Hrvatska “polubožica” na katarskim tribinama   

Fuad Đidić
Autor/ica 12.12.2022. u 09:02

Izdvajamo

  • Ivana je zapravo, draperija iza koje se skriva psihologija recimo, i jednog šizofrenog Milanovića. Onoga Milanovića koji svoje predsjednikovanje zemljom koristi za puke verbalne tirade i egzibicije  da bi  šokirao, zaprepastio, demitologizirao
  • da bi od svega čega se dotakne napravio – senzaciju  epohalno otkriće i, koji svoju moć, slavu i uspjeh državnika u susjednoj zemlji - Bosni i Hercegovini iscrpljuje brojnim praznim ceremonijama, proslavama, obljetnicama na kojima dijeli kojekava priznanja, odličja, zahvalnice i, to - ne da bi objelodanio istinu, i ovjerio realnost ratne prošlosti i genocida, nego da bi prikrio pravu suštinu i karakter režima kojeg on tako strasno i šizofrenično brani.

Povezani članci

Hrvatska “polubožica” na katarskim tribinama   

PhotoCredit: EXPA/ laPresse/ Fabio Ferrari

Ko je zapravo, Ivana Knoll?

Ivana Knoll je najava novog fenomena na fudbalskim stadionima.

Oskudno obučena, savršene ljepote i besprijekornih oblina, najvatreniji navijač hrvatske reprezentacije, preko noći je postala “senzacija” i “zvijezda” Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru.

Ova bivša, 30-godišnja Miss Hrvatske i, sadašnji dizajner – model, sa novom adresom u Miami (USA) dolazi na naslovne stranice svjetskih medija kao pojam “seksepila”. Silne TV i novinske kuće portretiraju je i dovode u fokus pažnje uglavnom, na tribinama stadiona. Dodatni izazov što je vidimo na ovom neobičnom mjestu jeste zabrana pojavljivanja “nepristojno odjevenih” lica na takvim mjestima. Ona je tu, na javnom mjestu, uglavnom među muškom publikom, uvijek sama, šeta “golubovim koracima” skoro trijumfalno, odlazi sa svog mjesta i mami svojim nepokrivenim tijelom poglede prisutnih. I tu je vidimo u “bliskom susretu” kako se  svakodnevno i “hrabro” suočava, razjašnjava, prepire sa policijom, čuvarima reda, tamošnjim edukatorima pristojnog odijevanja…koji je stalno pokušavaju vratiti  na njeno mjesto na tribinama stadiona.

Samouvjerena, svjesna magnetne snage svog izgleda, svojim  ponašanjem  šalje sliku – pobjednika. Sliku Šampiona. Osvaja širokim osmijehom. Slika se u izazovnim sexy pozama i, uz to hvali po medijima. Ukazuje kako arapska publika voli da se slika sa njom. U zapadne medije odašilje poruke “osjećam se slobodno i zadovoljno… Volim ovaj stil odijevanja na temperaturi 26 do 30 stepeni”. Skoro u svakoj izjavi propagira pravo na vlastiti izbor, slobodu, oslobađanje od svake represije, pritiska ili prijekora. Pokušava se nametnuti kao lider feministica u svakom pogledu …Pobuđuje neke nade, otklanja apatiju kod svojih poklonika i rađa želju za novim idejama i akcijom.

Nalazi se u stalnom pokretu visokog napona, “žali” se kako nema “odjeću da bi pokrila obline prema pravilima zemlje domaćina”. Izgleda moćno, narcisoidno, uvijek sa jakim crvenim ružom na usnama i malenim srcem sa hrvatskom zastavom na velikim i napuhanim grudima.

Ona je “par excellance” slika “polubožice” ovog vremena. I ovaj status ovjerava riječima kojima fascinira mase: “Ne plašim se da budem uhapšena zbog ovoga što jesam… I, ako žele da me uhapse, neka to urade odmah.”

Za britanski “Daily Mail”, izjavljuje “Super sam ljuta kada mi zamjere na mom oblačenju…Ako mi u Europi poštujemo hidžab, niqab, tražim da oni respektuju i moj način života, moj izbor i, moju vjeru…Ja sam katolik iz Hrvatske i, ja sam ovdje zbog svjetskog prvenstva.”

Omotana bojama hrvatske zastave mediji je opisuju kao “patriotu” i “najseksepilniju ženu svijeta”. Milioni gledaju u njenu pojavu kao pojam savršenstva. Govore “ona je bez mane”. Reporter radija u Bogoti dok, prenosi razgovor sa njom, pun temperamenta, uzdiše i, kaže – kako je ona “prava lutka” vjerovatno aludirajući na njeno Instagram ime – “KnollDoll” (Lutka-Knoll). Ona je “savršeno spakovana”, kako reče ovaj reporter. I, doista je tako – Ivana izgleda poput neke skulpture. Prijemčiva, vrlo dostupna, lagani sagovornik, govori bez mnogo suvišnih riječi, bez mnogo emocija, vatreno vjerna samo bojama nacionalnog tima, oslobođena bilo koje druge ljubavi, strasti, empatije. Izjavljuje kako dnevno prima stotine bračnih ponuda, kako su mnogi bukvalno poludili za njom, i, izvinjava se što ne stigne pročitati ili, odgovoriti na sve te silne ponude koje dobija.Lutka koja pripada svima, a nikome posebno.

Vjeruje, i, sanja da poslije Katara dostigne 2 miliona pratilaca na Instagramu.

Kaže za medije kako se njeni pratioci uz nju, na ovom svjetskom prvenstvu, osjećaju mnogo bolje, mnogo jače i snažnije, boljeg su raspoloženija.

I, reklo bi se kako je  upravo, ovdje  sakrivena suština njenog vrtoglavog uspjeha. Svojom pojavom “Knoll-Lutka” od muškarca pravi – super muškarca, od slabog i nemoćnog, čini jakog i potentnog, od jedne neispunjene požude i strasti pravi osjećaj zadovoljstva, ljepote i uspjeha.

Ona pripada tom svijetu jakih, moćnih, snažnih…. Ona kao “katolik iz Hrvatske” daje blagoslov za sve šta je dobro, za sve šta je sloboda, šta je uspjeh, što je prirodno i, što je nadzemaljsko. Ona određuje granice slobode u jednom patrijarhalnom “muslimanskom” svijetu, ona ima pravo reći šta je “represija” ona je jedina u stanju prodati drugima pojmove istinske “slobode” “pravde” i, “zakonitosti”.

Ona kao “vatreni” iz Hrvatske je “super ljuta” na “muslimane” kada biva upozorena, posredno ili neposredno, na jedan, prilično labavi, katarski – Code  odijevanja. Međutim, u  isto vrijeme dok govori o toj “ljutnji” policija u  na granicama njene zemlje sa BiH često, do iznemoglosti premlaćuje očajnike, imigrante iz muslimanskih zemalja.

Sa kratkim bikinijem i latex grudnjakom, sve u bojama šahovnice, Ivana je zapravo, slika jedne zemlje koja očajnički traga za katarzom. Ona je jedna savršena metafora kroz koju zemlju iz koje dolazi a, u kojoj zapravo, nije rođena (rođena je u Njemačkoj) svijetu želi pokazati “povijesni” i postignuti korak slobode i oslobođenja od konzervativne i ultra-desne prošlosti, i, pred očima cijelog svijeta, želi pokazati svoje (tobožnje) kajanje zbog takve represivne, mračne naci-prošlosti.

Ivana je zapravo, draperija iza koje se skriva psihologija recimo, i jednog šizofrenog Milanovića. Onoga Milanovića koji svoje predsjednikovanje zemljom koristi za puke verbalne tirade i egzibicije  da bi  šokirao, zaprepastio, demitologizirao; da bi od svega čega se dotakne napravio – senzaciju  epohalno otkriće i, koji svoju moć, slavu i uspjeh državnika u susjednoj zemlji – Bosni i Hercegovini iscrpljuje brojnim praznim ceremonijama, proslavama, obljetnicama na kojima dijeli kojekakva priznanja, odličja, zahvalnice i, to – ne da bi objelodanio istinu, i ovjerio realnost ratne prošlosti i genocida, nego da bi prikrio pravu suštinu i karakter režima kojeg on tako strasno i šizofrenično brani.

Ivanu Knoll u Kataru pokreće gorivo iz Milanovićevog rezervoara. Ona nadmoćno pokazuje kako se ne plaši tamošnjih vlasti, kako se ne ustručava pred javnosti svijeta blatantno kršiti pravila zemlje domaćina; kako se poziva na porijeklo, na svoje vjerske korijene da je “katolik” i, da zbog toga navodno, ima pravo biti nadmoćna, slobodna, hrabra dok su svi drugi oko nje, u zemlji gdje je gost,  zapravo, slabi, nemoćni, ranjivi, ne važni i ne bitni ljudi.

“Vatrena” Ivana Knoll jedan snažan simbol  svijeta koji funkcioniše na principima te i takve pornografije, na principima zavođenja,  porobljavanja i dehumanizacije drugog, na principima depersonalizacije i sadizma gdje je sva politika pretvorena u instrument koristi i pune eksploatacije i iskorištavanja.

Polugola “Lutka-Knoll” dok otkriva svoje savršene obline, dok fascinira svojim sexy pozama sa srcem kojeg pravi od prstiju, zamamljuje i budi požude muškaraca, ona zapravo, prikriva, zatomljuje, zamagljuje taj brutalni svijet, jedan poredak koji funkcioniše na principima bezobraznog otimanja, ugnjetavanja, prisvajanja, aparthejda.

Ona je zato “moderna božica”. Ona stoji na samom vrhu takvog svijeta. Svojim izgledom svojom pojavom ona u ovaj svijet ulijeva dašak života, daje mu boju poželjnosti i strasti. Ona potpaljuje emociju i nadu da živimo u jednom normalnom, vrlom i, divnom svijetu.

Ona je zato jedna savršeno uglancana i perfektno lažna slika ovog i ovako porobljenog svijeta.

I, da ne bude zabune – Ivana Knoll je samo jedan stari izum preko kojeg politika ovog doba ili, bolje reći njeni obavještajni centri moći, uspješno nastavljaju svoj stari posao – erotizirati: pakao prodavati kao raj, opsjenu prikazivati kao istinu, porobljene prikazivati kao nasilnike.

Fuad Đidić
Autor/ica 12.12.2022. u 09:02