Hoćete li biti novi Miloševići, Tuđmani i Izetbegovići ili ćete mirno otići sa vlasti?

Čedomir Petrović
Autor/ica 10.2.2014. u 19:40

Hoćete li biti novi Miloševići, Tuđmani i Izetbegovići ili ćete mirno otići sa vlasti?

Ti si nakanio da me pod svaku cijenu uništiš
Ali nikako da nađeš
Istinski put
Do mene

Kameni spavač,  Mehmed Alija Dizdar

Piše: Čedomir Petrović

Kada jedna osoba falsifikuje svoj potpis na nekom dokumentu onda je to falsifikat, težak prekršaj i podleže krivičnom gonjenju. Kada trojica ubica i kriminalaca koji u određenom tragičnom trenutku vode tri naroda koji su u najmonstruznijem verskom i teritorijalnom ratu na ovim prostorima i potpišu Dejtonski sporazum kojim se prekida krvoproliće, onda je to ugovor trojice zločinaca kojima su ruke krvave do ramena.  Mogao se rat prekinuti i ranije i bez potpisivanja bilo kog sporazuma ali tada ne bi na slikama sa Miloševićem, Tuđmanom i Izetbegovićem bile i vrhunske svetske ubice i ne bi sudbina Bosne i Hercegovine danas bila u rukama kriminalaca.

Svi su učestvovali u ubijanju Bosne. I Amerikanci i Rusi i Evropa a ponajviše ovi što se nekada nazivaše „naši“.

Šta se sve u istoriji sveta nije menjalo i promenilo? I ugovori i sporazumi i dogovori i verski kalendari … Menjalo se i ono što je dobro. Pa kakav je to Dejtonski sporazum koji je okamenjen na večnost?

Više je zla doneo sporazum ozvaničivši ratne granice i etničke podele.

Između ostalog, svrha Dejtonskog sporazuma, bila je da se posle priznavanja faktičkog stanja na terenu, odnosno postojanja dva entiteta, postepeno otpočne sa stvaranjem novih i funkcionalnih institucionalnih okvira na nivou Bosne i Hercegovine … i tu leži jedan od razloga revolucije u Bosni jer se nikada do danas nije ništa uradilo sa „stvaranjem novih i funkcionalnih institucionalnih okvira na nivou Bosne i Hercegovine“. Radilo se isključivo na pljački naroda.

Srbija i Hrvatska ne mogu da se prave ludima. Njihov doprinos ratu i „miru“ i ovome što se danas događa u Bosni bio je je presudan. Ne ova sadašnja rukovodstva ali nasleđe je i imovina i dug.  Moraju pomoći Bosni i Hercegovini da što mirnijim putem izađe iz lonca, u kome su mnogi kuvali razna jela,  začinjavali, hladili, podgrevali, pržili i zapržili, mešali ali nisu kušali.

Bolje je mirnim putem uz prisustvo i posredovanjem Evropske unije, iako je samo Hrvatska član, promeniti one loše delove Dejtonskog sporazuma. Neka se ne pravi blesava EU. Ovo jeste Evropa. Došlo je vreme za te promene. Ne na ulici, mada može i tamo, iako je bolje civilizovano ujediniti Bosnu i Hercegovinu u jednu zemlju, u jednu državu, kakva je nekada bila. Živeli su toliko dugo zajedno pa će i dalje živeti. Ovoga puta bez ubica i kriminalaca koji je vode. Oni moraju odgovarati za sve zločine učinjene svim narodima.

Mora narod koji je gladan i na ivici opstanka artikulisati svoju pobunu  dokumentоm u kome bi izložili šta traže od vlasti. Siguran sam da postoje ličnosti koji vode ove narodne proteste. Oni moraju biti legitiman i ravnopravan učesnik u pregovorima sa Evropskom unijom i ovom kriminalizovanom vlasti.

Svuda gde će biti nova vlast, mora biti sastavljena od trojice, troje ili još bolje tri osobe. Žene bi trebalo da preuzmu mnogo više učešća u politici. Sve ženske osobine, sa majčinstvom, kao najuzvišenijim činom, vode više ka miru.  U krajevima gde je jedan od naroda u manjini, mora ostati ravnoteža u vlasti, jer lako se čovek zaboravi, vremenom i vlašću koja svuda mora biti zajednička. Mora postojati podjednaka moć. Nema odluke dok se svi ne slože.

Nema onih koji su sve ovo započeli. Mrtvi su ili u Hagu. Iza njih je ostala strahotna tišina ubijenih. Ko je ubio više? Ko je silovao više? Ko je pokrao više? Ko je spalio i uništio više? Sve se mora znati.

Da li će kažnjavanje Ratka Mladića i nekolicine njih, olakšati razorenim dušama  onih koji su izgubili svoje i bez kojih nema svrhe živeti dalje?  Sve mora biti kažnjeno. Svaki odsečeni prst. Svako oko. Glava. Sve … Ali se mora telo i um okrenuti napred. Mora se sa nezaboravom krenuti dalje. Ima onih koji još ne znaju da će biti rođeni i živeti na ovim prostorima. Ne mogu da biraju gde će se i kada roditi. Mi im moramo pružiti nadu za život dostojan ljudskog bića.

Narod Bosne i Hercegovine mora shvatiti da oni koji su na vlasti i onih nekoliko desetina koji su pokrali sve, Muslimani, Srbi i Hrvati sarađuju fantastično između sebe. Tu nema verske mržnje. Važna je dobit. Žive sjajno i njihove porodice, rođaci, prijatelji.

Vi, narod Bosne i Hercegovine morate shvatiti da ste u ovom životu dobili ulogu gubitnika koju možete samo sami izmeniti.

Kada je vlast priterana u ćošak, onda priča kako ovo nije socijalni bunt već politički. Ne dozvolite da od Vas prave budale.

Neće doći da vide gde živite. Bole njih ona stvar … šta Vaša deca i Vi jedete. Gde spavate? Čime se grejete? Od čega ćete platiti kiriju, struju, deci cipele i kaputić?

Znam ih. Udaraće najprljavije. Gde je najtanje i gde se u trenu kida  … u veru i nacionalnu pripadnost. Ponavljam sam sebi i drugima, hiljadu puta, i postajem dosadan ali je najvažnije da ostanete zajedno.

Prećiću u svaku drugu veru, ako na taj način mogu da spasem jedan život.

Ako se ubijamo međusobno zbog vere ili nacije kojoj pripadamo, onda ubijamo u sebi i sebe i brata i Alaha i Boga i oca i sina i svoju i drugu naciju.

Sami postajemo smrt.

Onda tu vlast preuzima stvar u svoje ruke i usmerava zločine tamo gde će naći plodno tle i gde će dugo i jezivo vladati. Tada vlast počinje sa pljačkom i krađom naroda i zemlje.

Nećemo im to više nikada dozvoliti. Sada imamo saznanja o genocidu. O velikom bolu koji do sada nismo osetili. Gledali smo pre mnogo godina u parlamentu BiH kako zločinci sve tri strane, oštre noževe i stvaraju atmosferu neminovnog rata. Neka danas brat ubije rođenog brata ako mu tako nešto ikada padne na pamet.

I nikada se to više neće ponoviti u namučenoj i napaćenoj Velikoj Bosni i Hercegovini.

Najveća pomoć mora doći iz Hrvatske i Srbije. Ne da dolaze i pričaju sa svojima. Tako nikada neće doznati pravu i celu istinu. Svako sa svakim mora da razgovora i pregovara. Ne trebaju  im prevodioci. Jedan je jezik. Mora im biti jasno da je Bosna Hercegovina blizu i da vatra koja se širi u njoj, može brzo zahvatiti i Srbiju i Hrvatsku.

Vreme je dragoceno. Gospodo iz vlasti, bili ste svedoci a poneki i učesnici u vremenima bezumlja. Hoćete li biti novi Miloševići, Tuđmani i Izetbegovići ili ćete mirno otići sa vlasti?

Narod Bosne i Hercegovine i mi koji je volimo i sve dobre ljude u njoj, poručujemo vam –  Odlazite što pre s vlasti! Nemojte da vas narod govnjivim motkama, ili ne daj bože, nečim opasnijim, otera …

Čedomir Petrović
Autor/ica 10.2.2014. u 19:40