vještačenju u Slučaju Dodik – Hypo bio je document u kojem i sama Hypo banka u Banja Luci priznaje kako je krivotvorila svoje poslovne knjige, odnosno kako je lažno prikazivala podatke u svojim poslovnim knjigama i financijskim izvješćima. Radi se o dokumentu pod brojem 01-5-1006/12, kojeg je Hypo banka 2. ožujka 2012. godine uputila Okružnom tužiteljstvu u Banja Luci na istražni predmet broj T13 0 KTN 0005742 11. Upravo na temelju ovog dokumenta same Hypo banke Dijana Ostić je tijekom vještačenja utvrdila kako je u navedenom slučaju Hypo banka čak tri godine lažno prikazivala podatke u svojim poslovnim knjigama i financijskim izvještajima. Osim toga, Ostićkino vještačenje dokazuje kako je država bila izravno umiješana u kriminal u Hypo banci i to preko Agencije za bankarstvo Republike Srpske. Iz “Stručnog nalaza i mišljenja” ove sudske vještakinje razvidno je kako je Agencija a bankarstvo usprkos tome što je tijekom svojih kontrola sasvim sigurno utvrdila nezakonitosti u Hypo Alpe Adria Banci a.d. Banja Luka, odlučila ove nezakonitosti prikriti i zataškavati, te je na taj način razvidno kako je Dodikova vlast preko svojih institucija izravno štitila kriminal u Hypo banci u Banja Luci

SEEbiz

Autor/ica 7.10.2012. u 11:12