INFERIORNOST REPUBLIKE HRVATSKE I BiH

tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 13:30

INFERIORNOST REPUBLIKE HRVATSKE I BiH

Foto: press

Piše: Gradimir Gojer

Poslije dolaska vojvode Šešelja u glavni grad Republike Srbije dvije stvari su u regionalnom smislu izravno istinite: Republika Hrvatska ima inferiornu spoljnu politiku, a Bosna i Hercegovina nema nikakvu spoljnu politiku!

Da je izgovorio ono što je izgovorio u posljednjim intervjuima, da je poslao poruke sa mitinga koje je poslao vovjovda Vojislav Šešelj za vrijeme mandata Stjepana Mesića, ne samo diplomatski demarš, već mnogo ozbiljnije mjere bi krenule od vlasti R Hrvatske prema R Srbiji. Pri tom se sjećam kako je Stjepan Mesić državnički reagirao (ali potencijalno i vojnički) kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske na određene izjave Milorada Dodika. Istinski državnik Stjepan Mesić nije se libio pomenuti riječ tenk(ovi)!

Za to vrijeme mi, nažalost, živimo doba svilenog, politički pekmezastog Ive Josipovića i njegove ministrice inozemnih poslova, koja ni na izravne vojvodine udare na njezinu obiteljsku tradiciju ne odgovara adekvatno. Što je to do li krajnja inferiornost hrvatske spoljne politike, nepostojećeg predsjednika Republike Hrvatske i diplomacije koja je inferiorna do nepodnošljivosti!

O bh. Predsjedništvu (onom troglavom!) ne želim ni trošiti riječi. Tri bosanska asa kojima su nezreli glasači poklonili povjerenje na posljednjim izborima niti ne mogu reagirati na rečenicu vojvode Šešelja: „…a što se Bosne i Hercegovine tiče, za nju je najbolje rešenje da uđe u sastav velike Srbije…¨ !!!

Takvo pljuvanje od strane prononsiranog fašiste Vojislava Šešelja, na političkoj pozornici dviju država, koje su pretrpile ogromne ljudske gubitke u srbočetničkoj agresiji, neviđeno je.

Međutim, ova šutnja Predsjedništva BiH i nepostojećeg predsjednika R Hrvatske, šutnja dvoje miljenika europske diplomacije, Zlatka Lagumdžije i Vesne Pusić, ponajviše govori o europskim i američkim nalagodavcima, jer inferiorni stav dvoje ministara inozemnih poslova, nije, tek i samo, produkt njihove inferiornosti.

Radi se o jasnim napucima, koji govore da je isplativo na balkanskom poluotoku birti agresorom, jer si onda siguran da ćeš u budućnosti biti bogato nagrađen???! Kada bih bio u poziciji Predsjedništva BiH i predsjednika R Hrvatske ili dvoje ministara iz dvije osramoćene države, žurno bih podnio ostavku, jer toliko uvredljivih riječi na račun svakog građanina R Hrvatske i BiH nije se dugo čulo na političkoj pozornici.

Naravno, svi će na ovaj moj komentar kazati: „Pa radi se o bolesnom čovjeku“, ili kako je to izrijekom ustvrdio njegov nekadašnji suradnik iz Miloševićevog štaba, mali Sloba, Ivica Dačić: „Za nas je Šešelj prošlost.“ ???!

Gledao sam jučer na jednoj hrvatskoj televiziji nadmetanje trojice političkih komentatora da dokažu kako je beskorisno i bespotrebno reagirati na Šešeljeve istupe. Stidio sam se nemoralnosti ove trojice ljudi. Očito se radi o plaćenicima zapada, jer oni koji su otvorili kapiju Scheveningena i bez ikakvih uvjeta pustili vojvodu da se vrati i da sije mržnju među narodima na Balkanu, prethodno su, naravski, kod svojih poslušnika i popuzana u hrvatskoj i bh. politici, ali i u potkupljenim novinarskim krugovima, osigurali trajnu potporu, nekad tek posrednu, a nekad i izravnu, vojvodinom četnikovanju.

Dobrano sam zabrinut za mentalno zdravlje i totalnu anesteziju koja je obuzela građane R Hrvatske i BiH. Sjećam se devedesetih godina kada se u mom Sarajevu na svakom političkom skupu, a kamoli na onim neformalnim skupovima, po kavanama i drugim mjestima govorilo: „Kod nas rata ne može biti“ !?!

Vojvoda nije slučajno u ovom trenutku došao u Srbiju. On je došao sa zadatkom, drugačije ne bi bio ni pušten iz zatvora!

Sa golemim sažaljenjem promatram naivnost i političku inferiornost predsedništva BiH i svilenog predsjednika R Hrvatske Ive Josipovića. O njihovim činovnicima iz oblasti diplomacije već sam rekao svoj sud. Njih ni ne sažaljevam, jer su očito seizi američke politike. Tek, zabrinut sam, jer su koljačke horde pozvane na okup. Inferiornost nije naivna stvar pogotovo u ozbiljnoj politici!

Znam da R Hrvatska i BiH imaju golemih ekonomskih i političkih problema, ali to nije razlog da politički faktori u obje države, koji se pitaju i do čijeg mišljenja se drži, izravnije, grublje i otvorenije ne pošalju poruke R Srbiji, koja je dala stanovite garancije za vojvodu Šešelja…

Uostalom, što misliti o ljudima kojima je vrijeme popilo pamćenje, ali koji odlično odrađuju posao za svoje inozemne nalagodavce, po logici daytonske šprance ili šnita: „mir, mir, mir, nitko nije kriv!“

tačno.net
Autor/ica 24.11.2014. u 13:30