“Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013”

Autor/ica 15.10.2012. u 09:58

“Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013”

Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag” za zaustavljanje procesa proširenja Europske Unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske.

Hrvatska će sigurno ući u Europsku uniju 1. srpnja 2013. ako nastavi s napretkom kako je to utvrđeno u izvješću o monitoringu Europske komsije, izjavio je predsjednik Republike Ivo Josipović u razgovoru za Jutarnji List od ponedjeljka.

Predsjednik je za JL komentirao upozorenja visokih njemačkih političara po kojima je upitan ulazak Hrvatske u EU 2013. zbog neispunjenih obaveza. “Njemačka nas je, od samog početka našeg puta u EU, iznimno podržavala. Izjave na koje se pozivate razumijem kao načelnu skepsu prema proširenju nakon hrvatskog ulaska u EU s jedne, te poticaj da učinimo ono što još treba učiniti s druge strane”, kazao je Josipović.

Hrvatski je predsjednik podsjetio kako je izvješće o monitoringu “vrlo povoljno za Hrvatsku”. “Preostale reforme koje su naznačene u deset točaka, kao one koje se očekuju od Hrvatske, nisu nikakvo iznenađenje i na njima se stalno radi”, kazao je Josipović.
Predsjednik Bundestaga Norbert Lammert izjasnio se u razgovoru za dnevnik “Welt am Sonntag” za zaustavljanje procesa proširenja Europske Unije uključujući i već planirani ulazak Hrvatske. “Mi moramo, upravo zbog iskustava s Bugarskom i Rumunjskom, najnovije izvješće Europske komisije o napretku uzeti ozbiljno. Hrvatska još očito nije spremna za ulazak”, rekao je predsjednik njemačkog parlamenta Norbert Lammert (Kršćansko demokratska unija CDU) u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika “Die Welt”. Prije Lammerta se i jedan drugi istaknuti demokršćanski političar, predsjednik Europskog odbora Bundestaga, Gunther Krichbaum izjasnio protiv ulaska Hrvatske u Europsku Uniju.

I predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko izjavio je u nedjelju za Hinu da Hrvatska vjerodostojno ispunjava svoje obveze vezano uz pristupanje Europskoj uniji i da će tako i nastaviti, te je istaknuo kako vjeruje da će države EU-a prepoznati RH kao poželjnu buduću članicu. Zamoljen da prokomentira izjavu predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, Leko je podsjetio da je šef Delegacije EU-a u RH Paul Vandoren predstavio u petak u Hrvatskom saboru Sveobuhvatno izvješće Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji i da je opći zaključak da je “RH ne samo uznapredovala nego zaista vrlo odgovorno, vjerodostojno ispunjava svoje obveze i da će nastaviti tim tempom te da će sve obveze ispuniti prije proljetnog izvješća o napretku”. Predsjednik Sabora je izrazio uvjerenost da će zemlje članice EU-a u prvom tromjesječju sljedeće godine Hrvatsku ocijeniti kao poželjnu članicu EU-a i da će joj dati zeleno svjetlo za članstvo.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u nedjelju da Hrvatska svako upozorenje glede ispunjavanja uvjeta za članstvo u Europskoj uniji uzima ozbiljno, ali je istaknula da je RH u stanju ispuniti uvjete i zadaće koje je dobila u posljednjem Sveobuhvatnom izvješću Europske komisije o praćenju spremnosti Hrvatske za članstvo u Uniji.

Poslovni.hr

Tagovi:
Autor/ica 15.10.2012. u 09:58