Hapšenje zviždača iz Knina je opasno, apsurdno i tragikomično

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 15:51

Hapšenje zviždača iz Knina je opasno, apsurdno i tragikomično

Policija je privela čovjeka koji je zviždao za vrijeme premijerovog govora u Kninu. Točnije, bio je jedan od onih koji su ‘zvižducima i vikom i galamom remetili javni red i mir’. Sociolog Dražen Šimleša smatra ovaj čin policije idiotskim i tragikomičnim, a čitava situacija mu je apsurdna pa i opasna.

A.B. Danas.net.hr

Nakon verbalnog sad imamo i zviždeći delikt”, komentira sociolog Dražen Šimleša. “Pobrkali su se lončići između javnog reda i mira i mira u srcu i duši premijera. Ovo ukazuje na značajan ego premijera, a to je i opasan presedan. Što je sljedeće? Hoće li se prazniti tribine na stadionima ako netko na njima bude narušavao njegov javni red i mir?”, pita on.

“Ovo je Milanoviću bio čak i jedan od boljih govora i poradovao sam se da će pomoći tome da postanemo normalnija zemlja, a ne da se na ovakvim obljetnicama traži aplauz za ljude koji su nas pljačkali i činili budalama”, smatra sociolog.

Ipak, policijska akcija prema osobama koje su izviždale Milanovića je “idiotski čin kojim im se pridaje još veća važnost” i “na rubu je apsurda”.

Obrazloženje ovakvog postupanja policija je mogla pronaći eventualno u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se tiče vrijeđanja državnih organa koji datiraju još iz vremena kada su se kazne plaćale u njemačkim markama. Šimleša to smatra problematičnim i tragikomičnim i postavlja pitanje vlastima hoćemo li ubuduće primjenjivati pravnu stečevinu “uljudbene Europe” ili prastare zakone samo zato što je nečiji ego povrijeđen.

Pandorina kutija

“Ne vjerujem da je niže rangirani policijski službenik tražio takvo opravdanje za ovakav čin koji otvara Pandorinu kutiju. Hoće li se i ubuduće primjenjivati takav sinkronicitet između duševnog stanja policija, naših reakcija na njih i zakona? Trebaju li nam vladajući prvo pročitati neki priručnik na koji način i kojom formom ih se smije kritizirati?”, pita Šimleša.

Dragan Zelić iz udruge GONG kratko je komentirao događaj.

“Ako je to točno, da su oni samo zviždanjem narušavali javni red i mir, onda je to potpuno neprimjereno ponašanje policije”, izjavio je Zelić.

tačno.net
Autor/ica 6.8.2013. u 15:51