HDZ je ostao đubre do kraja

Autor/ica 21.10.2011. u 14:58

HDZ je ostao đubre do kraja

DOBRO JE da se sve ovo dogodilo na kraju zadnje sjednice Hrvatskog sabora.

Dobro je da je HDZ skinuo imunitet Željku Jovanoviću kako bi mogao podnijeti privatnu tužbu zbog klevete.

Dobro je da je HDZ usvojio štetan Zakon o ništetnosti kako bi Vladimir Šeks mogao sam sebe spasiti od srpske optužnice za ratni zločin.

Dobro je da su mu u tome pomogle osobe koje su ga osam godina držale na vlasti. Oni uglađeni liberali, neovisni manjinci, lojalni seljaci. Pa čak i oni koje je taj isti HDZ poslao u zatvor.

Nema iluzija o reformiranom HDZ-u

Sve to je dobro kako netko ne bi više gajio neke iluzije o reformiranom, promijenjenom, poboljšanom, demokratskom HDZ-u. Kako je vladao, tako je i okončao vladavinu. Osam godina je uništavao, pa je sasvim normalno da uništava još osam dana.

Još samo osam dana.

Normalno je da takva stranka do zadnjeg daha uništava tekovine demokracije, uništava dostojanstvo parlamenta i dignitet saborskih zastupnika, uništava proceduru, kao i odnose sa susjednim državama.

Ono malo što je izgradio, srušio je u jednom danu. Na jednoj sjednici, u jedno prijepodne, u onome što se zove silovanje demokracije. I to je dobro.

Organizirani zločin

Bilo bi loše da se taj jedan dan, to jedno prijepodne, pretvarao da je bolji nego što doista jest. Da su bolji oni koji su takvom HDZ-u dva mandata držali svijeću. Da su hadezeovci naučili lekciju iz Sanaderove vladavine koja je eufemistički proglašena “paralelnom linijom zapovjedanja”. Sva sreća da nije došlo do toga.

Tako da se na birališta može izaći s jasnom i nedvosmislenom porukom o zločinima počinjenim pod vladavinom jedne organizacije. Kojoj se ne smije izreći puno ime da se ne bi završilo na sudu.

Sva sreća da imena nisu bitna. Bitna su djela, ona se pamte i o njihovim posljedicama se vrednuje pojedina stranka. Ma koliko se o imenima šutjelo.

Nemojte misliti da u ovoj saborskoj farsi nema još dobrih stvari.

Dobro je da će Željko Jovanović napokon dobiti priliku na sudu dokazati svoje tvrdnje. “Osobno se  veselim tužbi”, izjavio je prije dva tjedna. “Ukoliko mi HDZ-ova većina skine imunitet, imat ću priliku na sudu još jednom brojnim dokazima potkrijepiti svoju izjavu u Saboru da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija, koja je svojim ponašanjem osmislila, provela, organizirala zločinački poduhvat koji je imao za cilj opelješiti državni proračun i zbog toga uništiti život građana Hrvatske čije plaće i mirovine danas nisu dostojne za jedan normalan ljudski život”.

HDZ pred sudom

Sad je, zahvaljujući HDZ-u, dobio mogućnost pozvati na sud sve članove zločinačke organizacije. Jadranku Kosor, Ivu Sanadera, Božidara Kalmetu, Darka Milinovića, Ivana Jarnjaka, Branka Bačića i sve druge. Trebao bi se veseliti tome, a ne žalovati.

Postoji još jedan razlog zbog čega je dobro da se ova parlamentarna sramota dogodila na samom kraju mandata. Sad barem oporba može mirne duše napustiti parlament.

Da se to dogodilo, recimo, prije dvije godine, bi li Zoran Milanović i tada govorio o tome da je “srušen Sabor”, o “ustavnom udaru” i bojkotu? Mnoge su se teške – a možda i teže – svinjarije događale u protekle četiri godine, pa oporba svejedno nije napuštala HDZ-ov poligon za silovanje demokracije.

Kraj zločinačke

Sad to može mirne duše učiniti.

Jer “zločinačka organizacija” došla je do svog kraja. Nakrala se, iživjela, izguštala, uništila je i upropastila sve čega se dotakla, pa sada može mirno otići.

Zahvaljujemo joj što nam je čak i sada na samom kraju omogućila da je pamtimo upravo onako kako je zaslužila. Kao nešto najgore što nam se moglo dogoditi.

Index.hr

Autor/ica 21.10.2011. u 14:58