Hrvati odahnuli, Kutle sada uči Bosance

Autor/ica 10.6.2011. u 10:59

Hrvati odahnuli, Kutle sada uči Bosance

Tajkun Miroslav Kutle, koji je pred pravomoćnom presudom hrvatskog suda pobjegao u BiH, u rodnoj zemlji pokreće novi biznis – proizvodnju organske hrane. Kako pišu banjolučke Nezavisne novine, pozivajući se pritom na Kutlina odvjetnika Damira Alagića, Kutle u Sarajevu planira otvoriti tvrtku registriranu za proizvodnju zdrave organske hrane, što spada među rijetke djelatnosti kojima se veteran hrvatske pretvorbe još nije bavio.

“Moj klijent ima ozbiljnu namjeru ovdje ostati živjeti. Njegovo bogato iskustvo u biznisu bit će od koristi za BiH”, izrekao je odvjetnik Alagić rečenicu koja hrvatskom čitatelju zvuči poprilično nestvarno s obzirom na sudbinu niza tvrtki koje su prošle kroz vrijedne Kutline ruke. Slučajevi Tiska, Dione, Mirne i Slobodne Dalmacije i dalje su na sudu, a u BiH je Kutle pobjegao nakon što je zbog malverzacija u Gradskom podrumu osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora. Za to mu se djelo sada u Sarajevu iznova sudi, a Alagić tvrdi da je presuda hrvatskog suda bila “politički motivirana”. Kutle je karijeru započeo kao vlasnik “kvartovskog” kafića u Novom Zagrebu, ali je početkom devedesetih, uglavnom preko Globus grupe, naglo postao vlasnikom stotinjak tvrtki.

U vrijeme kada je u jednom intervjuu priznao da ne zna koliko tvrtki ima, bio je najpoznatiji kao vlasnik Slobodne Dalmacije. Poslije se pokazalo da ima svoje udjele i u još nekim velikim izdavačkim projektima, za što je tek nedavno isplaćen, kao i u nizu radijskih i televizijskih postaja. Držao je Kutle i Tisak, najvećega domaćeg distributera novina i časopisa, kao i Dionu, lanac trgovina hranom. Imao je i restorane, poput spomenutoga zagrebačkog Gradskog podruma, vodio je i saborski restoran, tvornicu za preradu ribe Mirna Rovinj i štošta drugo. Kad je ostao bez tih tvrtki, nestao je iz javnosti, a poslije se ispostavilo da je zatišje iskoristio za drugu fazu svog poslovnog uzleta. S puno manje pompe nego u prvoj fazi devedesetih, Kutle se prebacio na djelatnosti kao što su tekstil (Kamensko) ili proizvodnja crijepa (vukovarski Berg), a rezultati su, barem za te tvrtke i njihove zaposlenike, ponovno bili loši.

Zato je vijest iz Sarajeva u Hrvatskoj dočekana s olakšanjem – dobro je, treće faze neće biti, Kutle će biznisu ubuduće poučavati Bosance.

poslovni.hr

Autor/ica 10.6.2011. u 10:59