Gospođo Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine

tačno.net
Autor/ica 15.1.2015. u 11:48

Gospođo Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine

Prvi javni istupi novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović ponajmanje su mudri, a o korektnosti, poglavito kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najmanje što mogu reći i biti super blag je da su neprimjereni, izravno upereni protiv nabrojnijeg bh. naroda, protiv Bošnjaka. Posve je jasno da gospođa Kitarović ima veliku potrebu da se oduži svojim brojnim glasačima iz BiH. Ali ona kao predsjednica susjedne nam i prijateljske zemlje (!?!) ima mnogo načina da to učini, poglavito na gospodarskom, ekonomskom planu…

Piše: Gradimir Gojer

Dapače, gospođa predsjednica Kiratović izabrala je najgori mogući način. Startovala je tamo gdje su glavni hrvatski ultranacionalisti i krajnji desničari stali: startovala je od uspostave takozvanog Trećeg entiteta, ustvrdivši da ako to hrvatski narod u BiH želi, da će ga ona kao predsjednica države podržati… Pri tome je gospođa Kitarović izgleda smetnula s uma da je treći entitet ustvari povratak hrvatske republike Herceg-Bosne iza koje su ostali samo zlo, krv i ogromne žrtve. Treći enitet znači revitalizaicju svega onoga što su u našu modernu povijest namrijeli i Heliodromi i Ahmići i kazamati diljem Mostara i drugih gradova. Herceg-Bosna je, uostalom, tvorevina čijim se projektantima i izvršiteljima nauma u ime hrvatskog naroda u BiH i u ime prisajedinjenja Herceg-Bosne Republici Hrvatskoj i sad sudi u Haškom sudištu, a ishod tog suđenja radoznalo isčekuje svjetska javnost. Zasnovana na fašistoidnoj matrici istrebljenja Bošnjaka sa njihovih vječnih ognjišta, ali i golemim preseljenjima samih Hrvata iz najplodnijih dijelova Bosne u kamenita bespuća Hercegovine, ta je tvorevina bila već u startu osuđena na propast!

Sve to je trebala sa svojim savjetnicima proučiti Kolinda Grabar Kitarović prije nego što je namjerila ugađati uhu svojih pristaša i glasača, uglavnom iz Hercegovine.

Ako gospođa Kitarović ovako misli rješavati brojna otvorena pitanja u BiH, poglavito ona o jednakopravnosti hrvatskog naroda sa druga dva naroda, bolje joj je da ne dolazi u našu državu. Jer njezino mišljenje evidentno slijedi genocidne poticaje fašističke politike Tuđmana, Gojka Šuška i ostalih projektanata nestanka Bošnjaka sa teritorija koje je Tuđman želio u svojim povjesničarskim zabludama pretvoriti u novu banovinu???!

Evidentno političko piljarenje Kolinde Grabar Kitarović moralo bi ozbiljnije biti tretirano i od njenog stranačkog vođe, gospodina Karamarka, jer je njezina izjava o trećem entitetu politički prljava, nedostojna modernog hrvatskog državnika i očajna u svojoj neljudskosti! U ovoj situaciji u kojoj na jednoj strani rastu sile destrukcije i disolucije Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, predvođene otvorenim neprijateljem države BiH, Miloradom Dodikom, prekosavke mudrolije, koje po mnogo čemu smrde na fašistoidnu ideju nisu, nažalost, naišle na ozbiljniju branu i otpor u bh. političkim krugovima???!

Očekivao sam reakciju gospodina Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova, očekivao sam od sve trojice članova predsjedništva BiH da daju odgovor na ove krajnje nedobronamjerne izjave i otvoreno miješanje gospođe Grabar Kitarović u unutrašnje stvari i uređenje BiH.

Tko je gospođa Kitarović da inzistira na novoj konferenciji o BiH? Nije li ta njena izjava otvoreni udar na politiku SAD, koje se, kao i sam Milorad Dodik, drže k’o pijan plota Daytonskog mirovnog ugovora, koji uzgred budi rečeno nije ispunjen u svojim temeljnim stavkama, a to su povratak izbjeglih i raseljenih i stvaranje zajedničkih korporacija??!!

Gospođo Grabar Kitarović, ruke dalje od Bosne i Hercegovine!

Svako unutarnje pomjeranje granica i crtanje novih znači krvavi pir, znači novu vatru, nove žrtve, znači Bosnu i Hercegovinu u plamenu.

Garantiram da ima dovoljno bosansko-hercegovačkih domoljuba i integralista koji vam to neće dozvoliti! Borio sam se i borim, i dan danas za jednakopravnost hrvatskoga naroda na svakom pedlju BiH, ali gospođa, koja je uostalom veliki dio svoga života provela van Republike Hrvatske, niti razumije niti može razumjeti zajedničko življenje. Življenje jednih pored drugih nikada nije bilo prisutno pod bosanskim i hercegovačkim nebom. Krivo su vas učili gospođo Kitarović da je BiH mehanički spoj nekog Daytonskog konstrukta!

Ruke dalje od Bosne i Hercegovine, jer bh. domoljubi znaju i drugačije razgovarati.

tačno.net
Autor/ica 15.1.2015. u 11:48