Investitori u propast

Amila Kahrović - Posavljak
Autor/ica 5.3.2014. u 13:57

Investitori u propast

Zato će Al-Shiddi i slični objekti doprinijeti oporavku bh. privrede onoliko koliko su sise izvjesne Stanije doprinijele razvoju ozbiljne muzike u regionu. Pametnom dosta.

Piše: Amila Kahrović-Posavljak

Već nekoliko dana sarajevski mediji časte svekoliku javnost informacijama o obilasku pretencioznog i napirlitanog kapitalističkog zdanja koje se odaziva na arapsko ime: Al-Shiddi. Smješten je na Marijin dvoru u Sarajevu i ima jednu od najvećih svjetlećih reklama u regionu. Noću od nje ne mogu spavati stanovnici susjednih zgrada. A, zašto bi i spavali? Bolje im je da idu na razna shopping night druženja i zadužuju se kako bi kupili najnovije modele mobitela i krpica svjetskih brandova. Jer, kada nose veliki svjetski brand (inače je jedno od značenja riječi brand i žigosanje) ljudi više nisu obična stoka niti stado. Postaju žigosana stoka koja pokazuje kako ima para kao njihovi buržujski oci. A, to brandiranje ili žigosanje skupo se plaća. Može i na rate, može i shopping karticom. U svakom se slučaju odrobuje.

Nakon predstavnika Ambasade SAD u BiH, grande investiciju Al-Shiddi je obišao i grande predstavnik Valentin Inzko. Da, to je isti onaj visoki predstavnik koji nije učinio ništa kada su tokom Bebolucije umirala djeca i koji prima ogromnu platu da u BiH ne radi ništa. Naposlijetku, to je isti onaj visoki predstavnik koji nije našao za shodno da za četiri mjeseca, koliko su obespravljena i instrumentalizirana djeca iz Konjević-polja provela pred njegovim vladičanskim OHR dvorom, siđe i obrati im se. Jer, njegov posao nije da radi svoj posao. Njegov je posao da se udružuje sa svjetskim kapitalistima. Dok nas javnost upozorava kako istočni misionari dolaze po našu djecu, zaboravlja se da istočno-zapadni dolaze po naše fabrike. A onda od njih naprave zgarište kako bi oprali novac i svojim razmaženim klincima uplatili milione za bahanalije po Kanarskim ostrvima i inim svjetskim destinacijama sa jedva punoljetnim manekenkama.

Visoki predstavnik iz međunarodne zajednice, najvećeg svjetskog kapitalističkog konglomerata, nije obišao niti jednu od bh. fabrika na izdisaju. S druge strane, zašto bi on to činio kada su njegova raja radila na razaranju tih fabrika da bi ih kupili po bagatelnoj cijeni, uništili, te nas naučili da je bolje dupe brisati svjetskim brendovima i da je klozetska šolja više fancy ako je oprana nekim svjetskim brandom nego domaćim sanitarom?! Na kraju, i gore spomenute manekenke koje su uzor-model svima koji se osjećaju ponosnim što Sarajevo ima zdanje kakvo je Al-Shiddi, za svoje fiziološke potrbe koriste fancy očišćene klozete. Sanitar je seljački i retrogradan.

Visoki predstavnik buržujskog MMF-a šeta po shopping centrima. Radnička prava ga ne zanimaju. Pokojom biranom rečenicom će pohvaliti buđenje demokratske svijesti u BiH, i kritizirati političare kojima  svojim postupcima daje background da ništa ne rade i svoj nerad pravda njihovim. Baš kao što i domaći političari svoj nerad pravdaju OHR-om. Dijalektika usred kapitalizma, ko bi rekao? A, radnike ionako treba pretvoriti u socijalne slučajeve i izručiti karitativnim organizacijama iz svih religijskih zajednica koje će im dati po koji komad hljeba i konzervu, a usput će im dovoljno isprati mozak da budu poslušnici.

“Za svaki grad je važno da ima značajne zgrade, koje su u nekom smislu i karakteristika nekih gradova. Takva zgrada upravo će biti Sarajevo City Centar, o kojoj će se pričati”, rekao je Inzko u izjavi koja bi svojom logičkom obesmišljenošću mogla postidjeti i prvačića u osnovnoj školi. To što će Sarajevo dobiti veleljepnu zgradu šoping centra i što će, zahvaljujući njoj, biti regionalno prepoznatljiva kupovna palanka za ovu zemlju i osiromašene radnike nije nimalo bitno. Još je manje bitno što će se o toj zgradi “pričati”, kao da se radi o nekom reality showu. A, možda za njih naši životi i jesu reality show.

Priča o zaposlenju hiljadu ljudi, provjereno iskustvima drugih “sretnih” zaposlenih u shopping centrima, će izgledati otrpilike ovako. Prvo će malo raditi “na crno”, na minimalcu, na ugovorima o djelu i sličnim glupostima. Onda će se jedan dan požaliti da su dobili upalu grla ili gripu, jer im je zbog izrabljivanja opao imunitet, pa će im isteći ugovor o djelu. Novi neće dobiti jer su grla tu da se kolju i da rade, a ne da se liječe i da se o njima vodi računa. Čak i u zapadnim državama koje je pojeo vlastiti kapitalizam, poslovi po shopping centrima su uglavnom dopunski poslovi. Jadna je ona zemlja u kojoj bi radna mjesta na prodaji armanija, guccija, swarowskih i sličnih skupih tričarija trebala biti nosilac ekonomskog oporavka.

Zato će Al-Shiddi i slični objekti doprinijeti oporavku bh. privrede onoliko koliko su sise izvjesne Stanije doprinijele razvoju ozbiljne muzike u regionu. Pametnom dosta.

Amila Kahrović - Posavljak
Autor/ica 5.3.2014. u 13:57