HDZ-ov crni fond u humanitarne svrhe

Autor/ica 13.12.2011. u 22:24

HDZ-ov crni fond u humanitarne svrhe

NIJE svako zlo za zlo. Pa tako ni famozni HDZ-ov crni fond nije baš tako crn kao što se priča.

Iz njega je Darko Milinović navodno uzimao novac za obnovu crkve u Oklaju. Iz njega su izdvajana sredstva da Marko Perković Thompson prestane s pjevanjem. Plaćano je desničarskim paraobavještajnim pamfletima da prestanu s pisanjem.

A baš ovih dana u javnost je izašla informacija kako je Ivo Sanader upravo iz tog crnog fonda uzeo dva milijuna eura kakobi platio lobiranje za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Pa to je bio humanitarni, a ne kriminalni fond.

Doprinosi za umirovljenike

Ništa loše još nije iz njega izašlo. Još više ako se uzme u obzir podatak da su se iz njega plaćali doprinosi za umirovljenike, odnosno njihove čelnike, pa razni beauty tretmani, tepisi, broševi i propale predsjedničke kampanje.

Jest da su krali i otimali, ali sad se vidi da ipak nisu sve trošili na kavijar i šampanjac na Sanaderovoj jahti. Nešto je otišlo i za njegov blindirani BMW.

I pazite, nije se tu radilo o nekakvom hajdučkom razgrabljivanju plijena. Sve je išlo po proceduri. Zahvaljujući tome, USKOK će po Milinovićevu potpisu na jednoj isplatnici ustanoviti da je od Branke Pavošević primao nelegalne isplate.

Blago iz blagajničina vrta

Da su barem tako pedantno vodili državne financije, danas Kukuriku koalicija ne bi morala naručivati neovisnu reviziju da iskopa podatke o trošenju onog čistog novca. Ali ne iz blagajničina vrta.

I zato, oni koji se negativno osvrću na postojanje crnog fonda HDZ-a, neka uzmu u obzir i njegove pozitivne učinke. Pazite ovo, Hrvatska možda ne bi ušla u EU da Ivo Sanader nije uzeo iz torbe dva milijuna eura za lobiranje. Da HDZ nije krao, on ne bi imao čime podmazivati lobiste.

Da HDZ nije krao, Thompson bi i dalje pjevao. Markica Rebić bi i dalje pisao. A crkva u Oklaju i dalje bi bila razrušena. (A Milinovićeva kućerina nedovršena.)  Pa ako već hrvatski sud to ne uzme u obzir, onda bi onaj Božji svakako trebao.

Jer kad se bolje pogleda, sve to su čiste olakotne okolnosti.

HDZ spašava proračun

Sjetite se samo kako je donedavni glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak objašnjavao kako nema ništa sporno u nabavi blindiranog BMW-a, jer je time stranka ionako uštedila sredstva iz Državnog proračuna za nabavu premijerova automobila.

A zamislite tek kako će to izgledati na suđenju. Kad Ivo Sanader, onako monumentalan i epohalan, ustane i kaže: “Ja sam platio Thompsonu da ne pjeva”. Sudnicom će se prolomiti uzdah olakšanja. A kibici će komentirati: “Dobro da nije žalio para. Ja bih mu dao još više”.

Ili kad kaže: “Ja sam platio Markici Rebiću da ne bljuje laži”. Fijuuuuu, kakvo olakšanje! Ili: “Ja sam uljepšao Biancu”. Ili: “Ja sam obukao Jacu”.

Ili kad se suđenje zahukta i obruč stegne, a Sanader zagrmi: “Ja sam platio ulazak Hrvatske u EU”. Kešom!

Oda radosti, ode novčanik

U tom trenutku iz daljine će doprijeti zvuci Ode radosti, a ruke će poletjeti prema srcu. Ne iz domoljubnog, već paničnog nagona da se provjeri je li novčanik još na mjestu. Jer kad god HDZ spomene Hrvatsku, osjećamo se opljačkano.

I zato, odajmo priznanje famoznom crnom fondu. Ako ništa drugo, barem će doći glave ovaj HDZ. Ipak nije svako zlo za zlo.

Index.hr

Autor/ica 13.12.2011. u 22:24